Народна скупштина

Ђуровић: Србија лидер у региону

– Прошлу годину је на самом старту, још у јануару, обележило отварање преговора с ЕУ – каже за „Дневник“ председница Одбора Скупштине Србије за иностране послове Александра Ђуровић (СНС). – Такође, била је то година у којој се можемо похвалити бројним активностима управо на спољнополитчком плану. 

Видели смо да је руководство државе, да су премијер Александар Вучић и председник Србије Томислав Николић, имали прилику да се само у једној години сретну с највишим званичницима света, и то је порука која показује да је Србија поново кредибилан партнер и лидер у овом региону. 

Говорећи о протеклој години, она посебно истиче значај Самита Кине и 16 земаља, који је одржан у Београду и организован на светском нивоу. Наша саговорница је и шефица делегације Скупштине Србије у Савету Европе.

– Такав почетак и крај године показују да је Србија урадила доста и надам се да ће ове године наставити у том правцу и да ће 2015. кренути отварањем првих преговарачких поглавља везано за наш пут ка ЕУ, као и да ће спољна политика ту и даље бити изразито активна и добра по нас – истиче Александра Ђуровић.

– Као шефица делегације Скупштине Србије у Савету Европе морам да нагласим да смо 2013. ушли у првих 15 земаља по активности и учешћу у раду, а очекујем ће се, када стигну подаци за 2014, видети да смо међу првих десет делегација. Због тога сам заиста поносна и у овој години ћемо наставити такав активан приступ. 

Очекујем 2015. у Скупштини Савета Европе усвајање мониторинг извештаја о Србији. Сматрам да је објективно то што очекујем да ће Србија, која је од 2003. постала чланица Савета Европе, након усвајања извештаја из мониторинг процеса прећи у следећу фазу – у постмониторинг дијалог, што би била изузетно важна ствар за нас и нашу позицију у Савету Европе – каже Александра Ђуровић.

 

Извор: "Дневник"