Вести

БРНАБИЋ: БОРИМО СЕ ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ НАШЕГ НАРОДА, СРБИЈА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ

Председница Владе Републике Србије и кандидаткиња на листи "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Ана Брнабић рекла је да се резерва на Декларацију, односно посебна изјава коју је дала уз Декларацију на Самиту Европске уније - западни Балкан у Бриселу односи на све споразуме о нормализацији о којима се разговарало током дијалога Београда и Приштине. 

"А наша резерва, а наше црвене линије су те, да било какви споразуми о нормализацији не могу подразумевати, никада, ни де факто, ни де јуре признање тзв. "републике Косово", и да никада не могу подразумевати да ми пристанемо на чланство тзв. "републике Косово" у Уједињеним нацијама или било којим организацијама у оквиру УН система", рекла је Брнабић.

На питање да ли је Декларација на коју је она уложила резерву била "мина за актуелну власт у Србији, у самом финишу кампање" Брнабић је рекла да мисли да није, јер је Самит организован у време када нико није знао да ће се уопште одржати ванредни избори 17. децембра.

"Да је неко мислио баш на датум одржавања ванредних парламентарних, локалних и покрајинских избора у Србији - није. Ово показује и са колико пажње ми читамо сваку реч и свако слово у тим декларацијама и како се према томе односимо да би у сваком тренутку заштитили националне интересе Србије и нашег народа", рекла је Брнабић.

На питање како сама предизборна кампања компликује бављење најважнијим државним пословима, Брнабић је рекла да компликује по томе што одређени странци имају своје јасне фаворите.

"Оне који су се и пре кампање, и у кампањи декларисали да су за то да Србија призна независност тзв. "Косова". Постоје и одређени немачки политичари који су јасно стали на њихову страну, што је и у складу са немачком политиком у овом тренутку, и наравно директно помажу опозицији за коју мисле да може да утиче на промену државне политике Србије и на дестабилизацију Србије", оценила је Брнабић.

Коментаришући предизборну кампању, поновила је да је била најкраћа, али најпрљавија и најбизарнија, по томе што је, како је рекла, опозиција која је тражила, захтевала и претила да се одрже ванредни парламентарни и београдски избори није изашла ни са каквим конкретним планом и предлозима, обећањима у кампањи.

"Тражили и претили блокадом институција, саобраћајница уколико се избори не одрже, а на крају није изашла ни са каквом кампањом, планом ни програмом, циљевима. Није рекла људима ни шта у ствари они желе и обећавају, и како они виде Србију 2027. године, што би требао да буде крај мандата наредне Владе", рекла је Брнабић.

Истакла је да је опозиција током кампање изгубила и ону идеологију о којој су говорили пре почетка кампање, и било какве вредности.

"Зато што су током кампање рекли да ће ићи сви заједно. И екстремно леви, и екстремно десни и ови који су за признавање независности тзв. "Косова", са онима који кажу да су против таквог признања и да би ове друге трпали у затвор због тога, и ови који су за то да је Сребреница геноцид и ови који кажу да није. Али зарад власти су показали људима да не постоје вредности и идеологија и да ће ићи сви заједно", рекла је Брнабић.

Оценила је да је кампања опозиције била кампања мржње и да је додатно бизарно то што је за све окривљен Александар Вучић.

"Па када се и њихов, један од добро позиционираних кандидата на листи, 29. мислим, господин Микетић, када се испостави да посланичку плату користи за куповину и конзумирање наркотика опет је за то крив Александар Вучић. Када не прођу добро на неком митингу, опет је крив Вучић, шта год да се десило крив им је био Вучић", рекла је Брнабић.

Нагласила је да на изборе нису пристали због уцена или страха, већ због демократије у Србији и због навода "политичких опозиционих лидера груписаних око Драгана Ђиласа", да је власт након мајских трагедија изгубила легитимитет и кредибилитет.

"Да немамо више подршку народа. Никада не бежимо од избора, добро је да проверимо ту подршку народа", рекла је Брнабић.

На питање да ли постоји простор да се у недељу деси нешто непредвиђено, Брнабић је рекла да постоје таква сазнања и да их имају и странци у Србији - стране амбасаде, представништва и организације.

"Посматрачке мисије - претпостављам. Опозиција треба да има у виду, када планира ту дестабилизацију, најављени излазак на улице после свега, да на овим изборима имамо рекордан број међународних и локалних посматрача. Рекордан број од 5.586. Ми смо позвали и "ODIHR" и европарламентарце да дођу и буду посматрачи, да би обезбедили поверење у тај систем и сам дан гласања. Такође, свако ко је желео и пријавио се да буде посматрач, добио је ту дозволу", рекла је Брнабић.

Пројекције су се промениле од почетка кампање до данас, односно листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" сада има већу подршку, а Брнабић је рекла да се у међувремену - десила кампања.

"Мислим да су људи видели да на изборима заиста постоје само две листе - Србије не сме да стане и сви остали. Ти остали су креирали ту референдумску атмосферу, јер су читаву кампању свели на мржњу против Вучића. Видели сте дебате у којима на питање о Косову и Метохији, санкцијама Русији, Европској унији дају само одговоре "ми мрзимо Вучића". Када питате за план и програм, и шта су понудили народу, нећете имати одговор на то питање", рекла је Брнабић.

Предизборна кампања листе "Србија не сме да стане" била је из два дела, додала је Брнабић, први део је у потпуности посвећен представљању резултата и свега што је урађено у протеклих 10 година, а други део је посвећен плановима, програмима и визији.

На оптужбе да су социјална давања грађанима популизам, премијерка је одговорила да су она почела у доба пандемије корона вируса, не само да би помогли људима у тешким тренуцима, већ да би људи видели јачину и стабилност своје државе и на тај начин унели оптимизам да се преброде тешка времена.

"Током короне били смо једна од 10 земаља у свету у којој је расла запосленост. Тада смо видели да људи добро реагују на ту новчану помоћ, да им то психички значи и додатно улива поверење у њихову државу. Од тада то радимо, нисмо имали сваке године изборе, али смо сваке године више пута годишње то давали", рекла је Брнабић.

Као повереница Градског одбора Српске напредне странке за Београд, Брнабић је оценила да ће листа "Београд не сме да стане" победити на изборима.

"Када слушате шта опозиција прича, видите да они не верују у своју победу у Београду. Оптуживали су нас за лажне листе као Борис Тадић, Саша Радуловић и да оне служе да по Донтовом систему, победничка листа добије највише гласова тих лажних које не прођу цензус. Па онда је јасно да они не мисле да ће бити победничка листа, јер да мисле, рекли би супер, онда ти гласови иду нама", објаснила је Брнабић.

Не верујем да опозиција може да победи у Београду, оценила је Брнабић, и додала да је подршка грађана листи "Александар Вучић - Београд не сме да стане" већа.

"Ми имамо већину у Београду, да буде сасвим јасно, оно што је говорила Мариника Тепић - не мисли она да листа "Србија против насиља" као листа сама по себи има већину, они мисле да ће имати већину заједно са свима осталима као што су Двери, Заветници, француски ДСС. Да ће сви остали скупа имати више него што има листа "Београд не сме да стане"", рекла је Брнабић.  

Рекла је и да верује да је листа "Србија не сме да стане" кампању водила искрено и да се отворено причало о вредностима, плановима и програмима. 

"Уместо опозиционе кампање мржње, ми смо понудили кампању позитивних ствари, и показали грађанима да нам је и након 10 година власти стало да разумемо народ и саслушамо, и онда све  то унесемо у неки план и програм за који тражимо подршку грађана", закључила је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг