Вести

Аврамовић: Ова власт у Београду заслужује високу оцену

По ономе што је учињено за Београд претходних година, актуелној власти дајем изузетно високу оцену, каже декан Правног факултета Сима Аврамовић.

Због предстојећих избора у Београду решио је да с академске сцене, на којој је више од четири деценије, ступи и на политичку сцену испред Српске напредне странке.

Шта је пресудило да се отиснете у политику?

Моју подршку овој листи не доживљавам као политичко ангажовање, већ као активност која пре свега може допринети већој афирмацији квалитетног образовања, нарочито на академском нивоу. Поготово желим да допринесем спознаји да је Универзитет у Београду заслужио да понесе назив националног универзитета, каквих има широм света. Самим тим, град и држава указују на значај својих водећих образовних и научних установа. А Београд би требало да се поноси својим универзитетом, који се налази у самом врху познате Шангајске листе најпрестижнијих универзитета на свету и рангиран је међу два одсто најбољих. Ако је то политика, онда сам се отиснуо у политику.

Ко вас је позвао? Како је изгледао разговор?

Није у питању један разговор ни један позив. Са неколико мојих некадашњих студената и колега више пута сам разговарао о дешавањима у граду, тако да је до идеје да им помогнем да се развој Београда настави дошло спонтано. А да је Београд битно другачији и лепши него пре пар година, не треба доказивати.

Планирате ли да будете одборник?

Пре свега, планирам да и даље будем професор универзитета јер је то моја основна вокација, а рад са студентима је моја велика љубав. Мислим да је та љубав обострана, и то је оно због чега сам срећан. У ком својству ћу се можда ангажовати, зависи од низа околности, али пре свега, водећи рачуна о томе шта најбоље знам.

Како оцењујете рад ове градске власти и градоначелника Малог?

Кад ме већ питате, знам и да оцењујем, по ономе што је учињено за Београд у последњих неколико година дајем изузетно високу оцену.

Шта бисте променили у досадашњем функционисању града?

Најпре бих се заложио да се заврши Клинички центар, Тиршова, нова зграда онкологије, да се обезбеди довољно велики паркинг у Клиничком центру за све које невоља ту доведе. Треба снажно наставити тек започете пројекте запошљавања младих, у чему Правни факултет увелико учествује, засад кроз успешну сарадњу са Министарством рада и кроз прве кораке у остваривању градског пројекта “Мој град, мој избор, моја каријера”. Нарочито треба повести рачуна о младим талентима, што град већ чини кроз Фондацију за младе таленте, али је потребно привући још много средстава за те сврхе. Наравно, сениорска картица и брига о здрављу старих су пројекти који тек треба да се даље развијају, на овоме се не сме стати.

Да је на вама да одлучите кога бисте са листе СНС изабрали за градоначелника?

Наравно, има неколико мојих фаворита, међу којима, свакако, нисам ја.

Како гледате на то што опозиција на изборе излази разједињена?

Ове изборе не доживљавам као политичку борбу, већ као борбу за бољи Београд и за афирмацију радних навика. Разједињеност је свакако последица бројних политичких амбиција, а на овим изборима треба да победи јединство у гледању на стратешки развој града и државе, мање на кадровска питања која деле људе.

Испред катедре вам је био и Александар Вучић. Каквог га се сећате?

Оних који су били међу најбољим студентима у својим генерацијама обично се професори добро сећају. Вучић је био упадљив и по свом стасу и по свом гласу, али пре свега, по својој марљивости, широком образовању и интелигенцији. Све то му је донело запажени успех током студија, али и у политици.

Предајете реторику на Правном факултету. Ко од овдашњих политичара заслужује похвале на том пољу, а ко би код вас пао на испиту?

Срећом, на нашој политичкој сцени све више се води рачуна о добром беседничком наступу. Мој беседнички фаворит у политици је онај који је и победио на такмичењу у беседништву на Правом факултету пре десетак година, мој некадашњи асистент Никола Селаковић. А на испиту из беседништва би вероватно тешко прошао Чеда Јовановић због бројних реторских шумова.

 

Извор: Блиц