Народна скупштина

Ђуровић: Ставови Србије се уважавају

У јануару се навршава годину дана откако је народна посланица Александра Ђуровић, чланица Главног одбора СНС, изабрана за једног од потпредседника Парламентарне скупштине Савета Европе. У разговору за „СНС Информатор“, она каже да јој је први одлазак у Стразбур, на седницу ПС СЕ, аутоматски значио и ступање на дужност потпредседника, и овако описује утиске:
 
Сваки посао који преузмем схватам изузетно одговорно, а у овом случају у питању је било представљање моје земље, у једној тако важној међународној институцији, и зато тај први одлазак у Стразбур памтим као врло стресан, јер сам у сваком тренутку била свесна изузетно велике одговорности. На дневном реду било је разматрање новог извештаја известиоца ПС СЕ, Бјорна Вон Сидова, о ситуацији на Косову, и мој први говор у пленарној сали био је управо поводом тог извештаја. Имала сам доста предрасуда према Савету Европе, мислећи да ће првобитни предлог о модалитетима учешћа представника косовске скупштине у раду ПС СЕ бити усвојен, без обзира шта ми мислимо о томе. Међутим, када сам изнела јасан став да је за Србију неприхватљиво да се представницима косовске скупштине омогући право обраћања у пленарној сали, и после разговора које сам обавила са високим званичницима ПС СЕ, тај предлог је измењен, чиме су директно изашли у сусрет захтевима Србије. Тада сам схватила да се ставови Србије слушају и уважавају и да имамо доста простора за успешан наступ у Стразбуру.
 
Какве сте имали активности током претходне године?
Година је билаизузетно успешна за српску делегацију, били смо активни и примећени у свим темама које су биле актуелне током године, која је за нас значајна и зато што је јубиларна. Наиме, Србија ове године слави десетогодишњицу чланства у СЕ. Пошто нема довољно простора да набројим све овогодишње активности, издвојићу оно што је, по мени, најзначајније, а то је долазак председника Србије, Томислава Николића, у Стразбур, 3.октобра, и његов изузетно успешан наступ у пленарној сали, пред посланицима 47 земаља. Интересовање је било огромно, близу 50 посланика јавило се да му поставе питања, а ја не памтим да сам добила толико честитки за нечији говор, као тај дан у Стразбуру, од колега посланика из различитих земаља, поводом наступа председника Николића. Била ми је велика част што сам, као шеф делегације Србије, дочекала нашег председника и врло сам поносна што сам била део тог успеха. То је један од оних изузетних дана које памтите цео живот и увек са поносом помињете. 
 
Председник ПС СЕ, Жан Клод Мињон, био је гост на прослави петогодишњице СНС. Какве је утиске понео из Београда?
 
Жан Клод Мињон је првенствено велики пријатељ Србије, а могу да кажем да га сматрам и својим личним пријатељем. Када сам први пут дошла у Стразбур и постала његов потпредседник, срдачно ме дочекао, рекао да изузетно поштује Србију и да је ту да помогне, ако нам је потребна нека помоћ. Ту подршку никада не могу да заборавим. Када сам га позвала на прославу петогодишњице СНС, одмах је прихватио, иако је било коментара да баш и није уобичајено да председник ПС СЕ иде на политичке скупове. Био је импресиониран добром организацијом, огромном подршком народа коју имамо, енергијом коју носимо и, посебно, великим бројем младих људи на високим позицијама. Рекао је да му је изузетно драго што је дошао и то видео, јер сада истински верује да је Србија на добром путу. Исте утиске понели су и остали високи гости из ПС СЕ: председник ЕПП групе, Педро Аграмунт, и бивши словачки премијер, Миклош Џуринда. Њиховим доласком у Београд показали смо Србији колико је СНС поштована у Европи, а гостима колику снагу и подршку СНС има у Србији. 
 
На пролећном заседању ПС СЕ, СНС је примљена је у политичку групу Европске народне партије, најјаче политичке фракције у СЕ и у Европском парламенту. Шта то конкретно значи за СНС?
 
... СНС је у априлу постала пуноправни члан ЕПП групе у СЕ, чиме смо, у потпуности, позвани да преузмемо активан рад у склопу ЕПП групе у ПС СЕ. У ПС СЕ је јако тешко радити,ако не припадате некој политичкој групи. Тај статус сличан је статусу самосталних посланика у Народној скупштини РС. У Савету Европе, ЕПП је најзначајнија, најутицајнија и најбројнија политичка група, која окупља више од 200 посланика из целе Европе. То је било признање за наш рад и циљеве за које се залажемо, пут евроинтеграција, борбу против корупције и криминала, добру регионалну сарадњу...Као неко ко од првог дана нашег чланства редовно присуствује свим састанцима ЕПП групе, могу да потврдим да се глас СНС уважава једнако као и глас било које странке из Европе. 
 
Морамо да истрајемо
 
Какво је расположење у СЕ у вези са датумом почетка приступних преговора о прикључењу Србије ЕУ?
 
У СЕ Србија је већ део европске породице, поштована и прихваћена. Сваки корак напред, који направимо на путу ка чланству у ЕУ, изузетно је добро испраћен од стране европских парламентараца из ПССЕ, који увек истичу снажну подршку добром правцу којим је Србија кренула. Обично ми кажу да није лако проћи процес преговора, разговарамо о њиховим искуствима, добрим и лошим стварима које процес носи са собом, али закључак је увек идентичан -  морамо да истрајемо. Морамо да пређемо све тешкоће, свесни великог циља, а када успемо у томе и модернизујемо Србију, наша деца ће бити поносна на нас. Од тога веће награде нема.