Међународни односи

Јоксимовић: Француска посебно заинтересована за Србију

ПАРИЗ - Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић наставља данас посету Француској и у Паризу ће се састати с државним секретаром за европске послове Арлемом Дезиром.
 
Јоксимовић ће разговарати и с председницом скупштинског Одбора за европске послове Данијел Ороа и почасним председником организације Наша Европа Паскалом Ламијем.
 
Министарка Јоксимовић је, првог дана тродневне посете Паризу, изјавила Танјугу да је циљ посетеконкретизовање подршке Француске Србији на њеном европском путу.
 
Подсетивши на недавне посете Београду француског премијера Мануела Валса и државног секретара за ЕУ Дезира, Јоксимовић је оценила да је то показатељ да се "Француска на велика врата враћа на простор Западног Балкана" и да показује посебно интересовање за Србију.
 
Она је рекла да је циљ њене посете Паризу даље унапређење билатералних односа и истакла да је Француска пружила веома конкретну подршку Србији у процесу европских интергација, која, према њеном уверењу, није само декларативна.
"У том смислу, моја посета има за циљ и да конкретизује тај импулс подршке коју Француска даје европским интеграцијама Србије, да видимо да ли можемо, уз подршку Француске, ако не до краја године, онда макар почетком идуће године, да отворимо једно поглавље као сигнал да ЕУ препознаје реформске процесе и напоре које су предузели и ова Влада и, пре свега, грађани Србије", рекла је Јоксимовић.
 
Она је казала да Брисел јесте чвориште администрације и место доношења одлука, али је нагласила да Србија не сме да заборави државе чланице, које на основу добрих билатералних односа могу доста да помогну Србији, и подсетила је на своје недавне посете Берлину, Бечу и Риму.
 
Министарка Јоксимовић је јуче у Паризу разговарала с председницом скупштинске Групе пријатељства Србије и Француске Мартин Каријон-Куврер, директорком Националне школе за администрацијуНатали Лоазо и дипломатским саветником председника Француске за Балкан Фабијеном Пеноном.
 
Предвиђено је да се Јоксимовић у четвртак састане и са саветником француског председника за европска питања и генералним секретаром Владе за европске послове Филипом Леглизом-Костом.
 
Извор: Танјуг