Вести

ВУЈОВИЋ: ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ ЋЕ БИТИ ПРВА ОПШТИНА БЕЗ ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА

Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић обишла је почетак радова на изградњи канализационе мреже у Горњем Милановцу, заједно са директором Канцеларије за управљање јавним улагањима Марком Благојевићем и председником те општине Дејаном Ковачевићем.

Вујовић је указала на то да се овим пројектом обележава и почетак великог инфраструктурног пројекта за чију je имплементацију задужена Канцеларија за управљање јавним улагањима заједно са Министарством, а који подразумева изградњу постројења за прераду отпадних вода и канализационе мреже у више локалних самоуправа широм Србије.

Вујовић је напоменула да се у Горњем Милановцу гради 15 километара канализационе мреже на девет локација и готово километар водоводне мреже.

Ова инвестиција ће омогућити да по завршетку радова покривеност општине канализационом мрежом буде скоро 80 одсто, што и јесте европски стандард којем тежимо. У другој фази је у плану и реконструкција постројења за пречишћавање отпадних вода, а предуслов за то је свакако изградња канализације, рекла је Вујовић.

Вујовић је током посете Горњем Милановцу са председником Општине обишла и радове на уклањању дивље депоније у насељу Сврачковци.

Вујовић је рекла да ће Горњи Милановац бити прва општина у Србији без дивљих депонија јер ће, уз субвенцију Министарства, ове године очистити свих 28 регистрованих депонија на својој територији.

Према њеним речима, захваљујући конкурсу Министарства, овакви пројекти се ове године реализују у 34 града и општине.

Ускоро ћемо имати преко 700 очишћених локација, што је значајан резултат постигнут за кратко време, али пред нама је још пуно посла и очекујем од локалних самоуправа максималну посвећеност. Изузетно је важно и да континуирано радимо на подизању свести грађана да само заједно можемо да се изборимо са проблемом дивљих депонија, поручила је министарка.

Вујовић је додала да ће Министарство и ове године обезбедити видео-надзор на очишћеним локацијама како би се контролисало несавесно одлагање отпада и спречило стварање дивљих депонија на истим местима.

 

 

 

Извор: Танјуг