Вести

БРНАБИЋ: ЦИЉ ЧИТАВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ ЈЕСТЕ ПОВЕЗИВАЊЕ НАУКЕ И ПРИВРЕДЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је у Новом Саду и званично пустила у рад Научно-технолошки парк (НТП), истакавши да ће највећи град Војводине имати један од најбољих научно-технолошких паркова не само у Србији, већ и у читавој југоисточној Европи.

Брнабић је заједно са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем и председником Покрајинске владе Игором Мировићем уручила двадесет уговора великим компанијама, стартапима и институтима који ће бити смештени у НТП Нови Сад, а како је поручила, циљ читаве инвестиције јесте повезивање науке и привреде, као и даљи развој компанија и талената у области технолошког развоја.

Брнабић је подсетила да је пре само годину дана отворена прва фаза НТП-а у Новом Саду и да су досад у том објекту били центри за развој Факултета техничких наука у Новом Саду, те да од данас читав НТП добија своју пуну намену.

"Овде постоји најбољи систем, овде имате факултет, велике компаније са развојним центрима и имате стартап иновационе компаније које ће сарађивати са њима и учити од њих. То је јединствен систем који је својеврсна фабрика знања и иновација", рекла је Брнабић истакавши да ће у НТП у Новом Саду радити око хиљаду најбољих инжењера у Србији.

Брнабић је навела да већ од сутра очекује конкретне резултате за просперитет домаће економије у целости, а који ће произилазити управо из новосадског НТП-а.

Брнабић је навела да је 2016. године, када је Александар Вучић био премијер, оформљен министарски Савет за информационе технологије и инвенционо предужетништво, те да је она водила тај савет који је поставио пред себе амбициозне циљеве у чије остварење је мало ко веровао, а према тим циљевима је требало отворити нових 15.000 радних места у ИТ сектору и да нето извоз тог сектора на крају 2022. године буде једну и по милијарду евра.

Додала је да је 2016. године нето извоз ИТ сектора био 400 милиона евра, те да је Србија многе ствари из тих циљева и испунила.

"Број запослених у ИТ индустрији је прешао 40.000, а на крају ове године нето извоз ИТ индустрије ће бити преко 1,2 милијарде евра, а укупни извоз ће бити 1,8 милијарди евра. Дакле, до краја 2022. године ћемо сигурно пребацити ту цифру од једне и по милијарде евра нето извоза ИТ индустрије", рекал је Брнабић, подсећајући да је тако испуњен циљ од безмало четири пута већег оствареног нето извоза ИТ индустрије у односу на 2016. годину.

Брнабић је навела да ће циљ за 2025. годину бити да укупан извоз ИТ сектора буде преко четири милијарде евра, а да нето извоз те индустрије буде већи од две и по милијарде евра.

Брнабић је подсетила и да ће у оквиру НТП-а у Новом Саду функционисати и Институ за вештачку интелигенцију, а који је основан у текућој календарској години, те да је управо тај институт успео да окупи велико број домаћих истаживача и научника који су раније напустили Србију.

Изградњу НТП у Новом Саду потпомогла је Европска инвестициона банка са око 200 милиона евра, а компаније, институти и стартапи који су данас добили уговоре, већ од сутра почињу са радом у тој новој згради.

Брнабић je обишла у кампусу у Новом Саду градилиште нове зграде Института "BioSens" и том приликом оценила да радови на изградњи тог велелепног објекта напредују у оквиру унапред зацртаних рокова.

Брнабић је приликом обиласка објекта, заједно са менаџментом Института "BioSens", извођачима радова, представницима Покрајинске владе и Града Новог Сада, предочено да би грађевински радови на тој згради могли бити готови и пре рока, односно да би већ дочек 2023. године запослени на Институту могли прославити у новим просторијама.

Након обиласка, Брнабићки је представљена презентација са прецизним роковима, као и планом изградње новог објекта који ће бити дом Института "BioSens".

Радови на овом градилишту трају од маја. Ту ће нићи зграда која ће бити јединствена у земљи, јер ће захваљујући апсорберима и сеизмичким изолаторима омогућити коришћење осетљиве опреме неопходне за развој нано електронике, односно део зграде биће отпоран на вибрације.

Наиме, нова зграда Института "BioSens" ће у свом средишту имати језгро које практично плива на специјалним гуменим носачима и тако спречава преношење спољних вибрација.

Комплетна зграда Института "BioSens" финансира се преко пројекта "Антарес", вредног 28 милиона евра, а сами грађевински радови на овој згради коштају више од седам милиона евра и финансирају се из кредита Европске инвестиционе банке (ЕИБ).

По завршетку изградње објекта, овај вишеструко награђивани научно-развојни институт више неће бити подстанар у згради Ректората Универзитета у Новом Саду, а запослени ће добити далеко квалитетније услове за рад и даљи напредак.

"BioSens" је истраживачко-развојни институт за информационе технологије биосистема, који је основан 2015. године и пионир је дигиталне трансформације пољопривреде у Србији.

Истражујући научне и технолошке границе иновативне примене ИТ-а у пољопривреди, Институт тежи да српском, али и светском пољопривредном сектору пружи врхунска дигитална решења како би се уз мање инвестиција остварили већи приноси.

 

 

Извор: Танјуг