Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ПРВА У СВЕТУ ПО СТОПИ РАСТА ПРИХОДА ОД ТУРИСТА У ОДНОСУ НА 2019.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас на отварању 45. Међународног сајма туризма у Београду да је први пут у историји Србије број страних гостију прошле године премашио број домаћих туриста, као и да је Србија у 2023. била прва дестинација у свету по стопи раста прихода од страних туриста у односу на 2019. годину, од 79 одсто.

"Ово нисам рекао ја већ најновији барометар Светске туристичке организације. Девизни прилив од туризма у 2023. години износио је рекордних 2,55 милијарди евра, што је за милијарду и 112 милиона евра више него 2019. године, а чак 3,5 пута више него 2012. године", рекао је председник Вучић.

Навео је председник Вучић да је Србија прошле године имала укупно 4,2 милиона долазака туриста, као и 12,4 милиона ноћења, што је више него двоструко више у односу на период од пре 10 година.

"Такође, Србија је 2023. повећала број долазака страних гостију за 15 одсто у односу на ниво пре пандемије, док је међународни тренд био пад од 12 одсто у односу на 2019. годину. При томе у 2023. страни гости су реализовали 5,5 милиона ноћења, три пута више него што је било у 2012. године. Ове године је, иако је тек почетак године евидентиран, раст укупних долазака за око три одсто, па број ноћења чак за 19 одсто у односу на исти период лане",  навео је председник Вучић.

Нагласио је председник Вучић да би све то требало да значи да смо много тога урадили, али да нам је потребно много више да радимо и да није задовољан брзином којом се испоручују резултати.

 

"На Дунаву смо тек почели са оним што смо планирали да урадимо, кроз пројекат Запловимо Србијом. Много тога остало је пред нама. Много марина, пристаништа, пристана, плажа, бициклистичких и пешачких стаза. Још много путева и пруга. Још много тога што је неопходно да урадимо на нашим аеродромима, не само београдском већ и нишком и чачанско-краљевачком", нагласио је председник Вучић.

Додао је да је број путника на аеродрому Никола Тесла сада готово осам милиона и да је чак два и по пута је већи него 2012. године, када је износио 3,36 милиона.

"Наше амбиције су много веће. Имамо фасцинантну културну баштину. Питање је да ли су нам деца у основној и средњој школи чули су за наше најзначајније споменике, манастире, цркве, џамије, базилике, синагоге и све друго што имамо да понудимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је доста тога урађено и направљено, али да то није довољно.

Рекао је да морамо да подстичемо приватни сектор и да би тако и они и држава могли да зараде много више.

"И већ сада вам кажем да нам је потребно још стотину нових хотела. Београд ће бити носилац тога развоја, у то нема никакве сумње захваљујући "EXPO 2027". године, али ће се развијати и све остале наше туристичке дестинације од бања, планинских центара, до нових винских тура и дестинација", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да ће се Србија потрудити да "EXPO 2027" дочека спремна и да ће много тога бити урађено до 2027. године.

"Представићемо земљу као место иновација, савремених технологија и једног од лидера у вештачкој интелигенцији свакако макар у нивоу земаља наше величине и наше економске снаге. Тај догађај мења будућност наше земље. Мораћемо да градимо још много музеја, да оснажимо нашу понуду и сфере културе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да се то оснаживање историјско-културне понуда не односи само на Београд, већ и на Лебане, Царичин град, Каблар, Зајечар, Костолац, Ниш, путеве римских императора.

"Мораћемо да изградимо и нови природњачки музеј. Наш велики Никола Тесла добиће музеј достојан тог колосалног имена светске науке", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да ће гондоле ускоро спајати Златибор са Прибојском бањом, Гоч са Врњачком бањом.

Додао је да је на овогодишњем сајму присутно 500 излагача из 27 земаља.

 

"Држава партнер нам је Грчка, омиљена дестинација за српске туристе. И наши туристи у Грчкој не иду више само на "прсте" Халкидикија. Сада наши туристи иду до најексклузивнијих острва и остављају све више новца у Грчкој", оценио је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да је срећан и због све већег броја грчких туриста у Београду и да је уверен да имају разлога због чега долазе у Србију, а да то нису увек само спортски и политички разлози.

"Србија је пријатељска и братска земља Хеленској Републици, али не само то, Србија има много тога да понуди и уверен сам једну од најбољих "city break" дестинација у Европи", закључио је председник Вучић.

 

Председник Вучић на Сајму туризма прво посетио штанд Канцеларије за КиМ

Председник Вучић вечерас је на отварању 45. Међународног сајма туризма у Београду у обиласку штандова прво посетио штанд Канцеларије за Косово и Метохију, где су представљени туристички потенцијали 11 општина.

На штанду су представљени туристички потенцијали четири општине са севера Косова, као и седам јужно од Ибра и из Метохије међу којима су Грачаница, Ораховац, Штрпце и друге.

Председник Вучић је уручен поклон народа из Сиринићке Жупе, као и поклон вино из манастира са КиМ.

"Хвала на дивним поклонима. Пренесите поздраве нашем народу на КиМ", рекао је председник Вучић.

Констатовао је председник Вучић да је Канцеларија за КиМ дивно уредила штанд.

 

Издвојићемо додатних 1,3 милиона евра подстицаја за етно села и салаше

Председник Вучић најавио је  током обиласка штандова на 45. Међународног сајма туризма у Београду да ће сутра бити увећана давања са додатних 1,3 милиона евра за подршку етно селима, етно кућама, салашима и слично.

"Већ смо увећали ниво ваучера и већ сам рекао да ћемо сутра да подигнемо за 150 милиона динара давања, дакле за 1,3 милиона евра додатних пара за етно села, етно куће и салаше", рекао је председник Вучић.

Истакао је да су то велика улагања којима држава подстиче домаћи приватни сектор.

 

"Не иде то у државне објекте, то иде у наш приватни сектор, јер желимо да им помогнемо да инвестирају како би могли да привуку више туриста. За ваучере увек издвајамо више, јер и тиме помажемо управо приватном сектору, у неким од мање развијених општина који имају величанствене бање, као што је Куршумлија са Пролом бањом, Луковском бањом и Куршумлијском бањом, али и Сокобању која је највећи корисник ваучера у Србији", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да Србија мора да настави да ради на томе да понуди најбољи туристички садржаји, да се подстичу људи да улажу у туризам, као и да се ради на унапређењу инфраструктуре.

"Морамо садржај да нудимо на Дунаву, и даље да улажемо у бање, да идемо у приватизацију појединих бања, да подстичемо људе који желе да уложе новац и да се радујемо њиховом успеху, али и да не задржавано нешто у својим рукама, јер држава никада није довољно успешан власник. Још много морамо да радимо на инфраструктури", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да авио компанија Ер Србија има летове на 87 дестинација у 34 земље и да ће се радити на отварању нових линија.

Додао је и да број путника на аеродрому у Нишу бележи скок у односу на 2012. годину - од 27.000 путника на  448.000 путника и да ће се радити на томе да се њихов број још повећа.

"Београд ће ићи на више од десет милиона путника, убедљиво први аеродром у региону, али није довољно, мора да буде још много више", навео је председник Вучић.

Истакао је и да ће пруга Београд-Суботица, која ће бити отворена можда већ у новембру ове године, много да значи за север Србије и Палић.

Председник Вучић је рекао да ће када буде изграђена пруга Београд-Ниш и од Ниша ка југу Србије моћи да се рачуна на још већи девизни прилив.

 

"То је једна од великих прилика Србије. Нисмо још понудили најбољи могући садржај за то су потребни новци, много рада и труда и то ћемо тек морати да радимо", рекао је председник Вучић.

 

ТОС представио председнику Вучићу употребу вештачке интелигенције у туризму

Председник Вучић посетио је вечерас на Међународном сајму туризма штанд Туристичке организације Србије, где су му представили примену вештачке интелигенције у функцији туризма.

Председник Вучић је том приликом, уз помоћ вештачке интелигенције, добио "прву фотографију" са предстојеће изложбе"EXPO 2027".

Како је приказано на штанду, применом вештачке интелигенције сваки посетилац моћи ће да одабере дестинацију на којој ће се фотографисати.

Представници ТОС представили су Вучићу и две нове брошуре "Мој Дунав" и "Упориште духовности".

Обилазећи 45. Међународни сајам туризма, председник је посетио и штанд Агенције за безбедност саобраћаја, где су га подсетили на летњу кампању којом  на четири језика указују на значај безбедне вожње за све транзитне путнике у Србији.

Том приликом, представници агенције показали су наочаре које симулирају присуство алкохола у организму током вожње.

 

Бићу незадовољан ако 2027. Србија забележи мање од 8 милиона посета

Председник Вучић рекао је вечерас да ће бити незадовољан уколико 2027. године када буде одржан "EXPO 2027" Србија забележи мање од осам милиона туристичких посета.

"Да буде и један испод осам милиона, бићу апсолутно незадовољан. Надам се да ће, ако ми будемо оваквим темпом напредовали и све што смо планирали и урадили, да можемо да дођемо и до десет милиона", рекао је председник Вучић током обиласка туристичких штандова вечерас на отварању 45. Међународног сајма туризма у Београду.

Председник Вучић је поновио да је први пут у историји Србије број страних гостију прошле године премашио број домаћих туриста.

Председник Вучић је током обиласка посетио и штандове туристичке понуде Лесковца, Ниша и Пирота и нагласио да још много улагања у туристичку инфраструктуру и понуду очекује југ и југоисток Србије.

Председник Вучић је истакао да у оквиру традиционалних производа који пиротски крај нуди посебно издвајају "пеглане кобасице" за које је нагласио да је једна од најскупљих која се може купити у Србији.

Председник Вучић је такође посетио и штанд Грчке, где је још једном разговарао са министарком туризма Олгом Кефалогијани, која га је позвала да дође у Грчку, на одмор.

Председник Вучић је посетио и штандове Западне Србије, града Сјенице, као и штандове Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк