Вести

БРНАБИЋ: БРОЈНИ ПРОГРАМИ САРАДЊЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ СА УНИЦЕФ-ОМ

Поводом 75 година постојања и рада УНИЦЕФ-а приређен је свечани пријем у Београду којем је присуствовала председница Владе Републике Србије Ана Брнабић која је поручила да та организација треба и мора да постоји све док је и човечанства.

Пријему су, између осталих, присуствовали и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије Дарија Кисић Тепавчевић, супруга председника Републике Србије Тамара Вучић, амбасадор Сједињених Америчких Држава Ентони Годфри, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Брнабић је истакла да прослава јубилеја УНИЦЕФ-а припада онима због којих је та организација и створена, а то су деца која су основ свега што радимо и сваког даљег развоја и наше земље и читавог света.

"Све оно што Влада Србије ради, ради за децу", рекла је Брнабић и навела да су усвојене бројне стратегије и иницијативе усмерене на унапређење положаја деце, посебно оне најугроженије.

Брнабић је рекла да је Влада у потпуности посвећена заштити права детета и стварању могућности да свако дете у Србији има једнаке шансе за срећно детињство испуњено љубављу, игром и учењем.

"На том задатку и за тако важан циљ сви морамо да се удружимо, да развијемо јаке системе подршке за наше најмлађе чланове друштва како би их увек заштитили и стално оснаживали. Мисија коју УНИЦЕФ у томе има већ 75 година је најузвишенија и најлепша могућа", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је огроман број пројеката које Влада спроводи заједно са УНИЦЕФ-ом, а један од најважнијих третира превенцију насиља над децом.

Брнабић је истакла да свако друго дете пати од насилног дисциплиновања, Брнабић је навела да је у сарадњи са УНИЦЕФ-ом израђена национална стратегија у борби против насиља које укључује децу.

"Такође, прошле недеље су седам министарстава и Канцеларија за информационе технологије и еУправу потписали протокол о пружању међусекторских услуга путем софтверског решења "Чувам те", што је прва национална платформа која се бави питањима заштите и превенције различитих врста насиља које укључује децу", рекла је Брнабић.

"У сарадњи са УНИЦЕФ-ом Србија ради и на обезбеђивању једнаких шанси за децу из маргинализованих група, односно пружању прилика тој деци да се укључе у све друштвене токове, да здраво одрастају у породичном окружењу, заврше школовање и остваре пун потенцијал, али и у обезбеђивању једнаком приступу квалитетном предуниверзитетском образовању за свако дете, као и обезбеђивању подршке родитељима и старатељима како би свој деци пружили одрастање и васпитање какво заслужују", додала је Брнабић.

Брнабић је навела и да су сарађивали у борби против ковид 19 пандемије и то од унапређивања онлајн наставе, обезбеђивања да сва деца имају интернет у својим домовима, да свако дете има лап-топ компјутер, повећања видљивости проблема менталног здравља као последица пандемије, до набавке и дистрибуције вакцина кроз ковакс програм.

Брнабић је захвалила Тамари Вучић на свему што ради за благостање и здравље деце у Србији, али и на помоћи Влади у прављењу искорака у лечењу деце оболелих од ретких болести.

Брнабић је подсетила да Србија има дугу традицију сарадње са УНИЦЕФ-ом и у том смислу навела да је Федеративна Народна Република Југославија била једна од првих земаља која је 1947. године потписала основни споразум о сарадњи са УНИЦЕФ-ом, а тадашња Југославија била прва европска држава и друга у свету која је основала национални комитет за УНИЦЕФ чији је назив 1965. године промењен у Југословенска комисија за сарадњу са УНИЦЕФ-ом.

Југославија је 1990. године потписала и ратификовала конвенцију о правима детета, рекла је Брнабић и додала да је исте године УНИЦЕФ отворио своју међународну канцеларију у Београду за помоћ великом броју породица и деце погођене оружаним сукобима на подручју Југославије.

 

 

Извор: Танјуг