Вести

ВУЧИЋ: ЗА ОСАМ ГОДИНА СТВОРИЛИ СМО ДУПЛО ВИШЕ ОД СВИХ ПРЕТХОДНИХ ЗАЈЕДНО

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је, поводом кривичне пријаве коју је против њега поднео председник Покрета за преокрет (ПЗП) Јанко Веселиновић за подмићивање грађана, а ради се о обећању младима да ће добити додатних 100 евра, да тиме они који подносе пријаву показују шта мисле о младима у Србији.

"Ваљда су поднели пријаву зато што смо већ испунили нешто. Што би подносили за оно што још нисмо урадили? Замислите подносите кривичну пријаву против неког ко је омогућио или помогао у стварању добрих јавних финансија, стабилности фискалног система, омогућио грађанима да добију нешто што раније нису. Ово су добили људи, нисам узео за себе. Да сам узео за себе не би подносили пријаву, вероватно полазећи из сопственог искуства", нагласио је Вучић.

Истакао је да када даје народу заслужује тужбе и кривичне пријаве.

"Они ваљда тиме говоре више о томе шта мисле о младима. Ако мислите да можете да купите неког за 100 евра онда то говори више о вама", нагласио је Вучић.

Поручио је да су млади заслужили пажњу, и да је ово симболичан гест пажње током пандемије.

"Мислим да смо уз то што су старији највише страдали, млади две године изгубили. Овим им се захваљујемо за трпељивост и стрпљење. Веома сам задовољан оним што смо урадили и поносан на наше мере", рекао је Вучић додајући да се радује кривичним пријавама и тужбама.

Вучић је недавно у једној емисији најавио да ће млади од 16 до 30 година добити додатних 100 евра од државе крајем маја или почетком јуна, истичући да то нема везе са изборима.

 

Помоћ младима од 100 евра није популистичка

Мера помоћи младима од 100 евра није популистичка, већ је мера економског напретка земље, а сличних мера помоћи било је и претходних година, а не само пред изборе, изјавио је Вучић.

Вучић је тако са драматургом Биљаном Србљановић и новинарем Николом Томићем, одговорио на оцену Србљановић да је та мера помоћи младима популитичка.

Наиме, на питање шта је највећа опасност за Србију, Србљановић је оценила да је највећа опасност за Србију бујање националистичког екстремизма и јачање деснице, посебно код млађих људи, уз неадекватан одговор или одсуство одговора државе и учесница на јавној сцени.

Као пример навела је случај на ватерполо утакмици Црвене звезде, чији су навијачи развили транспарент против тренера, Хрвата из Црне Горе, а да, како је рекла, ни прекршајна, а камоли кривична пријава, па ни приватна није поднета.

Србљановић је оценила и да је мера помоћи младима од 100 евра популистичка, додајући да смо, ако ће млади гласати за 100 евра, заправо "џабе кречили".

Вучић је указао да када водите земљу имате пред собом стратешке теме и безброј тактичких проблема, као и питања којима морате да се бавите на дневном, недељном, месечном нивоу.

"У моменту кад цео свет хистерично очекује да се нешто деси између Русије и Украјине, не можете да се правите да се ништа не дешава…", констатовао је Вучић.

Зато је, како је рекао, држава ванредно наручила 10 милиона килограма соли, милион килограма пасуља, као и грашка, 30 милиона млека у праху, због ситуације која се дешава у Украјини, а која рађа неизвесност свуда.

"Узећемо нових 30 милиона килограма брашна тип 500, имамо довољно маркантилне пшенице. Нафту још нисмо успели да набавимо, радимо на томе, јер нам треба новца…", рекао је Вучић.

Истакао је да помоћ младима од 100 евра није популистичка мера, већ мера економског напретка, јер доводи до подизања потрошње, додајући да економија расте напретком производње, инвестицијама, извозу и потрошњи.

Важан је, како је рекао, и ефекат економског оптимизма, посебно у време кризе, пандемије корона вирусом.

"Веома добро и прецизно смо одмерили све мере. И сваке године у претходном периоду било је једнократних давања за пензионере", додао је Вучић.

Када је реч о национализму, Вучић је рекао да се пораст шовинизма бележи не само у Србији, већ и у целом региону, на простору бивше Југославије, па и шире.

"Онда сте под великим притиском, тешко доносите рационалне одлуке, прагматичне, у најбољем интересу грађана", додао је Вучић.

Вучић је приметио и да у навијачком миљеу оно што се десило на ватерполо утакмици Црвене звезде нешто што траје деценијама, посебно од распада Југославије, и није карактеристика само навијача Црвене звезде…

Говорећи о економском развоју, Вучић је рекао да се очекује да просечна плата у Београду у јануару буде 780 евра, што ће се знати крајем фебруара или почетком марта.

"Са том платом, која је пре осам година у Београду била 430 евра, а на нивоу Србије 330 евра, видите огромне промене", рекао је Вучић.

Додао је да се држава трудила да посебно улаже у неразвијене крајеве, због чега се инсистира на изградњи брзе пруге од Београда до Ниша, а не само до Суботице.

"Капиталистичко тржиште доводи до тога да људи могу да зараде доста, али ми се трудимо да тај доњи праг померамо више, да сви могу да живе пристојно. Али не можемо да исправимо све мрље и неправилности", рекао је Вучић.

 

Србија ни на који начин не треба да призна Косово

Ни на који начин не треба да признамо независност Косова, већ треба да радимо са косовским Албанцима на стварању бољих односа и поверења, поручио је Вучић.

Вучић је додао да је проблем у томе што Албанци неће да чују низашта сем за независности, те подсетио да је Пандорина кутија отворена признавањем граница бивших југословенских република и признањем Косова.

"Срби сада опет то треба да прихвате и да ћуте. По ком принципу међународног права", упитао је Вучић.

Вучић је подсетио да је он у Бриселу 2013. године спречио да Косво добије столицу у УН иако су сви из владе били за то.

Указао је да се косовски Албанци понашају као екстремисти и неће ниједну међународну обавезу да испуне.

Вучић је истакао да је зато због мира и стабилности Отворени Балкан једна од најбољих идеја која омогућава да се сви слободно крећу, да постоји слободно тржиште, субвенције за инвеститоре, запошљавање...

"То је пут којим треба да превазилазимо разлике и лоше односе", сматра Вучић.

"Србији је нанета велика неправда, мада ми нисмо анђели, али нема одгвора на питање како сви имају право да се отцепе од Југославије, а после тога Срби немају право да остану да живе у тим деловима", рекао је Вучић и упитао по ком то праву.

"Ја сам причао о праву, а не о сили. Америка јесте јача од Србије.

Ја не мислим да смо губили ратове и да смо били криви и одговорни, већ они из света који су хтели рушење Балкана. Србија је увек за њих хегемон и увек ће Србија да буде крива", оценио је Вучић додајући да "они споља" увек желе да Србија буде слабија, а не јача.

Србија данас гледа како да одговори на притиске чак и када их нема на директан начин, а присутни су свакодневно и када је питању Република Српска и Косово и Метохија, навео је Вучић.

"Свакога дана се суочавамо са тим. Шта можемо да урадимо, да дигнемо руке, да Косово буде независно, Република Српска нас не интересује, баш нас брига за Србе у Црној Гори...", упитао је Вучић.

Поручио је да зато треба чувати мир и сарађивати, да се поштују туђе и своје жртве, залагати се за Отворени Балкан.

 

Погрешна реакција дипломатских представника ЕУ

Вучић је оценио да је погрешна реакција дипломатских представника ЕУ, који су, на позив Владе да присуствују обележавању Сретења у Орашцу, најавили да неће доћи због присуства Милорада Додика.

"Мислим да је то погрешна реакција дипломатских представника ЕУ, јер смо ми ти који организујемо и ми смо домаћини. То је као када позовете неког на крштење и он каже нећу да дођем јер сам чуо да ће неко доћи", објаснио је Вучић.

Вучић је подсетио да је Влада Србије, то јест министарка Дарија Кисић Тепавчевић упутила позивницу, у којој је стајало да свечаност организују Влада Србије уз суорганизацију Републике Српске и Милорада Додика, члана Председништва Босне и Херцеговине.

"То је тако јер ми већ седам или осам година, на инцијативу Србије и Српске, обележавамо све заједничке датуме заједно, што смо народ који прихвата да живи у две државе, али не жели да им се одузме право да жели да припада једном народу", додао је Вучић.

Вучић је оценио да је одлука амбасадора ЕУ неозбиљан став, али да Србија неће да мења свој став и искључује руководство Српске само зато што су то тражили амбасадори.

"То ми не пада на памет, нити ћу тако нешто и да разматрам", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да њему амбасадори ништа не могу да наређују, како са запада, тако и са истока.

Рекао је да је једна од тековина коју ће да остави онима који ће га наследити, да је Србија самостална, независна земља, која ће самостално да доноси одлуке о будућности.

Најавио је да ће он приредити свечаност поводом Сретења у Председништву или Палати Србија, на којој ће, а што ће, констатовао је, изнервирати неке амбасадоре, доделити орден Жељки Цвијановић, председници Републике Српске.

Вучић је подсетио да је једини председник Србије који се није мешао у изборе у Републици Српској, и да не прихвата тврдње да је Додик крив за све, јер то није нити фер, нити истина.

Говорећи о Босни и Херцеговини рекао је да је Србија оптужнице које нису процесуиране уступила Сарајеву, надајући се да ће то и они нама, али босанске власти нису ни помислиле да одговоре нешто.

"То је био сигнал велике добре воље Србије", рекао је Вучић.

Вучић је објаснио да у Србији гласају држављани Србије и подсетио да постоји веома строга процедура за добијање држављанства Србије од седам процесних ствари које морају да се обаве.

На другој страни, како је рекао, Хрватска, земља ЕУ, се хвали да 99 одсто грађана Босне и Херцеговине има хрватско држављанство.

"Ми смо много мање издашни према грађанима Републике Српске. Свега око 10 одсто има држављанство, а само четири одсто изашло је на прошлим изборима, што је потпуно занемарљив број", нагласио је Вучић.

Рекао је да су тему гласача и напада на Републику Српску покренули они који мисле да ће добити помоћ и подршку страних амбасада.

 

Нема можда, некад… Србија неће у НАТО, војно смо неутрални

Србија је војно неутрална земља и неће ући у НАТО, јер је наш избор слободарски и пут самосталности, поручио је Вучић.

На питање како коментарише изјаву кандидата за председника коалиције окупљене око Странке слободе и правде Здравка Поноша да не искључује могућност да Србија уђе у НАТО, Вучић је прво рекао да, будући да наступа као председник Републике Србије, не жели да одговара председничким кандидатима, што ће чинити када се буде знало да ли ће и сам бити кандидат за председника, за 20-ак дана.

"Али, код мене нема дилеме, Србија је војно неутрална земља. Не постоји некад, можда… Србија жели сама да чува своју земљу, небо, да штити грађане", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је војска данас 10-оструко снажнија него у време претходне власти, и биће још јача, али не зато што Србија некоме прети, јер држава не води такву политику, већ да бисмо, како је рекао, чували нашу децу и да нам се никад више не догоди напад силнијих, који би сада знали да би одговор Србије био снажнији.

"Наш избор је слободарски, пут у самосталност, сарадњу са свима, али да увек будемо своји. У НАТО не желимо, а ако победи неко други…", рекао је Вучић.

По питању експлоатације литијума, и захтева за трајну забрану његове експлоатације, због чега је организован и протест испред зграде Председништва, Вучић је приметио да је то сада борба између различитих опозиционих опција, а заправо је, како је рекао, реч о лицемерју и неистинама.

“Дођу тако тренуци у политичкој историји, у којима ви на било који начин рационалним аргументима одговорите било коме ко вас критикује, а они сутра понављају управо оно што сте ви рекли", рекао је Вучић.

Када је реч о Румунији или Бугарској, Вучић је рекао да су оне ушле у НАТО, а затим и у ЕУ, само да би НАТО могао да постави штит према Русији.

 

Геноцид или злочин - језик и политичка матрица за Србе и Републику Српску

Србија треба да поштује бошњачке жртве и Србија ни на који начин ни на секунду не руши интегритет Босне и Херцеговине, али не треба да будемо онаквима каквима политичко Сарајево жели да будемо, а ако то нисмо онда кажу да су Србија и Република Српска геноцидне творевине, а Срби геноцидаши.

Вучић је то рекао на тему зашто је Сребреница важна тема и да ли се тамо догодио геноцид.

Вучић је рекао да зато указује на потребу да поштујемо бошњачке жртве.

"Зато сам и Фазлића унапредио у чин генерала и он је први бошњачки генерал у Србији. Ти људи доживљавају Србију као своју земљу", рекао је Вучић.

Подсетио је на одлазак у Сребреницу пре 20 година да се поклони бошњачким жртвама и напад који се на њега тада догодио и истовремено указао да је тачно то да се питање да ли се у Сребреници догодио геноцид или тежак злочин, постао језик и политичка матрица за однос према Србима и Републици Српској.

"Сарајевски портали на дневном нивоу Србију и Републику Српску називају геноциднима, а Србе геноцидашима, ђиканима, четници и слично", рекао је Вучић.

Према његовим речима, то је много опасније од 10 графита на улици, на које је апострофирајући Ратка Младића као неприхватљиве указала Србљановић, али се сви праве да то не знају.

"У дигиталној ери то што се дешава на друштвеним мрежама је опасније него што се може видети на некој тараби", рекао је Вучић и истиче да 30 година од рата нисмо успели да превазиђемо те проблеме и да се зато снажно залаже за Отворени Балкан.

Смета му, истиче, то што је код значајног дела српске елите или квазиелите, како је рекао, никада неће чути питање да ли је у Јасеновцу почињен геноцид.

"И да узмемо по ономе ко је драстично смањивао број страдалих Срба, који их је протеривао и у томе успео да изведе оно што је Будак као циљ постављао 55 година раније, чак и они говоре о вишеструко страдалим Србима у Јасеновцу", рекао је Вучић.

То нас, истиче, не оправдава.

"Злочин у Сребреници је страшан, језив злочин, све друго су правне формулације" рекао је Вучић и скренуо пажњу како је међутим поштовање према жртвама тог злочина постала мера да се каже да се догодио геноцид, а ако се не каже да то значи да поштовање не постоји.

И све то, како је рекао, због политичких и правних последица, а не зато што ће то да промени однос поштовања и боли према породицама жртава.

"Ја се тим стварима не играм јер би моја једна реч могла скупо да кошта нашу земљу, не материјално, већ политички и правно", рекао је Вучић.

 

У кампање треба да постоји борба, али пристојни вербални сукоб

Вучић је рекао да власт мора да има већу одговорност када је у питању понашање у јавном дискурсу и да се, како је рекао, свих ових година трудио да никога не увреди, али је скренуо пажњу да су ниво и број увреда које долазе од политичких противника неупоредиви.

"Нећу да причам о томе ко вређа нечије породице и децу, а неко то није ни поменуо. Можда сам неколико пута претерао, али никада нисам прешао елементарне границе пристојности. Неки кроз најбруталније неистине покушавају да се докопају фотеља. Ја мислим да је важно да сви ми преиспитамо своје понашање", рекао је Вучић.

Вучић је додао да током изборне кампање треба да постоји борба, али да вербалне сукобе треба водити на пристојан начин.

"Лично ћу иступити против свакога са листе коју носим ко би се понашао другачије", рекао је Вучић и додао да ће зато на листи имати и много нових људи попут Раденовића, Грујичић...

Вучић је скренуо пажњу на нападе на његову породицу и то да је његов син био као реклама, као постер и потерница кавачког клана на неким телевизијама, а знају да Европол јавља да кавачки клан хоће да му убије оца.

Вучић је приметио да када се реагује и када некога позову на информативни разговор уследе тврдње о политичком прогону.

Закључио је и да шта год да уради неко сматра да то није добро - било да се не појављује у јавности или да то чини пречесто и да му је јасно да не може свима да удовољи.

 

Србија је на добром путу

Вучић, Србљановић и Томић, сагласили су се углавном да је Србија на добром путу, да је живот у Србији бољи и да су плате веће.

"Србија је на добром путу, економски је снажнија више него икада, пре осам година БДП нам је био 32 милијарде евра, данас је 53, а до краја године ће бити 57 милијарди евра", рекао је Вучић.

Оценивши да је то као огроман напредак који Србија прави, Вучић је додао да ће просечна плата до краја мандата нове владе бити 1.000 евра, а просечна пензија половина тог износа, односно преко 500 евра.

"То су ствари које чекају Србију, ако се не "догоди" Русија и Украјина, а надамо се да неће, јер би нас све то одвело у потпуни хаос", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да, међутим, не може да ћути на претње његовој деци, јер толики мазохиста не може да буде.

Могуће је, додао је, да будемо фини и мирнији по тим питањима и послушаће, рекао је, савете које је чуо од Србљановић и Томић.

Саговорници су се сложили да је у ери пандемије корона вируса враћено поверење у лекаре.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва