Вести

ВУЧИЋ: ВЕРУЈЕМ ДА ЋЕ СРБИЈА УСПЕТИ ДА ИЗГРАДИ СВЕ БОЉЕ ОДНОСЕ СА САД

Председник Србије Александар Вучић је изјавио вечерас, после састанка са америчким сенатором Роном Џонсоном, да верује да ће Србија успети да изгради све боље односе са САД.

Вучић је захвалио Џонсону на посети и на томе што је увек био спреман да саслуша шта имају да кажу и Срби и Србија.

Пренео је да га је упознао и са својом посетом КиМ и приметио да су Амбасада САД и Џонсон боље упознати са садржајем његовог говора, него они који би требало, те да ту није имао шта да додаје.

"Рекао бих да би било важно када би имали више помоћи и подршке и из региона, Европе и света. Људи који би заиста хтели да чују шта неко стварно говори, а не да извлаче из контекста оно што им одговара, зарад политика које нису показале нарочити успех", рекао је Вучић.

Рекао је да верује да ће из године у годину Србија успети да гради све боље односе са САД и да Џонсону за то припадају велике заслуге.

Вучић каже да Србија поштује Џонсона и да његове речи са поштовањем слушају у нашој земљи.

Рекао је, такође, да је то трећа посета Џонсона Србији и да показује чврсто опредељење и жељу да се убрзано развијају односи две земље.

"Најпре сам му захвалан што је од нашег првог сусрета био неко ко је хтео да саслуша спрску страну и шта Срби имају да кажу. То није случај у многим деловима света. Џонсон се увек залагао за мир и стабилност на Балкану, што је и политика коју Србија води".

Вучић наводи да се Џонсон колико је то могуће залагао својим знањем, ауторитетом да помогне стварање окружења које би нас довело до компромисног решавања проблема Београда и Приштине.

Истиче Вучић да је увек најбоље разговрати о економским питањима пошто је заиста експерт у тој области.

Председник Србије каже да му се похвалио добрим резултатима Србије у економији и да Џонсона више брину политичке теме него економске, где Србија има добре резултате.

Истакао је да би успостављање одрживог мира у региону отклонило проблеме у економији и допринело бољој будућности.

Каже да су разговарали о унапређењу односа Србије и САД у многим областима и да постоји велики потенцијал за то.

"Хвала Трампу и Пенсу и Џонсону што хоће да чују став Србије и Беорада, немамо увек исте ставове и мишљења, али о томе разговарамо, трудимо се да нађемо заједничке именитеље по свим важним питањима и да превазиђемо баријере и тешкоће, да направимо све боље односе између Србије и САД", додао је Вучић.

Додао је и да ће имати радну вечеру, као и да их очекују и други састанци.

 

Фалсификовали мој говор, немају капацитет за одговорну политику

Вучић је изјавио вечерас да су неки у региону фалсификовали део његовог говора који се односио на Слободана Милошевића, јер, како је оценио, немају капацитет да се суоче са одговорном политиком, нити да воде такву политику.

"Ти и такви политику могу да воде само ако имају лошег Вучића и лошу Србију. Ако нудимо мир, онда то није Србија какву желе", оценио је председник.

"Свако ко је слушао мој говор у Косовској Митровици могао је да чује и разуме да је помињање Слободана Милошевића била не глорификација, већ, напротив, озбиљна и одговорна критика политике коју смо водили", рекао је Вучић и додао да су неки заборавили или испустили да пренесу све што је рекао.

Рекао сам, прецизирао је, да је рекао да је Милошевић имао највећу подршку, да је био велики лидер, али да су резултати његове политике били веома веома лоши.

"Тај, други део реченице су заборавили или испустили", истакао је.

Како је навео, свако ко је пажљиво слушао, а неки новинари из региона јесу, а неки нису слушали, могао је да чује да је у Косовској Митровици највише причао о нашим заблудама и грешкама, о путу у будућност и о неопходности другачијих односа Срба и Албанаца и приметио да никада мање аплауза није добио, али да мисли да му никада више људи није рекло да је говорио истину.

Додао је да су неки његов говор буквално фалсификовали, да је на њему да поштује претходнике, да има своје мишљење, али да се трудио да их никада не напада због глупости, као, на пример, да ли је Милошевићева супруга неком помогла да добије стан или што му син има дискотеку.

"То је била не глорификација, већ напротив, озбиљна и одговорна критика политике коју смо раније водили и то, што је разумео свако, са врло лошим резултатима по Србију", рекао је Вучић и додао да је стога и навео да не треба више да гајимо култ гробова, већ живих, односно - не култ прошлости, већ будућности.

"А, зашто су то неки користили, извлачећи из контекста моје речи? То показује да нису спремни да се суоче са одговорном политиком и да нису у стању да је воде", рекао је председник Србије.

Председник Србије је рекао да они политику могу да воде само ако имају лошег Вучића и лошу Србију, а, ако нудимо мир, онда то није Србија какву желе.

Вучић је додао да претичемо све земље у региону и по висини плата и пензија, да ћемо их ускоро све престићи, а да ћемо за три године престизати и друге земље.

"Многима не одговара успешна, демократска, богатија Србија, која чува мир и стабилност", рекао је председник Србије.

 

Нема решења без великих сила

Вучић је изјавио вечерас да нема решења за питање Косова и Метохије без САД, Немачке и Русије и додао да би било важно да велике силе подстакну разговор између Срба и Албанаца.

Како је рекао, сматра да је било какав споразум готово немогуће постићи, али, ако би се догодило да се то постигне, било би важно да то подрже велике силе.

Председник је тако одговорио на питање како види најновију изјаву руског амбасадора да Косово треба "да се врати у правно и државно поље Србије, у складу са међународним правом".

Додао је да није прочитао изјаву руског амбасадора, али да је Русија увек била на нашој страни, те разјаснио да кад каже на "нашој страни" - мисли на страни међународног права, као што САД и Немачка сматрају да је међународно право било на њиховој страни када су признавали независност Косова, и у томе смо се разликовали.

"Управо то и јесте један од кључних разлога зашто нам је потребно решење којим ћемо и једни и други бити једнако незадовољни или макар помало задовољни" рекао је Вучић и додао да је то питање одговорног и озбиљног односа.

 

 

Извор: Танјуг/РТС