Вести

БРНАБИЋ: ЕУ НАЈВАЖНИЈИ ПОЛИТИЧКИ И ТРГОВИНСКИ ПАРТНЕР СРБИЈЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је европски континент увек био мотор светске науке, културе и уметности, образовања и филозофије, али нажалост и сукоба и ратова.

Зато су 9. мај и стварање темеља Европске уније, додала је Брнабић, пројекат који је пре свега мировни, а тек онда привредни, економски и политички пројекат, који је обезбедио вишедеценијски период благостања и просперитета.

"Србија је држава која је првим чланом свога Устава дефинисана као припадајућа европским принципима и вредностима. Европски пут данас је важнији него икада и представља гарант мира и стабилности и напретка за све наше грађане", рекла је Брнабић.

Додала је и да Србија и Балкан нису европска периферија како то неки воле да кажу, или меки трбух Европске уније или европско предворје.

"То што смо данас у Новом Саду, Европској престоници културе, граду који је донедавно био Омладинска престонице Европе, граду који је дом једног европског центра изврсности, Биосенс института, само је један од многих показатеља да Србија није периферија, већ вековима политички, економски, друштвено и вредносно неодвојиви део европске заједнице", рекла је Брнабић.

Навела је да је Европска унија и најважнији политички и трговински партнер Србије.

"Европа је наша прошлост, Европа је наша садашњост, Европа је наша будућност. Припадамо истој породици, делимо исте вредности и пред нама се налази заједничка будућност. Свим нашим грађанима и свим грађанима Европске уније честитам Дан Европе", закључила је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг