Вести

ВУЈОВИЋ: НАСТАВЉАМО ДА ЧИСТИМО ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ ШИРОМ СРБИЈЕ

Министарство заштите животне средине расписало је јавни конкурс за пројекте превенције нелегалног одлагања и уклањањa отпада, а министарка заштите животне средине Ирена Вујовић позвала је градове и општине да кандидују пројекте и да уз подршку државе решавају проблем дивљих депонија на својој територији.

"Настављамо да суфинансирамо пројекте уклањања дивљих депонија, а у те сврхе одвојили смо још већа средства него у претходној години. У 2021. години је, уз подршку Министарства, али и захваљујући доброј сарадњи са локалним самоуправама, уклоњено 500 од укупно 3.500 сметлишта у Србији. У 2022. настављамо да чистимо истим темпом широм наше земље. Појачаћемо и контроле како једном очишћене локације, не би поново постајале депоније. У том циљу, Министарство је ове године обезбедило укупно 100 милиона динара за уклањање депонија и постављање видео надзора. Још једном позивам локалне самоуправе да кандидују пројекте и да наставимо тесну сарадњу, јер само заједно можемо да решимо вишедеценијски проблем дивљих депонија и да будућим генерацијама оставимо чисту и здраву Србију", рекла је Вујовић.

Вујовић је истакла су очишћене локације, на којима је прошле године постављен видео надзор, повезане са недавно формираним Еколошким информационим центром, где администратори Министарства прате стање на терену.

"Еколошки центар је добар механизам који ће допринети да сачувамо очишћене локације. Значајан је и зато што омогућава да се грађани укључе и да на једноставан начин пријаве еколошке проблеме на које наилазе у својим срединама. До сада се показало да су највише пријављивали управо дивље депоније. На основу пријава које пристижу центру планираћемо и буџетска средства, како бисмо уклањали прво она сметлишта која највише сметају грађанима", рекла је Вујовић.

Вујовић је истакла да локалне самоуправе могу да кандидују пројекте до 04. марта 2022. године. Више информација и потребна конкурсна документација доступни су на сајту www.ekologija.gov.rs, у одељку „Конкурси“.

 

 

 

Извор: Танјуг