Вести

БРНАБИЋ: ЕУ ПРЕПОЗНАЛА ОЗБИЉАН РАД СРБИЈЕ НА НАЈТЕЖИМ ТЕМАМА

Председница Владе Републике Србије  Ана Брнабић рекла је да је отварање кластера 4 велики и важан дан за европске интеграције Србије и додаје да је у питању успешан почетак примене нове методологије процеса приступања.

"Ово је за нас велики резултат и показатељ да можемо да напредујемо и у најтежим условима пандемије. Показали смо шта можемо када озбиљно радимо на тешким и комплексним реформама у области владавине права што се тражило од нас да бисмо могли да наставимо процес евроинтеграција", поручила је Брнабић.

Након Међувладине конференције на којој је Србија отворила четири нова поглавља, Брнабић наглашава да је такво признање и препознавање резултата Србије велика мотивација за даљи напредак на путу ка чланству у Европској унији.

"То је велика мотивација да наставимо даље да радимо још више, јаче и брже у тимском раду са председником Александром Вучићем. Показали смо шта можемо да урадимо, а ЕУ нам је дала јасан сигнал да смо на потпуно јасном европском путу, да су они отворени за проширење и да рачунају на Србију", каже Брнабић.

Брнабић наводи да је отварање четири поглавља у оквиру кластера који се односи на заштиту животне средине и транспорт важан подстрек и европским инвеститорима да дођу у Србију, али и важна тема за грађане у Србији.

"Показали смо да можемо да постигнемо стандарде за отварање ових поглаваља, а и да ЕУ верује да имамо капацитет да се на најозбиљнији начин бавимо овим темама енергетске транзиције и заштите животне средине", закључила је Брнабић.

Брнабић објашњава да је у питању други кластер који је Србија отворила по новој методологији приступања и подсећа да је кластер 1 формално означен отвореним на претходној Међувладиној конференцији у Луксембургу.

„Раније су отварана по два поглавља годишње, а сада четири само на једној Међувладиној конференцији, са јасним перспективом да на следећој Међувладиној конференцији можемо да рачунамо са отварањем кластера 3", навела је Брнабић.

Брнабић је констатовала и чињеницу да је Србија једина земља у региону која је добила овакав позитиван сигнал од ЕУ.

"То је још један одраз тога како ЕУ гледа на оно што смо урадили у последњих годину дана. То је велико признање за читаву земљу и Владу у ситуацији када се други не померају на путу евроинтеграција", навела је Брнабић.

Брнабић је закључила да је срећна што Србија напредује и има добре резулате, али и указала да стагнација остатка Западног Балкана на путу евроинтеграција није добра како за регионалну стабилност тако и за целу ЕУ.

 

 

Извор: Танјуг