Вести

Александар Вучић на безбедносној конференцији у Минхену

МИНХЕН - Премијер Србије Александар Вучић је у разговору са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, на маргинама безбедносне конференције у Минхену, истакао да Србија са том организацијом има коректне односе кроз Програм Партнерство за мир.

"За нас је најважније присуство снага КФОР-а на Косову и Метохији, као и гаранције које је НАТО дао за безбедност Срба на КиМ", поручио је Вучић Столтенбергу.

Он је нагласио да су односи земаља региона западног Балкана побољшани и да ће Србија учинити све да задржи економску и политичку стабилност у региону.

Столтенберг је, како се наводи у саопштењу Владе Србије, нагласио да жели даље јачање и унапређење односа Србије и НАТО и поздравио наставак дијалога Београда и Приштине, као и реформе које спроводи Влада Србије.

Он је нагласио да је Србија веома важан партнер НАТО кроз програм Партнерства за мир и додао да њега, поред професионалног односа, за Србију пре свега вежу лични односи.

У изјави медијима након састанка, Вучић је рекао да током разговора са Столтенбергом није било никаквих притисака, те да је он пријатељ Србије и човек који воли и поштује нашу земљу. "Уверен сам да у будућности можемо да очекујемо његову помоћ и подршку", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да Србија има добре односе са Русијом и НАТО, и да верује да могу да помогну у очувању политичке стабилности у земљи, али и свеукупне стабилности у целом региону.

Раније данас, Вучић се састао са председником Азербејџана Илхамом Алијевим, са којим је разговарао о билатералним односима, економској сарадњи и инвестицијама у Србији.

Вучић је Алијеву предао списак компанија које су у процесу приватизације и обавестио га о економским реформама које је предузела Влада Србије. "Када инвестирамо ван земље, гледамо да то буде у пријатељским земљама", нагласио је азербејџански председник и прихватио позив премијера Вучића да посети Србију.

Вучић ће сутра имати низ билатералних сусрета са светским званичницима, а учествоваће и на Панел дискусији „Украјина и нерешени конфликти у Европи".

Међународна конференција о безбедности која је окупила око 400 водећих политичара, а који ће током викенда расправљати о питању сигурности у време терора, распаду међународног поретка, сигурносној будућности Европе, украјинској кризи и другим темама од светског значаја, почела је данас у Минхену.

На скупу учествују и амерички потпредседник Џозеф Бајден, шефови дипломатије Америке и Русије, Џон Кери и Сергеј Лавров, шеф српске дипломатије Ивица Дачић, председник Украјине Петро Порошенко, ирански шеф дипломатије Мохамед Џавад Зариф.

Од домаћина најављени су канцелар Ангела Меркел, председник државе Јоахим Гаук и више министара, међу којима и шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер.

Вучић ће, како је најављено, разговарати и са потпредседником САД Бајденом и сенатором Џоном Мекејном.

 

Извор: "Танјуг"