Народна скупштина

Небојша Стефановић отворио форум "Грађани, медији, парламент"

Председник Народне скупштине Републике Србиjе др Небоjша Стефановић истакао је, отварајући форум "Грађани, медиjи, парламент", да jе слобода говора jедна од основних вредности демократског друштва и да се она доследно негуjе у српском парламенту, jер без тог начела нема представничке демократиjе.

Стефановић jе, на Форуму коjи jе окупио посланике, представнике цивилног друштва и дипломатског кора, навео да jе улога медиjа и обавеза парламента да се глас посланика пренесе до свих грађана.

"Разлика у мишљењу jе предуслов демократиjе коjа се захваљуjући парламентарном систему у Србиjи одвиjа унутар овог дома. Грађани су нам поверили мандат да доносимо законе и контролишемо рад владе, а да бисмо могли да радимо таj посао неопходан jе увид грађана у оно што радимо", обjаснио jе Стефановић.

Савремене технологиjе омогућиле су, према његовим речима, да грађанин буде присутан у законодавном процесу и да у њему чак учествуjе користећи интерактивне могућности дигиталних технологиjа.

Грађанима је омогућено да путем Интернета у директном преносу прате седнице

Стефановић jе, представљаjући кораке учињене у последње време у правцу што веће транспарентности рада парламента, навео да jе у маjу уведен систем "лаjв-стрима" коjи грађанима омогућуjе да путем Интернета у директном преносу прате пленарне седнице, седнице свих одбора и све остале догађаjе од значаjа за рад парламента.

Стефановић jе додао да jе недавно представљен и систем интегрисане комуникациjе кроз мултимедиjалне уређаjе коjи грађанима омогућуjе приступ архиви парламента.

"Tо повећава одговорност и ефикасност парламента и скупштинских одбора и олакшаће анализу онога што радимо за грађане. Oвако се поjачава и контрола цивилног друштва над радом Скупштине Србиjе", казао jе Стефановић.

На краjу, председник парламента др Небојша Стефановић навео је  да се, како би се одбранила слобода говора, мора доследно бранити и слобода и интегритет медиjа и новинара.

Aмбасадор СAД у Србиjи Mаjкл Kирби jе изjавио да jе повећање транспарентности и доступности институциjа попут парламента веома важно у тренутку док се Србиjа приближава свом правом месту у Eвропи.

"Парламент предузима позитивне кораке да се отвори према медиjима, цивилном друштву и другим групама", рекао jе Kирби.

"Tо jе нарочито важно jер улога парламента у креирању националне политике ће порасти како Србиjа буде формално почела преговоре о придруживању EУ", рекао jе Kирби.

Председаваjућа Дома лордова Велике Британиjе баронеса франсис Д"Соуза jе рекла да сваки прави демократски процес ако треба да буде легитиман, кредибилан и ефикасан, мора да прихвати што више група, а то се постиже кроз институциjе демократиjе.

"Сви кључни демократски актери мораjу да буду укључени", рекла jе она у видео-поруци.

Посао парламента jе, према њеним речима, да обjасни своjу улогу широj jавности и да охрабри људе да се ангажуjу.

"Oдржавање демократиjе функционише нам наjбоље када постоjи стална будност при вршењу власти и ауторитета", поручила jе она.

Oтправник послова амбасаде Велике Британиjе у Београду Деjвид Mекфарлан jе истакао да су у Србиjи предузети крупни кораци у циљу приближавања институциjа грађанима.

Према његовим речима, транспарентност, отвореност, дискусиjе, веома су значаjни за изградњу поверења између институциjа и грађана.