Вести

ВУЈОВИЋ ПОТПИСАЛА УГОВОРЕ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ЗА ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ ШИРОМ СРБИЈЕ

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је уговоре са представницима локалних самоуправа за реализацију пројеката замене котларница у јавним установама и индивидуалних ложишта у домаћинствима широм Србије, у циљу унапређења квалитета ваздуха.

Вујовић је истакла да ће Министарство кроз два конкурса суфинансирати укупно 47 пројеката, додајући да су данас потписани уговори за подршку реализацији 41 пројекта у 35 локалних самоуправа.

"Ови пројекти су изузетно важни, јер ће омогућити прелазак на еколошки прихватљивије енергенте, што ће допринети унапређењу квалитета ваздуха широм земље. Кроз два конкурса определили смо укупно 350 милиона динара, а средства ће бити пребачена одмах након потписивања уговора. Циљ је да замена котлова крене одмах по завршетку грејне сезоне. Желим да захвалим свим општинама и градовима на изузетној сарадњи и што су ове године били спремнији него претходне. Драго ми је што показују велико интересовање да донесу еколошки пројекат у своју локалну заједницу", рекла је Вујовић.

Министарство заштите животне средине је прошле године први пут расписало јавне конкурсе за суфинансирање замене котлова у топланама и јавним установама, као и ложишта у домаћинствима.

"Ови нису једини конкурси које Министарство спроводи у циљу подршке реализацији еколошких пројеката у локалним самоуправама. У наредним недељама чека нас потписивање уговора и за суфинансирање пројеката пошумљавања, уклањање дивљих депонија, као и за санацију девастираног земљишта.  Одељење које смо формирали у оквиру Министарства за сарадњу са локалним самоуправама интензивно ради, и прошле године смо реализацијом зелених пројеката направили позитиван помак. Очекујем да ћемо у овој години заједно направити још боље резултате, за чистији ваздух и бољи квалитет живота грађана", рекла је Вујовић.

 

 

Извор: Танјуг