Вести

БРНАБИЋ: БЕОГРАДСКИ ИЗБОРИ БИЋЕ ОДРЖАНИ 2. ЈУНА

Председник Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да ће одговорити на предлоге опозиције везано за изборне услове и поновила да ће београдски избори бити одржани 2. јуна, а да је захтев коалиције "Србија против насиља" (СПН), промена Закона о локалној самоуправи са ретроактивним дејством, противуставан.

Брнабић је на ТВ Хепи подсетила да је позвала опозицију да јој у петак до 12 часова доставе своје предлоге који се односе на то којим редоследом и по којим приоритетима да се примењују ОДИХР препоруке, као и да предложе имена људи који би били у комисији која би се бавила бирачким списком.

"Неки су послали, неки нису. Ја ћу им данас, током дана, одговорити, јер сам се заиста на најозбиљнији могући начин бавила овим. Заиста са дубоким уважавањем желим да погледам те њихове предлоге, да видим шта од тога заиста може да се примени", рекла је Брнабић.

Према њеним речима, основни предлог коалиције "Србија против насиља" је да се обуставе све изборне радње које су започете расписивањем београдских избора, да се промени Закон о локалној самоуправи и да он има ретроактивно дејство, па да буде пуј-пике не важи, нису расписани избори.

"То је противуставно и апсолутно немогуће. И да читав низ правника које је окупио Драган Ђилас није знао то да им каже? Па, замислите тек тај преседан. Па замислите сутра све законе које можете да промените, па их ретроактивно примењујете. Па где је ту било каква права на сигурност?", упитала је Брнабић.

Брнабић је додала да не постоји ни законска могућност да се сви избори, и београдски и остали локални избори заједно одрже 2. јуна.

Брнабић је још једном подвукла да ће се избори за Скупштину града Београда одржати 2. јуна, а да се за оне у шездесетак општина, предвиђене за јул или август, може разговарати са опозицијом о одлагању за септембар или октобар, како би се успеле применити све препоруке ОДИХР-а.

"Оно што је био наш алтернативни предлог за опозицију, да се договоримо да иду касније. Ако они мисле да није добро да се ти избори одржавају у јулу и августу, океј, хајде да седнемо да се договоримо када је то добро. У септембру, у октобру, када тачно. Тако да то је још увек на столу и о томе можемо да разговарамо до тренутка када не дође крајњи рок да распишемо изборе у локалним самоуправама. Након тога, кад распишете једном и крену изборне радње, нема ретроспективних деловања", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи