Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА И ЊЕН УГЛЕД У СВЕТУ ПОНОВО СЕ ПОДИЖУ

Председник Србије Александар Вучић истакао је, после сусрета са низом светских лидера у Паризу, да се Србија и њен углед у свету поново подижу и да ће то бити његов циљ и посао и у будућности.

Вучић је рекао да је канцеларка Ангела Меркел пре свечаности обележавања 100 година од завршетка Великог рата, имала сусрет само са њим и генералним секретаром УН Антониом Гутерешом.

"Неколико минута пре светковине, Меркелова је желела да разговара са нама и разговарали смо готово 40 минута", истакао је српски председник.

"То је био веома важан састанак за нас и разговарали смо о свим регионалним питањима, билатералним односима. Говорили смо о дијалогу Београда и Приштине, разговарали о региону у ширем контексту - од БиХ до Македоније и Турске. Наравно, разговарали смо и о економским и политичким односима. Причали смо о регионалним питањима, билатералним односима, дијалогу и региону у ширем контексту", рекао је Вучић и пренео да је уверен да ће Немачка сигурно реаговати на неприхватљиво рушење споразума ЦЕФТА од стране Приштине, дизањем такси на робу из Србије.

Каже да Меркелова жели да помогне, те да јој се он захвалио на помоћи у инвестицијама.

"Ја сам се захвалио због чињенице да данас имамо више од 52.000 запослених радника у немачким компанијама. Када сам постао премијер било је 14.000 запослених, а надали смо се 20.000 радних места", указао је Вучић рекавши да је то изванредан резултат и основа што данас имамо веће пензије него икада, што ће плате у јавном сектору, свима, осим најужем делу, бити повећане од 1. јануара, пре свега лекарима, медицинским сестрама, учитељима, професорима и наставницима.

Подсетио је на позиције са којих полазе Немачка и Србија када је реч о КиМ, али истиче да је сагласност Немачке важна за многе ствари, пре свега када је реч о путу ка ЕУ и позиционирању Србије у свету.

"Важно је да за све оно што радимо да покушамо да добијемо сагласност Немачке јер без Немачке тешко да можете да очекујете било какав напредак ка ЕУ, али и кад је реч о позиционирању Србије у савременом свету", рекао је о састанку са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Са Путином је, каже, говорио кратко, а синоћ мало дуже са Лавровим.

"Очекујемо га средином јануара, посета се припрема", додао је Вучић, рекавши да мисли да током његове посете може да буде потписано 10 важних споразума, можда чак и 15.

Разговарао је и са Борисовим.

У два наврата разговарао је са Трампом накратко.

"Рекао је да су Срби велики народ и да ја представљам велики народ. Поносан сам јер је он, поред Путина, највећа звезда. Ово је рекао пред 25 људи", рекао је Вучић.

Два пута је разговарао и са Емануелом Макроном, домаћином свечаности, којег очекује за двадесетак дана у Србији.

Вучић је указао да је разговарао и у три наврата, кратко, са председником Француске Емануелом Макроном, који ће за 20 дана доћи у Београд.

„То је оно што је био део нашег посла. Оно на шта не можемо да утичемо, а знам да свако у Србији има кнедлу у грлу, чињеница да је свуда истакнута косовска застава и њихов однос, али не мислите да је он једнак, пошто сви знају разлику између нас. То је нешто што траје деценију, можда од 1988", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да се то неће скоро променити, те додао:

"Ми морамо своју позицију да мењамо, да будемо снажнији и све присутнији, да имамо више аргумената и боримо се још јаче", закључио је Вучић.

„Честитам празник грађанима Србије и сто година од велике српске победе у Првом светском рату, у којем смо положили много живота на олтар отаџбине. После деценија пропадања и урушавања наше земље Србију поново подижемо. Њен углед, али и економску снагу пре свега, али и сваку другу и то ће бити наш посао и у будућности", нагласио је Вучић.

 

О чему сам разговарао с Меркеловом

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Немачка осудити политику рушења споразума ЦЕФТА, односно одлуку Приштине да повећа порез на робу из централне Србије и БиХ.

“Мислим да ће Немци, недвосмислено, показати свој однос према рушењу споразума ЦЕФТЕ. Не желим да говорим да је то резултат данашњег састанка (са Ангелом Меркел), већ доследне политике Немачке. Као што знам да ће бити за независност Косова, знам да ће осудити политику рушења споразума ЦЕФТА”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да пред Меркеловом никада не кука и не говори ружне ствари о другим људима, да се понаша одговорно и озбиљно те да зато није случајно што се он видео са немачком канцеларком толико пута.

"То није случајно. Ако мислите да је зато што смо исти као други, није тако", навео је Вучић.

Једино негативно што је рекао Меркеловој и другима јесте управо то да Приштина крши ЦЕФТА споразум.

"Када имате посла са људима који су то у стању да ураде, јасно вам је да треба да се плашите шта следеће могу да ураде. То је једина ситница коју сам о другима негативно рекао. Нисам дошао да кукам Меркеловој, Трампу и Макрону о другима, то раде недорасли лидери. За ово сам рекао да морају да објасне о чему се ради. Не разумем. Ужасно сам уплашен за будућност јер не знам шта те главе могу да ураде. Мислим да ће Немачка недвосмислено показати свој однос и осудити рушењу споразума ЦЕФТЕ", рекао је српски председник.

Вучић је рекао да не може да разуме како неко може тако неодговорно да се понаша у 21. веку.

“Када не могу да разумем шта је у нечијој глави, онда сам ужасно уплашен за нашу будућност јер и наша будућност зависи од тих таквих глава”, рекао је Вучић.

"Наше је да говоримо о нашој одговорности, о томе шта је наш посао. Они поштују наше економске резултате изузетно. То немачка канцеларка изузетно поштује и данас је то рекла”, рекао је Вучић.

Председник је рекао и да Меркелова поштује све што је урадио за стабилност у Србији и региону.

Каже да и Меркеловој, Макрону и све пита "о којим границама говоре".

"Јањић и други мисле на границе независност Косова, као и Меркелова и други, а знамо ли ми где су границе када Русија, Шпанија, Немачка, Србија, сви говоре другачије", каже Вучић.

Истиче да је позвао на мир како не бисмо бринули за безбедност на КиМ.

Меркеловој је изнео овај, како каже, рационални став, али су се неки у Србији "нашли на страни љотићевске политике", јер имају заједнички циљ - да оборе Вучића.

"Политика нормалне Србије је политика компромиса, разумевања и заштите националних интереса. Они нису у стању да поштују ЦЕФТА споразум, дакле, миљама смо удаљени од било каквог споразума и договора. Ако будемо икада ближе, обавестићу вас. Формирају војску, врше прогон над нашим људима и монасима, туку Ђурића, не дају људима да посете своја гробља... Па, могу ли да поштују такви људи било шта - запитао је председник Србије.

 

Брига ме шта каже Тадић

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да га изјаве опозиционих лидера не занимају много и не представљају му велики терет, али да њихове неистине износи пред грађане Србије да би видели са чиме се све суочава.

На питање како коментарише то што је бивши председник Србије Борис Тадић 2013. рекао да подржава Бриселски споразум, иако је то недовршен документ, али да он не подразумева експлицитно признавање Косова, а сада говори другачије, Вучић каже да се ради о недоследности.

"То је ситница, шта све људи изговарају. Нису доследни, мада није увек кључно питање доследности, већ и спремности да се мењате на боље, а они се мењају на лошије", рекао је Вучић.

Подсетио је и на то да је раније осудио текст у којем се новинари упоређују са псима, док, међутим, нико није реаговао на текст о томе да су "Милошевићеви новинари пуштени с ланца" и навео да има много примера двоструких аршина, стандарда.

"Баш ме брига шта каже Тадић и други. Само користим њихове неистине да би људима показао са чиме се суочавате. Каже се да вам Бог даје онолики терет колики можете да издржите. Ја то сматрам лаким теретом, а нешто друго сматрам тешким - нагомиланим националним проблемима, а не оно што је повезано са питањем таштине и сујете", закључио је Вучић.

 

Трамп ми је рекао да су Срби велики народ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Паризу, где је одржана централна свечаност обележавања 100. годишњице завршетка Првог светског рата, да је у два наврата, на кратко, разговарао са америчким председником Доналдом Трампом, који је истакао да су Срби велики народ.

"Рекао је да су Срби велики народ и да ја представљам велики народ. Поносан сам јер је он, поред Путина, овде највећа звезда. Ово је рекао пред 25 људи", рекао је Вучић.

Вучић је додао да није било времена ни простора за дужи и озбиљнији разговор са америчким председником, али да је он током сусрета изразио наду и жељу да Србија са САД оствари боље односе и да Трамп посети нашу земљу.

Рекао је и да су један другом честитали празник.

"Сигуран сам да не зна да сам председник Србије, без озбира што смо се и раније видели. Нисам од оних који пате од комплекса виших вредности и значаја. Знам да нема појма ко сам. Док се ја представим и кажем основне ствари о Србији… Био сам срећан кад је то била његова реакција", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је Трамп свој коментар поновио и пред другим људима.

 

Или сте део света, или се сами искључујете

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, поводом распореда седења шефова држава и влада на церемонији у Паризу, да протокол на том догађају свакако није израз односа снага, те да је до њега да се понаша достојанствено, држи до своје земље, поноса нашег народа и представља на најбољи могући начин нашу земљу, те спречи да буде искључена из света, иако има понекад кнедлу у грлу.

На питање новинара како коментарише да су неки лидери региона били међу најмоћнијом петорицом света на свечаности, приметио је да је Хашим Тачи имао најбољу позицију од свих из региона.

„Председница Хрватске да је стајала тамо, могао бих да разумем, јер то има везе са азбучним редом. Неког смисла је могло да буде иако су се исказали у Првом светском рату на супротној страни. Није било Аустрије у близини петорице, већ у мојој", рекао је Вучић.

Српски председник је оценио да то "ни близу није израз односа снага", те објаснио:

"Доћи ће председник Француске Емануел Макрон у Београд, а сумњам да ће ићи у Приштину. Председник Русије доћи ће у Београд, а тешко да ће икада ићи у Приштину. Ангела Меркел поново ће доћи у Београд, а нисам сигуран да ће у исто време доћи у Приштину. Погледајте нивое инвестиција и све друго“, објаснио је Вучић.

Што је неко овако поступио, према његовим речима није имало никакве везе са азбучним редом.

„Код мене су били представници Летоније. Али, да правим тамо скандал није било ни места нити има смисла. Имали смо важне и добре разговоре, обавили добар посао за нашу земљу", казао је Вучић додајући да сумња шта се десило, али да не жели да то јавно говори.

Та његова сумња, како каже, без икакве грешке би погодила шта се стварно догодило.

„Можете мислити шта је неко мислио када је Тачија ставио иза Путина, са којим се руковао. Иза леђа је Путину дошао Тачи и пружио руку, а тек када је шеф руске државе схватио ко је тај човек окренуо се другима“, објаснио је Вучић.

„Или ћете да будете део света или ћете сами да се искључите, ја да искључим Србију због њихових грешака и наших слабости у прошлости не могу и нећу. Морам да се понашам достојанствено, држим до своје земље, поноса нашег народа и представљам их на најбољи могући начин“, поручио је Вучић.

Рекао је да председнику Макрону жели добру посету Србији и позвао грађане да га дочекају на најбољи могући начин и покажу српско гостопримство.

 

Није било потребе да разговарам са Тачијем

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да није било никакве потребе да разговара са Хашимом Тачијем у Паризу и навео да су се видели пре неколико дана у Бриселу, уз оцену "није било неко сјајно вече".

Вучић је одговарајући на питања новинарима у Паризу, где је присуствовао обележавању 100 година од обележавања завршетка Првог светског рата, а у вези помињања у медијима могућности његовог сусрета са Тачијем уз посредовање светских лидера рекао:

"Претпостављам да није било потребе за тим. Срео сам га у Бриселу пре две, три вечери и није било баш неко сјајно вече. А не може да буде сјајно вече када вам неко уводи порезе или таксе - како да буде".

Вучић је на питање о "разграничењу" и да ли је о томе разговарао са канцеларком Немачке Ангелом Меркел навео да је о томе давно разговарао са њом и да му је и тада рекла да се томе противи, као и да би била много оштрија у реаговању да није он у питању, јер цени шта је све урадио за Србију и стабилност региона.

Поновио је да је и тада рекао да говори оно што мисли и да се тога држи, али и да разуме позицију Немачке.

"Када говорите о Пандориној кутији - о којим границама говорите?", упитао је Вучић и додао да сви који о томе причају, као и неки код нас, заборављају да кажу да при томе мисле о границама такозваног независног Косова.

"А, знамо ли ми где су границе када Русија, Шпанија, Немачка, Србија, сви говоре другачије", каже Вучић.

На границе Шпанија гледа на један, каже српски председник, а Италија на други начин, Русија на један, а САД други, Кина на први, Немачка на други начин, и све то треба решавати како би имали мир и да не би бринули да ли ће нека "луда глава да уводи таксе, или војску на север Косова".

Како је навео, екстрема има свуда, тако код нас имамо оне који су за независно Косово и дали би и Крагујевац само да се "ратосиљају свега", са фашистима који пребијају жене, а говоре да је "наше све до Валоне", а све зарад једног истог циља - како да оборе Вучића са власти.

Нагласио је да је политика нормалне, пристојне и модерне Србије политика компромиса и разумевања и заштите националних и државних интереса.

Одговарајући на питања у вези разговора које је имао са Меркел о КиМ, Вучић је поновио да нема шта да се прича о неком решењу у моменту када ни Цефта споразум, због неких у Приштини не може да се испоштује, те поновио да смо миљама далеко од неког договора.

Вучић је рекао да се наслушао тих теорија завере и подсетио на једног политичара, који је причао да ће 4. новембра бити референдума и избора, а тај датум је прошао.

Где је тај референдум, упитао је Вучић и додао да је "тај поуздано знао шта ће се дешавати после претходне посете коју је имао Паризу и састанка са Макроном, али никако да објасни одакле му седам милиона евра, или један други 25 милиона евра које су опљачкали".

 

 

Извор: Танјуг