Народна скупштина

Гојковић: Посланици морају бити у Парламенту

Верујем да ће Скупштина Србије успети да усвоји 21 реформски закон, које је најавио премијер Александар Вучић у свом експозеу. Ми смо спремни да радимо даноноћно, али динамика нашег рада искључиво ће зависити од тога колико ће Влада Србије брзо достављати законе парламенту на разматрање, каже за Данас Маја Гојковић, председница Скупштине Србије и чланица Председништва СНС. Она додаје да очекује да ће парламентарци само неколико дана након избора владе започети расправу о новим законима. Наглашава и да није противник жестоких дебата и верује да ће оставити свој печат у начину вођења скупштинских расправа.

Најављивана је мала влада, али смо добили владу која је за само два министарска места мања од претходне.

- За мене је велики помак и та два министарска места мање.

Како оцењујете састав Вучићевог кабинета?

- Главни одбор СНС пре неки дан у Новом Саду, након дискусије која је трајала два сата, једногласно је подржао Вучићев избор министара. Сложили смо се да је Србији потребан јак тим који може да се упусти у неопходне реформе које држава мора одмах да почне како бисмо 2016. живели боље него данас. Састав нове владе најбоља је комбинација за Србију.

Постоје спекулације да су неке од ваших колега напредњака разочарани бројем министарских места која су дата социјалистима.

- О томе није уопште било речи у СНС. Ја не гледам те ствари на тај начин и не бројим ко ће добити колико. Политика је изузетно озбиљан посао и одлучна намера премијера је да направи један шири фронт који је потребан за спровођење реформи. Мера успеха не сме да буде колико ко има места, јер то није политички плен. Мера успеха СНС ће бити колико смо ми успели да променимо Србију набоље и колико смо помогли да пензије и плате буду мало веће, и да ли ће људи моћи себи да нађу посао.

На самом старту рада скупштине наговештено је да ће Пословник о раду парламента ускоро бити промењен, како би се поједноставио и убрзао рад.

- Разговарало се међу посланицима о недостацима пословника који је донет за време власти Демократске странке. Иако је владајућа већина СНС импозантна, нисам заговорник брзих решења која опет могу да покажу све своје недостатке. У неком даљем периоду можда ће и доћи до промене, јер постојећи пословник има бројне аномалије, спутава посланике, ригидан је и ригорозан. Но, док не буде донет нови, овај постојећи се мора поштовати доследно, јер је то скупштински устав.

Планира ли се увођење радног кворума како би се дисциплиновали посланици?

- Одлична је идеја радни кворум. Посланици морају бити у парламенту и то без обзира на то да ли су запослени или нису, јер ако сматрају да њихова професија треба да има превагу над овим ангажманом у парламенту, онда је то требало бирачима да кажу.

Опозиција, иако је малобројна, очекује да добије руководећа места, бар у неким важним скупштинским одборима.

- Опозиција овде има посебан положај. Неговаћемо дух демократије, али сви морамо бити свесни да су грађани изабрали број посланика и да посланици без обзира на то да ли су већина или мањина не могу имати нека већа права. Пословник каже да посланичка група која има 15 посланика има укупну дискусију од 20 минута и то онда мора бити тако. Нико их неће спутавати да у том времену говоре оно што желе, не вређајући друге.

Колико ће функција председника променити ваш лични живот, пошто ћете убудуће свуда бити у пратњи обезбеђења?

- Нема промене, ја се увек исто понашам. Обезбеђење није сектор привилегија. Свака функција носи своје спутавајуће околности, али ја поштујем правила ове државе и ако се мени лично не допада, онда је то дилема да ли нешто прихваташ или не прихваташ. Наставићу да живим обичним животом како сам живела и до сада. Моји суграђани ме виђају како стојим у редовима да платим рачуне за струју, разговарају са мном и кажу да то није уобичајено.

Како сте током расправе о вашем избору за председника парламента схватили реченицу Недана Чанка да не жели да дискутује о вама?

- Он се понео као искусни политичар који ми је дао шансу да покажем да ли ћу испунити циљеве.

За демократе ваш избор је недопустив и скандалозан, јер сте, како кажу, одговорни за штетни уговор око АТП Нови Сад, који је грађане коштао три милиона евра.

- Право је Демократске странке да прича шта хоће, да износи неистине. То није неочекивано, јер је ДС са таквим аргументом наступала и раније, али њих грађани Србије у све мањој мери разумеју. Као градоначелник Новог Сада, ја сам радила апсолутно све у корист мојих суграђана.

Једна од замерки опозиције јесте то што сте током ваше политичке каријере често мењали стране да бисте на крају ушли у СНС.

- Колико сам ја то странака променила? Уосталом, када анализирате све те странке у којима сам била, видите да смо имали исте ставове у многим питањима. Најважније је остати доследан. Ваши избори су само ваши.

Да ли сте се коначно пронашли у СНС?

- Да, овде сам са пријатељима и истомишљеницима.

Колико је природно то што се свакога дана у вашу странку учлани око 1.000 људи? Да ли они то чине из идеологије или интереса?

- Не располажем тим подацима, али је дивно када људи за свој избор изаберу СНС. Не размишљам о томе да ли долазе код нас зато што смо на власти. Са учлањивањем нових чланова, долази и већи број квалитетнијих људи.

Не одричем се Твитера

Остајете ли на Твитеру?

- Да, али тренутно не могу да се сетим свог пасворда па ћу морати да зовем стручњака да ми помогне како да поново будем активна. Нова функција неће спречити да са твитерашима делим своје ставове и опажања, али ће твитови, као и до сада, бити искључиво лични погледи, а не службени.

 

АУТОР: МИРЈАНА Р. МИЛЕНКОВИЋ