Вести

ВУЧИЋ: У КРАЉЕВУ ЈЕ ПРЕТХОДНИХ ДЕЦЕНИЈА МНОГО ФАБРИКА УНИШТЕНО

Председник Србије Александар Вучић, који је данас у Краљеву обишао радове на изградњи фабрике текстила Еуротаy, рекао је да је много труда уложено да би та турска инвестиција била остварена.

Очекује да ће на отварање фабрике, на пролеће или у рано лето идуће године, доћи и турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Изразио је очекивање и да ће све већи број инвеститора из Турске, али и туриста из те државе, долазити у Србију.

"Немамо ништа што би нас раздвајало. Уз поштовање долази и поверење. Имамо интерес и једни и други за још бољим односима", поручио је Вучић и додао да је много труда уложено у довођење турског инвеститора на чему је захвалио и турском председнику и министру трговине, туризма и телекомуникација Расиму Љајићу.

Председник Србије је у обраћању присутнима истакао да је реч о великој иневстицији од 35 милиона евра, наводећи да су на месту будуће фабрике рушевине.

Поносан је, наводи, јер је видео 100 дама, дивних и вредних српских жена које се боре за бољу будућност тешким и напорним радом.

"Драго ми је нарочито што не раде само девојке до 25 година. Хвала ти, брате Турчине што си примио и жене од 50 година. То су вредне и способне жене које ће показати лојалност", рекао је Вучић.

Срећан је, истиче, због Краљева јер је претходних деценија, каже, много фабрика у том граду уништено и фабрика вагона, Магнохром, Јасен, Аутотранспорт и нико није хтео да дође у Краљево јер је претходна власт све уништила.

Говорећи о турском иневститору, Вучић каже да је реч о озбиљним и вредним људима.

"Уверен сам у добру будућност фабрике", поручио је Вучић и навео да ће се градити аутопут у том делу Србије, да ће до краја јуна идуће године бити отворен и аеродром у Лађевцима, а да ће држава помоћи и око транспорта радника.

 

О преводиоцу: Код мене можеш увек да дођеш, стварно мислим

Вучић је данас, током обраћања у фабрици у Краљеву коју граде инвеститори из Турске, понудио посао Несибу Пепићу, Тутинцу, преводиоцу за турски језик, који, како је рекао, перфектно говори и српски.

На почетку обраћања Вучић га је упитао како се зове и понудио му да се врати у Србију.

"Ево, ја ти нудим да се вратиш да радиш код нас. Перфектно си преводио, само малу грешку си направио у компликованом преводу. Ја ти честитам. Ако будеш имао проблема у Турској са послом дођи код нас. Код мене можеш увек да дођеш", рекао је Вучић кроз осмех.

Нагласио је да стварно то мисли, јер је Србији потребно што више људи који говоре турски.

"И зато можемо да искористимо нашу браћу из Тутина, Сјенице и Новог Пазара који су раније отишли, а који су овако перфектно научили турски, а перфектно говоре и српски", рекао је Вучић.

 

Имао бих много тога да питам, али боље да ћутим

Председник Србије Александар Вучић рекао је коментаришући најновије критике епископа црногорско-приморског Амфилохија идеје о разграничењу, да би такве критичаре имао много тога да пита, у вези с "отцепљењем Црне Горе или једноставним проглашењем незавиности Косова" и шта су они тада радили...

Вучић је казао да нема ништа против критика, да је то увек лако, али да неће да одговара на увреде увредама.

"Боље је да се борим за фабрике, људе, будућност", поручио је.

Подсетио је да је пре 2009, када су повећане плате и минималац, минималац био 159 евра, а четири године касније повећан је за свега три евра, а од јануара идуће године биће 230 евра.

„То је за 41,3 одсто више. Неко ће да каже да је могло брже и боље, али ако се има у виду да је земља била уништена, онда је то више него успешан опоравак“, констатовао је Вучић.

Скренуо је пажњу на жене које ће радити у фабрици и поручио да њихов осмех показује да знају да неће бити богате, али да ће им бити боље и да су задовољне.

„Што се тиче тих који би све боље радили, а нису радили када су били на власти, свештеничка и црквена лица, не могу да улазим у ту сферу. Не зато што немам шта да питам око отцепљења Црне Горе и једностране проглашене независности Косова. Имао бих много тога да питам, али је боље да ћутим. Борићемо се за интересе народа и земље“, нагласио је Вучић.

 

Стање у земљи проклета авлија? Нисам сигуран

Нисам сигуран да је Вук Јеремић икада прочитао Андрићеву "Проклету авлију", да јесте, сетио би се времена сопствене власти, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је рекао да је минимална зарада за време Јеремићеве власти била 150 евра, да је сада 230 евра, те да ће следеће године бити 250.

"Да ли је ''проклета авлија'' кад градите аутопут до Чачка или кад немате пут, кад га неко обећава 60 година? Да ли је ''проклета авлија'' кад затворите Музеј савремене уметности и Народни музеј или кад их отворите", упитао је Вучић.

Каже да актуелна власт отвара фабрике на местима разорених гиганата, а као пример навео Краљево, где су претходне власти оставиле без посла 20.000 људи јер су "пљачкашким приватизацијама трпали паре у своје џепове".

 

 

Извор: Танјуг