Вести

Panik-tasteri do kraja godine u svim vrtićima

Kako bi se povećala bezbednost dece u beogradskim vrtićima i kako bi se bolje zaštitila imovina predškolskih ustanova, do kraja godine bi svi vrtići u Beogradu trebalo da dobiju panik-tastere, nove sisteme brzog alarmiranja hitnih službi, najavio je danas gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

On je za Večernje novosti izjavio da je prvi korak već napravljen krajem prošle godine kada je izrađen elaborat o bezbednosti boravka dece u vrtićima i zaštiti imovine predškolskih ustanova.

Bezbednost dece u vrtićima je prioritet ali i zaštita imovine koja je naročito noću i vikendima često bila na meti vandala – rekao je Gak.
Panik-tasteri su, kako je objasnio, moderni sistemi povezivanja policije i hitnih službi u situacijama kada je to potrebno, sa alarmnim sistemima za neovlašćene ulaske u objekte i dvorišta vrtića.


Gak je rekao da se još razmatraju detalji ovog projekta, pa će se nakon ispitivanja tržišta i analize odlučiti da li je isplativije da se uređaji za ove sisteme kupe ili iznajme sa mesečnom nadoknadom kompanijama koje se bave sigurnosnim sistemima.

Osim veće bezbednosti dece ideja je da se ovim sistemom uvedu i validatorske kartice za roditelje za ulazak u vrtiće što bi dalo precizniju statistiku dolaska dece a time i uštede jer bi se i preciznije mogao planirati broj isporučenih obroka za mališane – rekao je Gak.

On je zaključio da će ovo biti jedan od boljih projekata u sektoru predškolskog obrazovanja jer će uliti više sigurnosti roditeljima ali će i olakšati posao zaposlenima u vrtićima koji, kako je rekao, rade jedan od najodgovornijih poslova.

 

Izvor: beoinfo