Народна скупштина

Гојковић: Желим да Парламент буде дом који се уважава

Највећи део политичке каријере провела сам у Скупштини и то као опозициони посланик. Моја жеља је била да се бавим парламентарним радом и то сам саопштила још пре неколико месеци. Мој задатак као прве међу једнакима биће да и опозиција и власт имају исти третман. Ово је за „Новости“ поручила Маја Гојковић, одмах пошто је изабрана за председника Скупштине.

* Када сте сазнали да сте кандидат?

- Уже председништво разговарало је о могућим кандидатима, а да сам ја избор странке сазнала сам у понедељак увече када су консултације завршене. Обавестио ме је председник Вучић.

* Како се осећате као председник који је изабран са највећом подршком посланика?

- Велика је привилегија, али и одговорност бити први међу једнакима. Желим да парламент буде и слика СНС, дом који јавност уважава, да омогућимо контролу извршне власти, али и да развијамо парламентарну дипломатију.

* Ко вам је први честитао и да ли сте добили савете од претходника Небојше Стефановића?

- Први су ми честитали Верољуб Арсић и Радомир Николић, јер сам седела између њих. Онда су ми пришли и други посланици власти, али и опозиције. Разговарала сам највише са Небојшом Стефановићем. Волела бих да будем сталожена и мирна као што је био он. Захвална сам му што ми је оставио добро уигран систем.

* Када ће се знати коначан списак министара које ће делегирати СНС? Који ресори ће вам припасти?

- Сутра имамо седницу Главног одбора и то највероватније у Новом Саду. Будући мандатар ће нам изнети своје предлоге о којима ћемо разговарати и гласати, а након тога ћемо изаћи у јавност са конкретним именима.

* Смета ли вам што ће СНС за министре предложити више нестраначких стручњака него својих чланова?

- Апсолутно позитивно гледам на ту одлуку. Реформе које смо обећали грађанима Србије и за које смо добили изузетно велику подршку захтевају један напоран рад и прављење широког фронта и учешће свих који желе да допринесу томе. Убеђена сам да ће предлог мандатара бити изненађујући у смислу имена, али веома позитивно оцењен у смислу квалитета предложених кандидата. Већ смо се сложили у СНС да мандатар слободно отвори врата и стручњацима. Не значи да у експертској влади неће бити чланова странке који су такође веома способни. Биће то добар спој експерата и политичара који добро владају материјом.

* Вучић није одустао од идеје ротирања председника Скупштине. Значи ли то да ће следеће године на ваше место да дође неко други?

- Зашто да не? Ми смо предложили ту идеју да бисмо омогућили мањим странкама, али и опозиционим, да на овај начин контролишу рад Владе. Нажалост, није дошло до разумевања од стране неких посланичких клубова. Ако та идеја сазри у њима за годину дана, спремни смо да разговарамо о томе.

Извор: Новости