Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА И У ОВОМ ТЕШКОМ ВРЕМЕНУ ИМА НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић на свечаном отварању фабрике турске компаније "Еренли", приметио је да у времену у коме може да се каже да влада безнађе и хистерија, Србија успева да доведе инвеститоре у Србију и да се бори да сачува нормалност, стабилност и мир у потпуности.

Вучић је најавио да ће ова компанија већ у јулу почети производњу са 340 запослених за почетак.

"То је велика ствар за Лесковац који је смањио број незапослених за 2041 особу, за готово пет одсто спустио ниво незапослености. То је за почетак, а затим морамо да радимо на довођењу још инвеститора и то оних који ће бити капитално интензивни", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је захвалан турским пријатељима што помажу у томе и додао да су пре 10 година турска улагања била милион долара а данас су 300 милиона.

"Ово је 23-а турска фабрика у Србији. Верујемо да можемо још да их привучемо, Турци су озбиљни, одговорни и вредни људи, наша политичка и економска сарадња расте, трговинска размена ја удесетостручена последњих 10 година", рекао је Вучић.

Навео је да му није жао што држава субвенционише инвеститоре и нове фабрике, јер то омогућава нашим породицама да остану овде, да боље живе и школују децу.

"Лесковац је био место без перспективе, надам са да данас то нико не може да каже", истакао је Вучић.

Вучић је нагласио да су цене гаса и нафте на историјским максимумима, цена пшенице на париској берзи такође, да је рубља пала за 38 одсто и да акције појединих европских банака драстично падају на берзи.

"Цео свет који смо знали се руши пред нама, одједном нестаје оно што смо знали зато сам оволико забринут. Ми који немамо нафту и гас, са колико мука се суочавамо да сачувамо безбедност и наставимо да радимо. Утолико је овај догађај важнији. За три месеца креће призводња, што је важно, јер ће ова фабрика извозити 25 милиона евра на западноевропско тржиште и дорпиносити БДП-у Србије", нагласио је Вучић.

Додао је да се у свету води беспоштедна борба за ресурсе, а да ми морамо да се боримо за наше људе, за њихове животе и породице и истакао како верује да ћемо успети да обезбедимо стабилност и будућност за све њих.

"Веома је важно да Лесковчани знају да још много улагања имамо. Шест милиона смо уложили у болницу и још 26 улажемо. Лесковац и шест села покривено је пречистачима отпадних вода и канализационом мрежом. Верујем да Лесковчани виде будућност за себе и своју децу", рекао је Вучић.

Вучић је навео да су турске компаније биле забринуте за цену струје која утиче на њихово пословање.

"Кад погледате цену коју смо договорили, као да смо вас частили имајући у виду друге компаније у свету и светску цену која је преко 400 евра по мегават сату. Произвођачка цена је 56 евра, а продајна је осам пута већа. Буквално лудило. Не можете да разумете шта се дешава у свету, али издржаћемо све то", нагласио је Вучић.

 

Одустали смо од протестне ноте Турској

Вучић је рекао да је наша земља одустала од упућивања протестне ноте Турској у вези са пренетим ставом о уласку Косова у НАТО.

Вучић је, на питање шта се десило са протестном нотом о којој је размишљао, рекао да је донета одлука да се не упути.

"Имао сам заказан разговор са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом. Разјаснио је шта је рекао, шта је пренето и донели смо одлуку да ноту не упућујемо", објаснио је Вучић.

 

Немам другу тему сем да говорим о Србији

И као председник Србије, и као лидер странке коју водим немам другу тему сем да говорим о Србији, о њеним проблемима, свему што се збива у свету, шта Србија може да учини да сачува стабилност, мир, да ради на отварању нових фабрика и радних места, рекао је Вучић.

Вучић је, одговарајући на питање са које је функције говорио данас, јер му, тврди новинар Н1, обраћање на отварању радова на изградњи фабрике, личи на говоре на митинзима Српске напредне странке, рекао да је говорио као председник о Лесковцу и интересима грађана, а да ће после подне, од 18 часова, и можда нешто пре, имати изборне активности.

"Тада ћу морати, у складу са законом, нагласити у којој сам функцији", указао је Вучић.

Вучић је узвратио новинару питањем - да ли му је стварно личило обраћање на страначки говор.

"Мислим да је вама све јасно, а то што је потребно да кажете није проблем. Као што сте приметили за разлику од вас што 24 сата радите да би нешто лоше рекли о мени и сарадницима, не долазим да критикујем вас, већ говорим о нашим успесима, резултатима, о ономе што треба да направимо", рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг