Вести

ВУЧИЋ: ВАЖНО ЈЕ ДА НАСТАВИМО СА РАЗВОЈЕМ СРБИЈЕ

Кинеска компанија "MINTH Automotive Europe d.o.o." за производњу ауто-делова отвориће у Србији укупно око 3.000 радних места, изјавио је председник Републике Србије Александар Вучић на отварању нове фабрике "Минт" у Лозници.

"Након затварања Вискозе није било наде у опоравак Лознице, а онда је одлучено да се улаже у саобраћајну инфраструктуру и инвестиције су почеле да стижу", рекао је Вучић. 

"Најбоље време да се засади дрво било је пре 20 година, а друго најбоље време је сада, каже стара кинеска мудрост и учи нас да се прилике не смеју пропуштати и да се морају користити. На нашу срећу, наши пријатељи из Минта засадили су своје дрво на време и ја желим да се захвалим председнику Сију и нашим кинеским пријатељима који су увек промовисали добре односе између двеју земаља и ја сам им бескрајно захвалан", рекао је Вучић.

Додао је да је захвалан и због тога што након пропасти Вискозе, у којој је радило 11.000 - 12.000 људи, сем једне чарапаре, није било озбиљне фабрике. Није било наде, није било шансе за опоравак, ничега.

"А онда смо почели да размишљамо како можемо да подигнемо Лозницу, цело Подриње, Мачву. И сем инфраструктурних радова које предузимамо и инвестиција које долазе у Лозницу и сем ауто-пута Рума- Шабац и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница и обилазнице око Лознице од 13,6 километара, која је веома важна и за Минт и за Адиент и за српску Натуру, веома је важно да наставимо са развојем", рекао је Вучић.

Додао је да ће бити изграђено обданиште на Лозничком пољу, стадион од преко 30 милиона евра и да настају огромне промене у Лозници.

"Верујем да ћемо највећи број људи да задржимо и да ћемо моћи да ојачамо позицију Србије у читавом Подрињу од Бајине Баште до Лознице", нагласио је Вучић.

Додао је да му је веома драго што су кинески пријатељи имали поверења у нашу земљу.

"Минт" има производњу на више десетина локација у Кини, Тајланду, Америци, Мексику, Јапану, Немачкој, Србији. Кад кажете Токио, Минхен, Детроит и онда додате Лозница и Шабац, лепо звучи, рекао је Вучић.

"Из наших фабрика делови ће се уграђивати у најзначајније марке аутомобила попут Бентлија, Ролс Ројса, Аудија, али овде пре свега Тојоте, БМВ-а и Реноа. Излазиће алуминијумски кровни носачи, алуминијумске облоге за ентеријер и екстеријер возила, алуминијумски оквири за врата и кутије за алкумулаторе. Реч је о деловима за најсавременије електричне аутомобиле", најавио је Вучић.

Нагласио је да је Минт представио мастер бизнис план са улагањем од 100 милиона евра и отварање 1.000 нових радних места, плус 800 у Шапцу да планирају да тај број повећају на 3.000 радних места, јер планирају да отворе нову фабрику у Лозници.

Вучић је рекао да му је челник кинеске компаније рекао да сада имају фабричке погоне у Србији од 25.000 и 35.000 квадрата, укупно око 110.000 метара квадратних и да ће тих погона већих од 35.000 квадрата бити још у Србији, пошто ће ширити производњу и запошљавати још много већи број људи.

"Али, укупно ће у Србији запослити преко 3.000 људи. Извините ако сам открио неку тајну, али срећан сам што то могу да саопштим, то је најважнија вест", поручио је Вучић обраћајући се представницима кинеске компаније.

Вучић је пренео новинарима да ће Јапанац који ради са Минтом направити у Бањи Ковиљачи један од најбољих хотела на Западу Србије, који ће имати јапански ресторан.

"Рекао сам му да су људи у Србији навикли на прасиће и јагњиће, а не на сирову рибу, али да се свакако радујемо отварању ексклузивног јапанског ресторана", додао је Вучић у шали.

Каже да се данашњи састанак са Минтом пред званично отварање мало одужио зато што су присуствовали и представници БМW-а, Реноа и Тојоте, које је позвао да размишљају о Србији као инвестиционој дестинацији.

"Рекао сам им да смо спремни да будемо добри домаћини за њихове будуће инвестиције", рекао је Вучић и додао да им је поручио да Србија нуди најбоље услове и да не касни ни дан у плаћању својих обавеза.

Испуњавамо своја обећања и то је највећа снага Србије, истакао је Вучић.

Вучић је нагласио да ће држава наставити да се стара о очувању мира и стабилности јавних финансија, јер онда можемо да очекујемо још много нових фабрика.

Вучић је рекао да ће захваљујући новим фабрикама моћи да се уложи више у развој локалне инфраструктуре и да ће оживети цело Подриње.

"Драго ми је што Кинези не крију веома добар однос према Србији, као што и ми без обзира ко нам је саговорник не кријемо колико добар однос имамо са Кином и кинеским народом. Ми смо ваши искрени пријатељи и на то можете увек да рачунете, чак и у тешким тренуцима", поручио је Вучић.

Вучић им је захвалио што су помогли овом граду да људи поново виде будућност за себе и своје породице.

 

Бесмислице, али видите шта желе

Немам коментар на бесмислице и глупости, поручио је Вучић поводом изјаве лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја да би Београд био бомбардован уколико би српски војници ушли на територију Косова и Метохије.

"А, хоће ли он или неко други да нас бомбардује?", упитао је Вучић.

"Немам коментар на бесмислице и глупости, али и по томе довољно видите шта је то што Србији желе и шта би волели да гледају", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да ће Србија чувати мир и стабилност, што нам је најважније.

"Наша снага су ова фабрика, све фабрике, сви путеви, пруге, болнице, наравно и наша војска, која ће бити све снажнија", рекао је Вучић.

 

Сутра je важан дан, отварамо Дедиње 2 и долази Бербок

Вучић је рекао да је сутра велики дан за Србију, јер се отвара нова болница, Дедиње 2, а у посету долази и министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок.

"Сутра имамо велики дан. Најпре отварање Дедиња 2, најбоље васкуларне хируршке клинике у овом делу Европе. Много новца смо уложили и верујем да ћемо тим спасити огроман број живота у нашој земљи и региону", рекао је Вучић.

Додао је да затим следе и важни разговори са немачком министарком Аналеном Бербок.

"Даћемо све од себе да чувамо и добре билатералне односе са Немачком, сматрамо да је пут у Европску унију веома важан за нас, а какви ће разговори бити, о томе могу да говорим кад се заврше", рекао је Вучић.

 

За нас је важно да не учествујемо у ратовима

Вучић је истакао да је за Србију важно да не учествује ни у каквим ратовима и сачува мир и стабилност.

"То ће Србија и да ради", подвукао је Вучић. На питање да прокоментарише изјаву шефа аустријске дипломатије Александера Шаленберга да није оптимиста да је могуће постићи решење путем преговора у вези украјинске кризе, и који је упозорио на опасност од Трећег светског рата.

Вучић је рекао да је Шаленберг паметан човек, али да се нада, што се тиче светског рата, да није у праву.

"Да ли ја могу то да искључим, ко сам ја да о томе говорим", рекао је Вучић.

Вучић је изразио жаљење што данашњи преговори у Турској шефова руске и украјинске дипломатије, Сергеја Лаврова и Дмитра Кулебе нису посебно позитивни.

 

Траже од нас да грађани плате веће рачуне

Вучић је поручио да нема никаквих несташица, а да се држава труди да чува социјални мир и бори се за интересе Србије, због чега преузима терет на себе, како тај терет у већим ценама не би пао на грађане.

"Нема никаквих несташица, осим у главама неких људи", констатовао је Вучић на питање да прокоментарише изјаву уредника НИН-а Милана Ћулибрка да би несташице нестале када би Влада укинула одлуку о замрзавању цена, али да би то изазвало инфлацију која у очима грађана пред изборе не би добро изгледала.

Вучић је рекао да је потрошено седам милиона тона нафте у суботу, када је хистерија кренула, и да је то рекорд свих времена у потрошњи горива.

"То је када имате безобразлук, неодговорност и безобзирност појединих људи. Је л’ има несташица и после тога? Нема. И то смо издржали", рекао је Вучић.

Нагласио је да нема несташице ниједне житарице, ниједног производа прехрамбене индустрије, ни воћа, ни поврћа, јер свега има.

"Они не би имали о чему да пишу да не живе у 90-тим и да се не баве измишљеним несташицама", додао је Вучић.

Када је реч о инфлацији, Вучић каже да ти људи критикују што држава зауставља оно што је повећање цена у свету, а што би разорило грађане.

"Замислите да наплаћујемо струју осам пута већу него што чинимо, јер је стварна цена таква електричне енергије на европском и светском тржишту", рекао је Вучић.

"Грађани, замислите шта нам саветују - да вам рачуни за струју буду осам пута већи, за нафту 2,5 пута већи, да вам рачуни за гас буду најмање осам до десет пута већи... Извињавам се што смо криви што чувамо социјални мир и боримо се за интересе Србије. Гледамо да држава преузме терет на себе, да би грађани могли да плате мање. Не видим да је у томе икакав грех", нагласио је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг