Вести

Вучић: За Србију и Хрватску важно да гледају у будућност

ЗАГРЕБ - За Србију и Хрватску је важно да гледају у будућност, поручио је данас премијер Србије Александар Вучић по доласку у Загреб, где је присуствовао инаугурацији хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић, а за хрватски јавни сервис изјавио је да очекује добру сарадњу с председницом, те поновио да је у Загреб дошао са поруком мира. 

Честитајући избор Грабар Китаровић на председничкој позицији и хрватском народу на њеном избору, Вучић је рекао да Србија жели добру и коректну сарадњу са Хрватском и добре односе, без постављања услова. 

"Мислим да је за Србију и Хрватску важно да гледамо у будућност, да размишљамо шта ћемо да радимо у наредних пет, десет, двадесет година, а не само о ономе што је је било претходних година. Да се окренемо будућности и да радећи једни за друге, једни с другима, у ствари радимо за себе", рекао је Вучић на питање новинарке Хине зашто је одлучио да дође у Загреб.

То је иначе најчешће цитирана порука и у извештајима хрватских али и медија у региону, за које је Вучићева посета Загребу прави медијски хит. 

Вучић је по доласку у хрватску престоницу положио цвеће на споменик Николи Тесли у центру Загреба, где га је дочекао председник Српског националног већа Милорад Пуповац.

Састао се затим са Србима с којима је претходно присуствовао Светој архијерејској литургији у Саборном храму Преображења господњег, а коју је служио митрополит загребачко-љубљански Порфирије. 

Након тог састанка Србима је пручио: "Поштујте, волите и Србију и Хрватску", уз истовремено обећање да ће Србија и њена влада дати све од себе да у односима са Хрватском владају мир, добри и бољи односи и много више поштовања и поверења. 

За хрватски јавни сервис Вучић је изјавио да очекује добру сарадњу с новом хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић и да је у Загреб дошао са поруком мира, али и са жељом да се на линији Загреб - Београд успостави и покаже више поштовања и поверења. 

Вучић је изјаву за ХРТ дао уочи самог чина инаугурације хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић, истакавши да Србија и Хрватска немају увек исте интересе, мада мисли да су они 90 одсто идентични и односе се пре свега на економску сарадњу.