Вести

Београд социјалном политиком подржава повећање наталитета

Захтев за једнократну новчану помоћ Града Београда до сада је поднело 450 породиља у Београду, а осим тога поднето је још 74 захтева који се односе само на незапослене породиље, изјавила је секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић за Студио Б. Она је подсетила да је Град Београд почетком јула донео одлуку да свака породиља у граду добије по 10.000 динара једнократне помоћи, тако да је за непуних месец и по дана, од када је одлука ступила на снагу, поднето укупно 550 захтева.

– Захтеви се обрађују у месецу  у којем се и подносе и у наредном месецу се исплаћују. У августу је 101 породиља добила помоћ, то су породиље које су поднеле захтев од 8. јула па до краја тог месеца. Дакле, град је за ту намену исплатио 1,060 милиона динара на име новчаног давања ка свим, али и незапосленим породиљама. Процедура за подношење захтева је поједностављена. За ову помоћ су потребна само два документа, потребно је да дођете са личном картом да се идентификујете, поднесете захтев и приложите извод из матичне књиге рођених за дете. Уколико нисте обезбедили тај документ за дете, ми ћемо, као орган управе, у ваше име то прибавити. Захтеви у Секретаријату за социјалну заштиту се могу поднети свакодневно у Улици 27. марта – појаснила је Наташа Станисављевић и додала да је једнократна помоћ града пронаталитетна мера и подршка свима који су основали породицу у Београду. 

Осим те врсте помоћи, ми водимо рачуна и о најугроженијим породиљама, навела је она, и додала да је њима осим 10.000 динара на располагању још 25.000 динара. Град Београд је и раније исплаћивао новац запосленим и незапосленим породиљама, али је постојао цензус у примањима. Сада независно од броја деце у једном порођају или од броја претходно рођене деце породиља остварује право на једнократну новчану помоћ. 

– Раније је за сва давања породиљама било обезбеђено 80 милиона динара у буџету, а сада је за ту намену обезбеђено око 200 милиона динара, што је знатно повећање. Кроз наш секретаријат годишње прође око 60.000 суграђанки, јер се код нас подноси захтев и за родитељски додатак. Ми подржавамо и идемо напоре Владе Републике Србије када је у питању повећање наталитета. Све то нам је потребно како бисмо изашли из негативног природног прираштаја који имамо годинама уназад. Сада се први пут озбиљно бавимо тиме да се повећа наталитет – нагласила је секретарка.

Према њеним речима, осим  помоћи породиљама, Град Београд је обезбедио средства и за све друге врсте социјалне помоћи, чије исплате не касне ни дан. 

– Сва права која наши грађани могу да остваре преко Секретаријата за социјалну заштиту или преко центара за социјални рад у Београду, којих имамо 17, исплаћују се редовно, на време и без кашњења – истакла је Станисављевићева, додавши да као сервис грађана они ослушкују њихове потребе и креирају поред постојећих и нове врсте помоћи.

Секретарка за социјалну заштиту најавила је да ће до краја године бити отворена још два клуба за најстарије суграђане, један на Врачару и други највероватније у Раковици. То значи да ће на територији града бити 27 оваквих клубова, од којих је седам отворено у протекле три године.

Она је подсетила да је, када је у питању избегличка популација, у протекле три и по године око 1.300 породица добило неку врсту помоћи од града како би решиле своје стамбено питање. 

– Град Београд је ту био веома активан и за сваку врсту те помоћи обезбедио 10 одсто из буџета града. До краја године биће изграђено 235 станова у Овчи, а поред тога ми смо током јула завршили ранг-листу за 303 пакета грађевинског материјала и већ првих 30 корисника ће у петак добити свој грађевински материјал – рекла је Наташа Станисављевић.

Она је рекла да, с обзиром на добро стање у градском буџету, постоји простор и за нека нова давања, али још увек се праве анализе на основу којих ће се правити буџет за 2018. годину. 

 

Извор: Беоинфо