Народна скупштина

СТЕФАНОВИЋ: МОГУЋА НОВА РЕЗОЛУЦИЈА О ЕУ ИНТЕГРАЦИЈАМА

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић најавио је, током састанка са амбасадорком Данске у Србији Метом Кјуел Нилсен, могућност усвајања нове резолуције о европским интеграцијама.

Стефановић је у Дому Народне скупштине, где је у амбасадорку Данске примио у опроштајну посету, рекао да обавештеност јавности о процесу преговарања и о последицама договореног треба да буде значајно боља и у том контексту поменуо могућност усвајања нове резолуције.

Он је подсетио и да је претходна резолуција о европским интеграцијама усвојена 2004. године.

"Јавна расправа на ту тему и сам чин усвајања би значајно помогли да се јавност боље обавести о самом процесу и приоритетима у наредном периоду", рекао је Стефановић, а саопштено је из парламента.

Стефановић је на састанку са Нилсен изнео неколико примера искустава земаља региона које су данас чланице ЕУ, а који се односе на њихов преговарачки процес и на улогу парламента у том процесу.

Оценивши да је улога парламента у том процесу веома значајна, Стефановић је истакао да су преговори значајнији за Србију од партијских интереса и да се у скупштини управо разрађује стратегија сарадње између скупштинских одбора.

Нилсен је, како је саопштено из Скупштине Србије, изнела позитивна искуства Данске у процесу преговора и појаснила улогу данског Одбора за европске послове који даје мандат министрима владе за разговоре који се воде у Бриселу.

Амбасадорка Данске је, констатујући да одлази из Србије после шест година, одала признање Стефановићу на приступу који је унео у рад парламента, а који повећава његов углед и кредибилитет "који је годинама био низак".

Како се додаје у саопштењу, Нилсен је рекла и да се на националном нивоу, од када је дошла у Србију, ствари крећу у добром смеру, али и да постоји проблем са инертношћу младих.

Она је најавила објављивање публикације коју ће Данска финансирати, а која треба да пружи одговоре на сва значајнија питања из процеса евроинтеграција Србије у тој области.

Брошура би требало садржајем и опремом да буде доступна и разумљива средњошколцима, студентима и општој популацији која показује интерес за ЕУ и процес приступања Србије.