Вести

Аврамовић и Митровић обишли научно технолошки парк

Кандидати листе "Александар Вучић - Зато што волимо Београд" декан Правног факултета Сима Аврамовић и професор Машинског факултета Универзитета у Београду Часлав Митровић обишли су данас Научно-технолошки парк Звездара и разговарали са младима који тамо уче и раде. 

Аврамовић је рекао да се, буџетски посматрано, наука третира као потрошња, али да је она заправо права инвестиција. 

"Овде видимо да бављење науком може бити огроман приход за појединце, али и за државу. Нажалост, издвајања државе за науку не може бити превелико, то сви знамо, али овде видимо како се у науку може инвестирати од стране домаћих, иностраних компанија, старт-ап предузећа...", рекао је Аврамовић. 

Он је навео да је наука вештина, али и уметност стварања идеја и додао да је важно развијати пројекте који младе људе задржавају у Србији. 

"Сарадња града, министарства, привреде, државе у овој ствари је незаменљива. Ових дана ће министарство просвете расписати још један конкурс за скоро 1.000 младих доктораната који ће се укључити у пројекте како бисмо зауставили одлазак младих људи. То је Београд и тако треба да изгледа цела Србија", каже Аврамовић. 

Професор Машинског факултета Часлав Митровић навео је да је Научно-технолошки парк Звездара, захваљујући Граду и републици, почео да "живи пуним плућима" од 2015. године. 

"Овде сада има око 60 компанија које воде млади људи, осећа се велика енергија, адреналин. Овде је будућност наше земље", рекао је Митровић. 

Он је подсетио да је планирана изградња индустријско-технолошког парка у Борчи, који би непосредно запошљавао око 30.000 људи, а посредно више од 100.000.

"У овом технолошком парку тренутно ради више од 500 инжењера. То је ретко и у свету, толико стручњака на једном месту. Они су квалитетни и имају велики успех у својим компанијама и јако су цењени у свету", навео је Митровић.

Једна од компанија која ради у Научно-технолошком центру је и компанија "Аурум ИТ солутионс", а директорка те компаније Марија Савић рекла је да је са својим партнерима покренула посао који би задржао младе у Србији. 

"Ми се бавимо развојем и иновацијама у области високих технологија. Наши пројекти и иновације су препознати од стране Града, добили смо просторије у овом парку, а сарађујемо са Београдским и Универзитетом у Косовској Митровици и тамо добијамо све квалитетне кадрове", каже Савић.

 

 

Извор: Танјуг