Вести

ВУЧИЋ: ЗНАЧАЈНИ РАЗГОВОРИ СА КИНЕСКИМ ПРЕДСЕДНИКОМ

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је у Пекингу да је имао значајне разговоре са кинеским колегом Си Ђинпингом, да је са њим покренуо нове и обновио раније теме, те да ће председник Си чим се обузда вирус посетити Србију и да је нагласио да се радује тој посети.

"Чини ми се да је кинески председник био спреман да састанак траје још дуже, али разумем у којој је ситуацији када имате Зимске олимпијске игре и колико гостију је стигло, а треба са свима разговарати. Када причате са представницима Кине, САД, Руске федерације, ЕУ онда су то увек веома важни разговори за малу земљу као што смо ми", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да је током разговора покренуто неколико тема.

"Једна није нова, али је свеже обновљена, а то је идеја о успостављању авио линија Београд - Пекинг и Београд - Шангај. Желимо да ми будемо оператер - Ер Србија. Верујем да ћемо за краће време него што је био случај са линијом Београд - Њујорк да их направимо профитабилним. Те линије ће обезбедити више контаката међу нашим пословним људима, али и довести више кинеских туриста", рекао је Вучић.

Друга тема, пренео је, био је завршетак заједничког ангажмана у вези уговора о слободној трговини.

Изразио је уверење да ће пре краја године бити могуће донети тај уговор, који ће много значити српској привреди, пре свега нашим извозницима, пољопривредним произвођачима, прерађивачима, али и извозницима услуга и ИТ сектору.

"То је нешто што може да донесе нови бољитак и буде степен даљег развоја односа са Кином", додао је Вучић.

Вучић је рекао да је било речи и о кинеским инвестицијама.

Пренео је да је председник Си најавио наставак подршке територијалног интегритета Србије. "То се пре свега односи на Косово и Метохију, коју Кина доживљава као део наше земље", нагласио је Вучић.

На питање да ли је председник Кине имао неке сугестије у разговору, Вучић је рекао да их је имао више, те да је нагласио да се радује посети Србији.

"Није могао да дође прошле године само због пандемије и чим се обузда вирус, можемо да очекујемо кинеског председника са новим добрим вестима, да га пријатељски поздравимо у Србији", рекао је Вучић.

Вучић је пренео да је кинески председник говорио о томе како ће та земља да се окреће "зеленој агенда", а уз наставак реиндустријализације земље.

"Они имају фантастичне, амбициозне циљеве до 2035. и 2050. године, јер су они увек стрпљивији од нас и постављају средњорочне и дугорочне циљеве. Они ће да наставе са реиндустријализацијом, али ће да спроводе и тзв. зелену агенду, да буде што мања емисија угљен-диоксида, а што више зелене енергије, без угрожавања економских интереса", рекао је Вучић.

Додао је да је Си на важан начин упоредио светске силе, у којим стварима и на који начин Кина успева да уради ствари брже од осталих.

 

Од понедељка важни састанци за увећање робних резерви Србије

Вучић је најавио да ће, по повратку из Кине, већ у понедељак и уторак уследити важни састанци на којима ће тема бити увећања робних и стратешких резерви Србије.

Вучић је рекао да је отказао све остале сусрете како би се нешто раније вратио у земљу, да га чекају важни послови и састанци, међу којима и о увећању резерви где ће бити размотрено како да се обезбеди новац за ту намену, а да се не увећа јавни дуг.

Вучић је рекао да стратешке резерве имамо на више места односно у надлежности неколико министарстава, али да на пример МУП нема предвиђене резерве горива већ се ослања на Робне резерве.

Председник је додао да сектор енергетике има своје резерве, али да оне нису довољне.

"Такође, војска има своје ратне резерве, али мораћемо да их увећавамо", рекао је Вучић и истакао да се може десити да у будућности не буде у свету довољно нафте и да зато морамо имати више бензина, дизела и мазута, као и појединих важних намирница и свега другог.

Вучић је рекао да цене сировина скачу свуда у свету и да је, на пример, Русија, забранила извоз одређене супстанце за вештачко ђубриво за пољопривреду, као и да се Србија по том питању снашла увозом из Русије и Ирана и то по нижим ценама.

Вучић је на питање који су разлози због којих жури за Беогад прокоментарисао да се нешто раније враћа у Србију не само због важних државничких послова већ и из приватних разлога.

"Не смем никад државничке ствари да подредим приватним", нагласио је Вучић и додао да ће сутра, ипак, бити слободан, али да већ од понедељка наставља рад у пуном јеку.

Напоменуо је да је двоје његове деце, од троје колико их има, остало без мајке и да сада мора мало да буде одговорнији према њима и, како је рекао, бољи отац.

Али, нагласио је, да никада због својих приватних обавеза неће на било који начин да наштети интересима Србије и њеним грађанима.

 

Поруке Лајчака и Ескобара очекиване

Вучић је рекао да су поруке које су у Београду послали специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и заменик помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар биле очекиване.

"Нема ту великих изненађења. Све то што су рекли јавно рекли су и мени. За нас ниједан разговор о питању Косова и Метохије са онима који су признали независност Косова и то истичу није лак", рекао је Вучић на питање како гледа на поруке које су и Ескобар и Лајчак послали током посете Београду, с обзиром да је отишао пре завршетка њихове посете за Кину.

Велике су то силе. Јасно је чему теже, додао је и Америка и Европа, не тако отворено, јер има пет земаља које нису признале Косово, али је јасно чему тежи највећи део земаља Европске уније, тако да ти разговори нису лаки, али добро је кад су отворени и искрени и када можемо да износимо своје ставове и погледе и мишљења.

"То је увек корисно", напоменуо је Вучић.

На питање да ли се спомињао датум када би могао да се настави дијалог у Бриселу, Вучић је рекао да је видео оно што је помињао Бислими, као и да би Лајчак желео резултате, а да су енергетика и нестале особе нешто око чега би могао да се пошаље добар сигнал.

"Ми смо увек спремни за дијалог и да идемо у Брисел, а то да ли јесу или нису избори, није важно. Држава увек мора да буде изнад партијских интереса. Питали су ме да ли имам као агенду митинге пред изборе. Ако их буде, буде, али много је важније оно што урадите за своју земљу", поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг