Народна скупштина

Амбасадори Русије и Немачке честитали на избору новом председнику Скупштине

Поводом опроштајне посете  Њ.Е.  Волфрама Маса амбасадора Немачке и председника Народне скупштине Републике Србије мр Небојше Стефановића, Њ.Е. амбасадор Немачке Волфрам Мас честитао је на избору за председника скупштине Србије свом домаћину Небојши Стефановићу констатујући, на истеку свог мандата да је од самог почетка имао изузетну сарадњу са српским парламентом.

Амбасадор Мас је рекао да је импресиониран плановима да се рад и активности парламента учине „видљивијим“.Он је оценио да су ови дани изузетно важни за Србију која креће путем развијене Европске демократије појаснивши да је задовољан што је у Србији данас, за разлику од ранијих периода могуће позвати и представника опозиционе странке да уђу у Владу, без обзира да ли је то реализовано или не. Амбасадор Мас је такође рекао да је улога председника парламента изузетно значајна али и осетљива у овом тренутку јер она треба да обједини институционалност али и интерес већине у парламенту.

Председник Народне скупштине Србије Небојша Стефановић захвалио се на честиткама и сложио са оценом о значају јачања улоге парламента у контроли извршне власти. Он је додао да је покушавао и да ће покушавати да постигне консензус у парламенту тамо где је то могуће, посебно у стварима од националног интереса међу којима су свакако и наше аспирације на чланство у Европској Унији.

Стефановић је додао да ће се у наредном периоду поред јачања традиционалне улоге парламента радити на јачању отварања путева економске сарадње. Он оцењује да је побољшање економске ситуације императив за Србију. Председник Народне скупштине је говорећи о односима два парламента поменуо и континуитет сарадње али и значај парламентарних контаката са земљом која је једна од најважнијих чланица Европске Уније и чији ће парламент према Лисабонском споразуму имати значајну улогу у оцени напретка наше земље ка пуноправном чланству у Европској Унији. Стефановић је оценио да је могуће проширити сарадњу на парламентарном нивоу надајући се помоћи немачког парламента која би била заснована на искуствима те институције.