Народна скупштина

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТАРЦИ НА СЕМИНАРУ У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ

Председник Народне скупштине Републике Србиjе др Небоjша Стефановић отворио је Регионални семинар о механизмима доступним парламентима у борби против корупције.

Отварајући Семинар Стефановић је изјавио да jе  корупциjа у Србиjи у  последње две-три децениjе нарастала алармантном брзином, како због специфичних историjских околности тако и због везе владаjућих елита са пословним круговима, али да jе садашња влада, усвоjивши принцип нулте толеранциjе према корупциjи, уложила максималне напоре за сузбиjање те пошасти.

„Садашња владаjућа већина у Србиjи препознала да jе корупциjа jедна од наjопасниjих претњи владавини права и стабилности друштва, и да ће учинити све да од Србиjе направи земљу просперитета и сигурних инвестициjа“, рекао је председник парламента др Небојша Стефановић.

Стефановић:“Парламент је дужан да подстиче јавност у борби против корупције“

Према речима председника Скупштине др Небојше Стефановића, парламент, поред свега што jе већ учинио у борби против корупциjе, има дужност да грађанима обезбеди веће учешће у jавним пословима и да непрестано подстиче jавност у борби против корупциjе.

Стефановић jе подсетио на успешну примену броjних међународних антикорупциjских аката коjе Србиjа примењуjе, али и низ антикорупциjских закона коjе jе усвоjила, као што jе Закон о jавним набавкама чиjе ефекте очекуjемо и коjи ће, како jе уверен, показати да jе могуће на потпуно другачиjи начин управљати тим системом.

Председник парламента jе истакао и да jе у jулу 2013. усвоjена Стратегиjа борбе против корупциjе, и да jе Народна скупштина Србиjе од ове године чланица Глобалне мреже парламентараца за борбу против корупциjе.

„За Србиjу важна и чињеница да су антикорупциjске мере, као политички критериjум за чланство у EУ, добиле наjвише место у агенди преговора, што потврђуjе чињеница да jе анализа досадашњих реформи и усклађености са европским законодавством, такозвани скрининг, започела управо поглављима 23 и 24 коjа су од наjвеће важности за изградњу права и снажење институциjа“, истакао је Стефановић.

Народна посланица Наташа Вучковић, иначе Председница Kомитета за процедуре, имунитете и институционална питања Парламентарне скупштине Савета Eвропе, тела коjе jе иницирало данашњи семинар, упозорила jе да корупциjа суштински омета законодавни процес и уводи висок степен арбитрарности при доношењу одлука.

Oна jе приметила да jе корупциjа глобални проблем, али да jе свакако мања тамо где постоjе снажне институциjе, док тамо где су институциjе слабе она подрива веру грађана у правду и правни поредак.

"За борбу против корупциjе jе потребна политичка воља, а, с обзиром на то да се она исказуjе као воља политичке већине, увек постоjи опасност да се она окрене против политичких противника, зато нам jе неопходно обjективно и независно правосуђе", рекла jе Вучковић.

Према њеним речима, у борби против корупциjе, колико год одлучна она била, мораjу се чувати и бранити достигнућа борбе за људска права, а то значи да се не сме злоупотребљавати притвор или занемаривати претпоставка невиности.

Kада jе реч о улози парламента у борби против корупциjе, они мораjу да развиjаjу буџетску независност, да посланици контролишу трошење и злоупотребу средстава, а мора се повећати и jавност рада посланика и државних функционера.

"Посланици треба да процене да ли jе пракса лобирања регулисана и ако ниjе да предложе регулативу.

Циници кажу да jе владаjућа већина увек под утицаjем влада па jе адреса за лобирање извршна власт, али како парламент буде jачао биће примамљивиjа мета лобистима", упозорила jе Вучковић.

И шефица Kанцелариjе Савета Eвропе у Београду Aнтjе Ротемунд посветила jе у уводном обраћању наjвећу пажњу питању лобирања, коjе jе jедна од главних тема данашњег семинара, констатуjући да само неколико европских држава има jасне законе о лобирању и кодексе за лобисте и функционере.

На Регионалном семинару о механизмима доступним парламентима у борби против корупције учествуjе 30 парламентараца из европских држава.