Вести

„Бг пракса” важна за развој каријере

Градоначелник Београда Синиша Мали присуствовао је данас у Старом двору уручењу сертификата полазницима „Бг праксе” који су обавили четворомесечну професионалну праксу у Управи Београда, Градском већу, јавним и комуналним предузећима, установама културе и градским општинама. Уручењу сертификата присуствовали су и члан Градског већа Драгомир Петронијевић и проректорка за студије и управљање квалитетом Универзитета у Београду професор Нада Ковачевић.

Илуструјући ентузијазам младих практиканата, члан Градског већа Драгомир Петронијевић истакао је да никада неће заборавити практиканте који су пре две године помогли обреновачким правницима у изради потребних решења током и након поплава.

– Иако нису имали никакву обавезу, показали су иницијативу и ставили се на располагање свом граду. Ми ћемо се потрудити да у следећој години обезбедимо више места, али не само кроз „Бг праксу”, већ желимо да разговарамо и са приватницима. Тај програм зовемо „дијалогом до циља”, чиме приватници желе да дођу до квалитетне радне снаге, а ваш је да добијете квалитетно радно место и да будете добро плаћени. Ми ћемо заједно са универзитетом били медијатори и ако испуните оно што се од вас очекује, можете добити радно место. Такође, од ове године доступне су вам радионице знања, а то ће бити и следеће, где вас учимо како да постанете предузетници и како да дођете до потребних средстава. Важан нам је и дијалог са вама, и стога су вам наша врата увек отворена за сугестије и предлоге – казао је Петронијевић.

Честитајући полазницима успешно завршену професионалну праксу, Синиша Мали истакао је захвалност што су полазници уложили своју енергију у побољшање рада организација у којем су радили.

– Циљ ове праксе био је и да добијете потребно искуство које ће вам сигурно помоћи у вашој будућој каријери. Искуство о томе како се заиста решавају неки проблеми, како у реалности предузећа функционишу, а Београд заиста има успешна предузећа која су много побољшала своје пословање и могу да буду узор и великом броју приватних предузећа – истакао је градоначелник.

Он је посебно нагласио да је „Бг пракса” најважнији градски програм намењен младим студентима Београдског универзитета.

– Више од 1.600 младића и девојака прошло је у протеклих неколико година кроз праксу, ове године вас 178 од 800 пријављених. Нама је обавеза да покушамо да нађемо више новца и прилика за вас како би још већи број студената у годинама пред нама имао прилику да стекне потребно искуство у градским институцијама. Желимо и да студенте наградимо послом, јер сматрамо да је важно да стекнете сигурност да када завршите студије можете и да нађете посао у својој земљи, заснујете породице, остварите своје снове и останете овде – казао је Синиша Мали.

Говорећи о борби против незапослености градоначелник је истакао да је по први пут након много година бројка незапослених у Београду пала испод 100.000.

– Мислим да смо много урадили и са успостављањем Научно-технолошког парка, где ради стотине младих људи, а којима је Град Београд бесплатно уступио простор. Заузврат су реализовали велики број идеја и патената, оставши тако у свом граду. Моје честитке упућене су и менторима који су учествовали у овом програму, а на вама је да квалитетно искуство које сте добили искористите у будућем раду – казао је Синиша Мали.

Проректорка за студије и управљање квалитетом Универзитета у Београду професор Нада Ковачевић захвалила је Граду Београду на успешном одржавању „БГ праксе” и нагласила значај стицања практичних знања већ током студирања.

– Град Београд је први почео да нам помаже, а сада ширимо праксу и на министарства и имамо конкурсе у целој Србији. Важно нам је да што више студената прође професионалну праксу јер им тиме омогућавамо да виде како изгледа рад у реалном окружењу и како применити стечено теоријско знање – истакла је Нада Ковачевић, захваливши се менторима који су били велика подршка младим практикантима.

У овогодишњем програму „Бг праксе” 178 студената праксу је стицало у девет јавних предузећа, 14 организационих јединица Градске управе, десет установа културе и три градске општине.

 

Извор: Беоинфо