Вести

БРНАБИЋ: "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМУ ЈЕ ПУТ ЗА НАПРЕДАК СРБИЈЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић позвала је народ да изађе 16. јануара на референдум о промени Устава и да гласају ЗА. 

"Референдум о промени Устава биће одржан у недељу, 16. јануара и он нам је врло важан дан. На референдуму је питање да ли смо за промену Устава у области правосуђа и само и искључиво у области правосуђа. Нема везе са преамбулом Устава о Косову и Метохији, са Рио Тинтом нити са било којим другим појединачним пројектом. Има везе са правосуђем и како ће се бирати судије и тужиоци. На тај начин се гарантује да политика не утиче на судство и да смо пред лицем правде сви једнаки.  Одговорност би у том случају била на судству и тужилаштву, а она са собом повлачи и већу ефикасност. Промене Устава се односе на јачање владавину права. У овом тренутку судије се бирају од стране скупштине.  Уколико грађани гласају за промену Устава, судије ће се бирати од стране Високог савета судства где од 11 чланова (од којих 6 бирају саме судије, 4 истакнута правника) које бира Народна скупштина тако да није потпуно Високи савет судства одвојен од Народне скупштине и недодирљиви и пети члан је председник Врховног касационог суда", рекла је Брнабић.

"Сви они који су против референдума говоре да имају два разлога за то. Једни помињу да је ово сувише независно судство. Зову то судократијом јер мисле да народ неће моћи да их контролише кроз Парламент. Други који су против референдума кажу да ово није довољно добро и даље се дозвољава политички утицај на судство. Признају да је корак у добром смеру, али није довољно добро. Ти аргументи се међусобно потиру. То нам је уједно и најбољи сигнал да смо успели да нађемо праву меру и да судство не трпи утицај политике. Мислим да смо урадили добар посао. Ово је први пут да се Устав у Србији мења, уз консултације са Венецијанском комисијом што је важно за европске интеграције, али је најважније какво судство имамо за нас. Уколико референдум прође, ми ћемо бити још стабилнија држава. Зато је важно изаћи у недељу на референдум и гласати ЗА! То је прави потез, значиће да смо сви једнаки пред судовима, а да судови сносе већу одговорност и тако ће бити бржи и  ефикаснији.  Поносим се што сам чланица Српске напредне странке јер смо показали да су нам грађани на првом месту и владавина права. Из Друштва судија су ми рекли да не могу да верују да се власт одриче утицаја на судство. Ми никада нисмо ни имали утицај на судство. Нама није ни тешко да се тога одрекнемо јер верујемо у владавину права и нама је на првом месту народ и јачина Србије", рекла је Брнабић. 

"Овим променама можемо добити нове инвестиције и отварање нових поглавља.  Европски пут је најважнији за нас. Скоро 80 одсто инвестиција су из Европске уније, највише из Немачке. Само у 2021. години председник Вучић је отворио 18 нових фабрика у Србији и поставио камен темељац за још 4. У питању су 12.490 нових радних места. Уколико  референдум не прође, то ће се одразити и на наш европски пут. Због тога позивам да људи изађу на референдум и да гласају ЗА јер је то пут за напредак Србије! Све што радимо у оквиру наших евроинтеграција је у интересу народа", закључила је Брнабић. 

 

 

 

Извор: Танјуг