Вести

БРНАБИЋ: ГРАЂАНИ НА ИЗБОРИМА ДА КАЖУ КУДА ЖЕЛЕ ДА ИДЕ СРБИЈА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић позвала је грађане да изађу на парламентарне и локалне изборе у недељу, 21. јуна, истакавши да је у њиховим рукама моћ, али и одговорност да одлуче којим ће путем Србија ићи у наредне четири године.

Брнабић је рекла да не разуме оне који траже поново да избори буду одложени.

Ови избори, подсетила је, требало је да буду одржани у фебруару, па су заказани за крај априла, али их је корона вирус одложио.

Нагласила је да се Устав и закони морају поштовати, а према Уставу и законима, влада и скупштина морају да имају легитимитет да би водили земљу.

Тај легитимитет, рекла је Брнабић, стиче се на изборима.

Ова власт је, напомиње, изабрана на четири године и сада је дошло време да посланици врате мандат народу, који их је бирао.

На то што неко тражи да се избори опет одложе због корона вируса, Брнабић је запитала ко може да гарантује да епидемиолошка ситуација на јесен неће бити гора него што је сада.

"Држава мора да ради, Устав мора да се поштује", рекла је Брнабић и подсетила на успехе ове владе, али и на зацртане планове, као што је раст плати до 900 евра и пензија до 450 евра.

Да би се то постигло, навела је Брнабић, грађани морају да изађу на изборе у што већем броју и кажу којим путем желе да Србија иде даље.

 

Новој влади остављамо трећу фазу трансформације

Брнабић је истакла да је Србија од 2014. године до данас прошла кроз две фазе трансформације и да сада нова влада треба да крене са трећом фазом која, између осталог подразумева дигитализацију и био-технологију.

Брнабић је рекла да ова влада будућој оставља и три важне стратегије: стратегију новог индустријског развоја, стратегију развоја вештачке интелигенције и стратегију дигитализације.

Подсетила је да су претходне две фазе биле: прва, која је почела 2014. године, када је актуелни председник Александар Вучић преузео одговорност за то како се живи у овој земљи.

Србија је тада, додала је, била на рубу банкрота, незапосленост младих преко 50 одсто, неконтролисану инфлацију, курс динара са 85 отишао на 120 и земља је била некредибилна и у домену спољне политике је била тешка ситуација.

"У тој првој фази се морала стабилизовати земља, да се доведу јавне финансије у ред, да се почне са смањивањем јавног дуга испод 60 одсто па да се иде на дуг испод 45 одсто, јаким мерама фискалне консолидације, Вучић је то успео да уради", рекла је Брнабић.

Друга фаза трансформације је, рекла је Брнабић, почела 2017. године када је она постала председница владе.

"Преузела сам владу са стабилним буџетом и незапосленошћу од око 14 одсто, али сам знала да ће до краја мог мандата бити једноцифрена. Тада смо председник Вучић и ја схватили да је дигитализација најважнија. За четири године скочили смо за педесет места на Дуинг бизнис листи", истакла је Брнабић.

 

Наредних дана о делегацији за Вашингтон

Брнабић је изјавила да ће наредних дана бити одлучено о делегацији која ће ићи у Вашингтон на разговоре са специјалним изаслаником америчког председника за дијалог Ричардом Гренелом.

Брнабић сматра да делегацију треба да предводи председник Вучић, јер је, како је рекла, све, па и атмосфера, другачија када је он присутан, било да се разговори воде у Пекингу, Москви, Бриселу или Абу Дабију.

Важно је, рекла је Брнабић, напоменути да је Гренелу на првом месту економија.

"Гренел се углавном фокусира на економију, на тешка питања, да се ради на томе да људи живе боље, безбедније и у смислу примања и квалитета живота. И ми се са тиме слажемо. Ту је и проток роба, капитала, људи и услуга. То је агенда са којом се ми не само слажемо, већ је Вучић и покренуо та питања", рекла је Брнабић.

Премијерка је рекла и да се у потпуности слаже са председником да Србију после избора очекује јесен пуна изазова.

Вучић је, рекла је Брнабић, решавање косовског питања у потпуности преузео "на своја плећа" И веома у томе помогао влади, на чему му је веома захвална.

Истакла је да је председник Вучић успео да изазове "паузу" у признавању једнострано проглашене косовске независности, што је, како је рекла, још један његов велики успех.

"Видећемо врло брзо да ли ће Приштина то и даље поштовати с обзиром на то да су почетком јуна предали своју кандидатуру за чланство у организацији у оквиру Савета Европе за кинематографију и аудио визуелне уметности… Сада ћемо видети да ли ће повући ту кандидатуру", рекла је Брнабић.

 

Србија се добро опоравља од короне

Брнабић је истакла да епидемија корона вирус није имала тако велике последице на српску економију, јер се, на пример, рекла је, у Србији незапосленост није повећала, већ напротив смањила.

Брнабић је објаснила да је до пада броја незапослених дошло захваљујући привредним мерама.

"Имамо заиста добар опоравак, много ће зависити од тога како ће се свет опорављати, поготово Италија и Немачка. Тренутно немачке компаније запошљавају 63.000 људи у Србији. Нама ни један страни инвеститор који је рекао да ће инвестирати у Србију а да је одустао. Да не чује зло, добро смо прошли са короном", навела је Брнабић.

Упитана да ли Фијат у Крагујевцу у овом тренутку ради, премијерка је рекла да не ради, али да влада даје све од себе и ради на томе да имамо нови модел.

Приметила је да је данас много лакше разговарати са инвеститорима него што је то, на пример, било 2016.

"Кад стране силе осете да могу да уцењују, оне уцењују до бескраја. То је престало са Александром Вучићем, са њим се не разговара преко уцена. Кад дођете код њега са уценом или претњом, то је најгора могућа стратегија. Када држава подвуче неке црте, када води проактивну политику, то онда даје неке резултате и то је дало највеће резултате у спољној политици Србије", навела је Брнабић.

 

Београђани се опустили, апел да се летује у Србији

Брнабић је изјавила да је епидемиолошка ситуација у Србији повољна и да тренутно највише новозаражених има у Београду, Тутину и Новом Пазару.

Приметила је, међутим, да се Београђани понашају као да корона није ни постојала, да су много опуштени и да не поштују препоручене заштитне мере.

Брнабић је рекла да је добра ствар у свему што медицински тим и влада и даље раде заједно и ствари држе под контролом како би спремни дочекали евентуални други талас вируса.

Осврнувши се на одлуку Грчке, Северне Македоније и Бугарске да отвори своје границе за грађане Србије, па да их поново затвори, Брнабић је рекла да очекује да ће се питање отворених граница и генерално саобраћаја мењати током овог лета.

"Те ствари ће се дешавати. Ово лето је зато најбезбедније и најбоље провести у својој земљи", рекла је Брнабић и поново апеловала на грађане да остану у Србији, а да, ако се ипак одлуче да путују, сагледају све ризике са којима би могли да се суоче.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи