Вести

Бојић: Београд је више од политике

Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије, кандидат је за одборника у Скупштини града Београда на листи „Александар Вучић - Зато што волимо Београд“. 

На месту директорке Музеја је већ три године. Недавно је добила и позив за кандидатуру за место одборника. Према њеним речима, била је изненађена, и то позитивно. Иако је, како каже, политика не интересује, радо је прихватила позив.

Београд је више од политике, то је питање будућности и развоја нашег главног града. Позив доживљавам као признање за залагања у последње три године на месту директорке Музеја. Верујем да се рад и резултати институције у којој радим препознају, како на нивоу Републике Србије, тако и на нивоу града. Листа на којој је и моје име је листа људи који желе убрзани напредак града.

Који је био ваш основни мотив да на то пристанете?

Пре свега волим Београд. Поносна сам што мој град последњих година напредује у свим сферама. Три милиона туриста са свих меридијана посетило га је у 2017. години. Не само што је престоница Србије, Београд по много чему постаје најразвијенији и најпримамљивији главни град у региону. Желим да учествујем у процвату града, поготово у области културе. Оваква прилика се указује једном и немам намеру да је пропустим. 

Историјски музеј Србије у згради Железничке станице 

Синиша Мали, градоначелник Београда, недавно је најавио да ће зграда Железничке станице бити Историјски музеј Србије.

Историјски музеј Србије постоји 54 године и за то време никада није имао адекватан простор за презентацију. Више од 40.000 предмета који сведоче о историји и култури наше нације до сада је било представљано само спорадично, на тематским изложбама. Зграда Железничке станице би омогућила креирање сталне поставке и представљање Музеја на начин на који Београд и Србија заслужују. Музеј већ сада својим садржајима и тематским изложбама помера границе у савременој музеологији, али наставак његовог рада зависи од простора. Ако се Историјски музеј Србије пресели у те просторије, град ће моћи да се похвали местом од великог културног значаја. 

Шта мислите о одлуци СНС-а да уместо политичарима кључна места на листи понуди људима из различитих друштвених сфера који су успешни у својим пословима?

То је доказ да СНС ставља општи интерес града испред политике. Многи који до сада можда нису имали могућности да примене своја знања и унапреде ситуацију у граду добили су шансу да то ураде. Ми из области културе можемо значајно допринети будућности нашег града и драго ми је што председник Вучић то препознаје.

Како бисте, као особа која живи у Београду, описали вођство града претходних година?

Пре свега, видљиве су промене и то нико не може да оспори. „Београд на води“, уређене фасаде, асфалтиране улице, гаража на Обилићевом венцу, преуређен Косанчићев венац, Славија. Видим да саобраћају нови и лепши аутобуси. Пешачка зона сада се шири, дошла нам је „Икеа“, ускоро се отвара хотел „Хилтон“, Славија има ново лице... Могла бих још много тога да набројим. Претходних неколико година дошло је до препознавања важности културе и мислим да је то од кључне важности за развој Београда као културне дестинације. Отворен је Музеј савремене уметности, ускоро ће и Народни музеј. Културни туризам је вредан ресурс, који са новим технологијама и дигитализацијом може имати велики утицај на стварање имиџа културне престонице и допринети економском снажењу главног града.

Како оцењујете рад Синише Малог, градоначелника Београда?

У Београду је решено више проблема који су годинама занемаривани. Град добрим вођењем последњих година не само што решава проблеме наслеђене из прошлости него успешно граби ка самом врху европских метропола. То свакако није посао за једну ноћ, годину, мандат. То је процес који је актуелна градска власт успешно покренула.

Уколико вам понуде да будете градоначелница, шта ћете рећи?

Уколико ми грађани укажу ту част и заслужим њихово поверење, као и поверење странке на чијој сам листи, даћу све од себе да то поверење и оправдам.

Какво је ваше мишљење о Александру Вучићу, лидеру СНС-а и председнику Србије? 

Имам веома позитивно мишљење о председнику Републике Србије. Мислим да је као мудар човек који је дуго у политици стекао велико искуство које успешно примењује. Он одлично познаје Србију и бори се за њено место у свету у напетом и турбулентном времену за Балкан, Европу и свет.

Већи простор за музеје

Крајем прошле године је и Музеј савремене уметности коначно је отворио врата за посетиоце.

Драго ми је што је коначно омогућено посетиоцима да се упознају с нашом уметничком историјом. Када музеји добију адекватан и проширен простор, отварају се врата за бољи садржај, проширење сарадње и реализацију пројеката које до тада није било могуће остварити.

 

Извор: Ало новине