Вести

Gak: Svakodnevno raste broj dece u privatnim vrtićima

U prva dva meseca ove godine, Grad Beograd refundirao je roditeljima 457,9 miliona dinara na ime dela troškova boravka dece u privatnim vrtićima, izjavio je danas gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak. 

On je rekao da u ovom trenutku grad subvencioniše boravak 12.838 dece u 255 privatnih vrtića, te da taj broj svakog dana raste. 

Prošle godine, grad je sa 2,08 milijardi dinara sufinansirao boravak dece koja nisu dobila mesto u državnim vrtićima. Ovo je bio način da se brzo pomogne roditeljima, da što veći broj dece bude obuhvaćen predškolskim obrazovanjem. Svakodnevni rast interesovanja potvrđuje da je to bila dobra odluka Grada Bеograda – rekao je Gak. 

On je istakao da je početak sufinansiranja boravka dece u privatnim vrtićima u Beogradu osim istorijskog maksimuma po broju upisane dece u državnim i privatnim vrtićima ukupno, inicirao i višestruke pozitivne ekonomske efekte u sektoru. 

Pre svega mislim na broj otvorenih radnih mesta u privatnim vrtićima kojih danas u sistemu grada ima 255 u odnosu na tek četrdesetak vrtića pre ove odluke grada, a onda i na više posla za sve sporedne delatnosti koje prate predškolsko obrazovanje –  zaključio je Gak. 

Ukupno, od 2015. do danas, Grad Beograd je iz budžeta za pomoć roditeljima u plaćanju boravka za decu u privatnim ustanovama izdvojio 3,8 milijardi dinara.

 

 

Izvor: beoinfo