Народна скупштина

Гојковић: Буџет ће бити донет на време

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас да очекује да предлог буџета за 2015. годину на време стигне у парламент, како би посланици имали око 15 дана да га разматрају и предложе амандмане. 
 
"Волела бих да о амандманима расправљамо два или три дана. То је моја жеља, а видећемо колико ће се поклопити са владом", рекла је Гојковић за Б92 и подсетила да је и министар финансија Душан Вујовић јуче током расправе о ребалансу обећао да ће буџет бити усвојен око 20. децембра. 
 
Гојковић је, одговарајући на критике опозиције да нису имали довољно времена да се припреме за расправу о ребалансу буџета, рекла да ће опозиција то увек говорити и да од тога не треба правити "национални проблем", јер је њихов посао да читају законе и да буду посвећени. 
"Не знам зашто се посланици боје свог рада и шта их спречава да се посвете свом послу, а то је читање закона", рекла је Гојковић.
 
Она је навела да није склона хитним поступцима и да више воли да законски акт "одлежи", како би сви посланици могли да се упознају са предложеним решењима, али да је било нужно да закони ступе на снагу 1. новембра јер Србија више не може да чека. 
"Тако мора да буде, јер Србија нема времена, систематски је била годинама уништавана. Сад рачунамо сате кад долази ребаланс у парламент, а тај ребаланс треба да спасе Србију која тоне као Титаник, којим је до сад управљао ДС", рекла је Гојковић. 
 
Говорећи о кодексу посланика, председница парламента је рекла да не постоји намера да се њиме гуши слободна реч. 
"Опозицију ућуткује број гласова који су добили од грађана, а грађани Србије су на изборима одлучили колико ће бити опозиције у овом сазиву парламента", рекла је Гојковић. 
 
Она је навела и да је постојећи Пословник о раду парламента лош и да ће бити направљена група која ће радити на новом пословнику. 
"Разговарала сам и са међунарадним организацијама како би помогле, прво ћемо имати упоредну анализу како бисмо направили најбоље решење које ће важити на дуже време, а не само за једну политичку гарнитуру", рекла је Гојковић.