Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА МОРА ДА ПОСТОЈИ И ПОСЛЕ НАС

Председник Србије Александар Вучић осврнуо се на данашњи обилазак Сомбора у оквиру кампање "Будућност Србије". Вучић каже да је природно да људи траже више и боље.

"То су проблеми обичних људи. Оно што свуда људи траже су бољи Домови здравља и болнице. Морате да радите више. Ми ћемо да радимо све велике пројекте. Хоћу да народ осети да бринем о обичним људима. Када постигнете нешто, онда вас то гони и тера да постигнете више. Природно је да људи желе бржи напредак. Данас смо у прилици да пружимо више. Ми смо 2014. године били пред потпуним банкротом. Сва јавна предузећа су били највећи губиташи и све смо то успели да поправимо", изјавио је Вучић.

Приметио је да не може локална самоуправа много тога да уради, јер нема новац, те додао да је било ранијих "лоших експеримената" када су локалне самоуправе бринуле о домовима здравља, да је било проблема.

"Овим желимо да покажемо колико водимо рачуна о људима, али и да људи са локала знају да више никога не могу да варају, ни у Београду, ни у Новом Саду", рекао је Вучић. Како је рекао, веома је важно да се разговара са народом, али да то никако није лако.

"Мислим да људи виде да се неко бори, виде да неко ради", рекао је председник.

"Србија је у првих пет месеци ове године имала прилив страних директних инвестиција од 1,52 милијарде евра, што је више него у истом периоду прошле године, која је, иначе, била изванредна", изјавио је Вучић.

Најновији податак који је данас добио од гувернерке НБС Јоргованке Табаковић је да показује да је остварен раст страних директних инвестиција између 15 и 22 одсто, у зависности од тога да ли је у питању нето или бруто износ.

"Зависи од метода читања и износи између 15 и 22 одсто увећања броја инвестиција, у зависности да ли гледате нето или бруто. И то, у односу на изванредну прошлу годину".

Вучић је казао да је веома срећан због тога, али и због чињенице да држава после шест месеци има суфицит од 21,6 милијарди динара. Председник је најавио смањивање пореза на зараде и повећање минималне зараде.

"Тиме бисмо успели да минималну зараду увећамо са 15.000 на 30.000 динара", рекао је он.

Председник је најавио привредни раст до краја године од 3,7 одсто.

"Ако идете на 5 одсто увећања пензија, морате да обезбедите у буџету сталних 225 милиона евра, а за повећање плата од 5 одсто значи 250 милиона евра годишње. То је велики новац и ја мислим да га имамо. Они који имају 25.000 динара пензију добиће повећање од 1.500 динара месечно. Народ је тај који ће на крају да пресуђује", изјавио је Вучић.

Осврнувши се на поплаве у деловима престонице Србије, Вучић каже да су представници опозиције "из топле собе" критиковали стање у Београду, а "нису ишли међу народ".

Вучић је рекао да је његов одговор, за разлику од његових претходника, био да оде међу људе, да им се помогне у чишћењу канала, испумпавању воде, па и да чује тешке и ружне речи, што, каже, претходна власт никада није хтела да уради.

"Мој одговор је - изградићемо канализацију, потписујемо уговор и идемо у изградњу. А, народ нека процени шта је одговоран и озбиљан одговор", рекао је председник. Он се осврнуо и на радове у Београду, рекавши да је то све чини да би град био лепши, да би узимали још више новца од туриста, Кинеза, Турака, из региона.

Подсетио је да су и Велике степенице на Калемегдану, код амбасаде Француске реконструисане. "Од руине коју су нам оставили направили смо прелепе степенице а од њихових лажи грађанима нисмо могли ништа да објаснимо", рекао је Вучић и додао да ће саобраћај око Трга републике бити у функцији 1. Септембра, а да ће радови око трга бити настављени. Одбацио је примедбе опозиције да се нови инвестициони план користи у предизборне сврхе, истичући да он никада није давао "лепа" предизборна обећања.

"Побеђивао сам иако нисам лагао, већ говорио истину, обећавао реформе и тежак рад, имао сам план", рекао је Вучић.

Председник је најавио уређивање улица у Београду. Говорећи о мерама предострожности које је издао Градски завод за јавно здравље, Вучић каже да је вода потпуно исправна.

"Вршили смо провере. Вода је била у реду. Само у нашој земљи неко на трагедији и несрећи прикупља политичке поене. Ја сам отишао међу народ, иако су људи били љути и нервозни, што је и нормално", каже он.

Говорећи о ситуацији на КиМ Вучић каже да наш народ на Косову неће остати гладан.

"Одакле неким људима логика да иду против свог народа и своје државе?", рекао је Вучић додајући да народ са КиМ све добро разуме и да његови представници нису Марко Јакшић и Рада Трајковић, већ Српска листа.

"Наше је да се боримо да им помогнемо и то ћемо урадити", рекао је Вучић.

Вучић се осврнуо на речи водитеља да никада никога није испоручио Хагу, рекавши да је имао лакшу позицију него други пре њега.

"Када су тражили Шешеља, који је појединачно најјачи у опозицији, рекао сам да не могу да се играју са Србијом", рекао је Вучић.

Коментаришући критике опозиције да је "најгори преговарач у историји", Вучић каже да Косово није прогласило независност за време његовог мандата. Како је рекао, потпуно је бесмислено да ће се Албанци и Срби помирити ако скупштине усвоје декларацију о помирењу, те истакао да је једино што Албанци желе признање независности.

Говорећи о наталитету, Вучић каже да је на најбогатијим општинама, забележена најнижа стопа наталитета.

"У свим центрима градова нам је најнижи наталитет. Тај тренд је тешко променити зато што људи одлазе из земље. Нешто смо успели да делимично то смањимо, види се у руралним деловима. Пре свега морамо да утичемо на свест људи. Све што радимо нема смисла ако немамо деце. Србија мора да постоји и после нас. Ако нас не буде довољно, нестаће и територија коју називамо Србијом", рекао је председник.

Председник Александар Вучић изјавио је да је, упркос црногорској кампањи против Србије, српског народа и њега лично, спреман и сада, као и иначе, да угости у Београду Мила Ђукановића како би разговарали, уместо да се стварају проблеми и тензије.

"Важно је да изграђујемо нормалне односе, пристојне односе, а да очекујете превелику љубав нити има потребе, нити разлога за тим", рекао је Вучић.

Вучић је тако одговорио на коментар новинара да се у последње време говори о никад лошијем положају Срба у ЦГ, да је био случај вербалног и физичког напада на српску децу у основној школи у ЦГ, затим да је ЦГ била иницијатор да Косово учествује на Евровизији, као и да он никад није био у званичној посети ЦГ. Надао се, каже, да ће Подгорица другачије да се понаша после изјаве премијера Душка Марковића да ће водити рачуна и о интересима Србије, не само о интересима Косова.

"После тога, међутим, никада се није догодило да буду уздржани било где и по било ком питању, а само смо их то молили - да Србија не буде лошије третирана од 'независног Косова'. То говори о њиховом односу према нама", навео је председник.

Подсетио је да је затим замолио људе у Црној Гори да размотре усвајање закона који је усмерен на отимање црквене имовине, али да су уследиле салве личних увреда. Вучић је нагласио да је видео да медији у Црној Гори воде кампању против Србије, српског народа и њега, али и да су наши домаћи медији то крили.

Председник је истакао да Србија треба са Црном Гором да има нормалне односе и да је то у интересу Срба који тамо живе, а којих је 28,7 одсто. Каже да је разговарао на Видовдан и са предстанвицима Срба у ЦГ како би се размотрило на који начин Србија може да помогне и финансира пројекте у ЦГ, као што то чини и у Републици Српској и у БиХ.

Председник наводи да би Србија требало и са ЦГ да покуша да има заједнички гранични прелаз, као што ће то урадити са Северном Македонијом и БиХ. Вучић је истакао да због свега тога није хтео да диже галаму, нити увредама да одговара на оно што је стизало из Подгорице и поновио да је важно да са Црном Гором имамо нормалне односе.

 

Само у нашој земљи, неко на трагедији и несрећи прикупља политичке поене

Председник Србије Александар Вучић осврнуо се и на недавне поплаве у појединим деловима престонице.Вучић каже да су представници опозиције "из топле собе" критиковали стање у Београду, а "нису ишли међу народ".

Вучић је рекао да је његов одговор, за разлику од његових претходника, био да оде међу људе, да им се помогне у чишћењу канала, испумпавању воде, па и да чује тешке и ружне речи, што, каже, претходна власт никада није хтела да уради.

Одбацио је примедбе опозиције да се нови инвестициони план користи у предизборне сврхе, истичући да он никада није давао "лепа" предизборна обећања.

"Побеђивао сам иако нисам лагао, већ говорио истину, обећавао реформе и тежак рад, имао сам план", рекао је Вучић.

Председник је најавио уређивање улица у Београду. Говорећи о мерама предострожности које је издао Градски завод за јавно здравље, Вучић каже да је вода потпуно исправна.

"Вршило смо провере. Вода је била у реду. Само у нашој земљи неко на трагедији и несрећи прикупља политичке поене. Ја сам отишао међу народ, иако су људи били љути и нервозни, што је и нормално", каже он.

 

 

 

 

Извор: Б92/О2