Вести

БРНАБИЋ: ЦЕЛО ДРУШТВО МОРА ДА РАДИ НА ПРЕВЕНЦИЈИ НАСИЉА

Премијерка Србије, Ана Брнабић, поручила је да је тема заштите деце од насиља и његова превенција једна од најважнијих за друштво и она се не тиче само институција, већ целог друштва.

Брнабић је, након што је представљена Стратегија за превенцију и заштиту деце од насиља, рекла да јој је драго што је то учињено баш на данашњи дан када се обележава Међународни дан борбе против насиља над децом, додајући да је у њеном писању помогао УНИЦЕФ.

Како је навела, основни принцип Стратегије је Конвенција УН о правима детета, а тај стратешки документ, осим што је најважнији за друштво и инвестиција у њега, важан је и за евроинтеграције Србије о чему се говори у поглављу 23 у преговорима о чланству у ЕУ.

"Насиље рађа насиље и уколико данас не успемо да сузбијемо и превенирамо насиље, та деца ће се сутра претварати у насилнике“, рекла је Брнабић и истакла да Влада Србије жели да прекине ту спиралу насиља.

"Ако је не прекинемо, мислим да ће она све више расти и ширити се и то смо виђали и у напреднијим и богатијим друштвима од нашег и зато је важно да системски приступимо овом проблему“, истакла је Брнабић.

Брнабић је подсетила је да се Влада овим питањем бавила системски, а не стихијски и у том смислу навела да је усвојен Закон о спречавању насиља у породици, који предвиђа посебну процедуру за децу као посебно рањиву категорију.

Од почетка примене тог закона, 1. јуна, 2017. године, регистровано је 141.529 случајева, за 50.127 усвојени су предлози хитних мера, а израђено је 42.246 индивидуалних планова за жртве, рекла је Брнабић и додала да је за 1.715 деце надлежни органи утврдили да су жртве и да је у тим случајевима усвојена хитна продужена мера заштите те деце.

Како је навела, усвојен је и Закон о бесплатној правној помоћи где су такође деца окарактерисана као посебно рањива категорија, а у децембру 2019. године оформљена је Радна група за превенцију и сузбијање насиља у школама која је и инсистирала да се заврши рад и усвоји Стратегија.

Надам се скором укидању такси и наставку дијалога

Брнабић је изјавила да се нада да ће нова приштинска влада, на челу са Авдулахом Хотијем, у што краћем року укинути таксе и мере реципроцитета на робу из централне Србије да би, како је рекла, Београд и Приштина наставили дијалог и трговинску сарадњу.

Брнабић је рекла да одлука о томе не зависи од Србије и да Београд може само да апелује да се то деси што пре, као што то и чини од 21. новембра 2018.године када су уведене таксе од 100 одсто.

"Апеловали смо на разум и да се мере укину, па да се вратимо за преговарачки сто, јер је дијалог једини начин да људи на Косову и Метохији буду безбедни и да имају сигурну садашњост и бољу перспективу за будућност'', рекла је Брнабић.

Додала је да је укидање мера важно не само за централну Србију и економију, већ и за албанско становништво на КиМ.

Неиспуњене препоруке везане за Устав, фалило политичке воље

Брнабић је изјавила да Србија није испунила три препоруке ГРЕКО-а (Радно тело Савета Европе за борбу против корупције) које се односе на измену Устава и уставне амандмане јер, како је рекла, за њихово усвајање у парламенту није било политичке воље.

Брнабић је нагласила да је Влада Србије учинила све што је могла по том питању наводећи да је организовала широку јавну расправу о изменама Устава и радила на уставним амандманима како би правосуђе било ефикасније и одговорније што је, како је истакла, важно пре свега за грађане Србије.

Подсетила је да се Влада Србије консултовала са Венецијанском комисијом која је дала ''зелено светло'' на предложене уставне амандмане који су после тога послати Народној скупштини.

''За усвајање је потребна двотрећинска већина у Скупштини, а ми то нисмо имали, због чега нисмо могли да усвојимо амандмане и зато су те препоруке неиспуњене'', рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је била изненађена забуном да постоји 17 уместо 13 препорука ГРЕКО-а упућених Србији, а да седам није успунила.

''Постоји 13 препорука, од којих је испуњено 10, а три нису'', рекла је Брнабић.

Када је реч о 10 препорука које је Србија делимично испунила, Брнабић је навела да то значи да су у највећој мери усвојени закони, да примена неких тек треба да почне, а да за одређене треба да се покаже да ли се добро примењују.

Брнабић је оценила да треба похвалити то што се Србија више не налази на листи глобално незадовољавајућих земаља када је у питању борба против корупције,наводећи да су на листи земље као што су Луксембург, Чешка, Данска.

 

 

 

 

Извор: Танјуг