Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ЋЕ ЧУВАТИ МИР И БРИНУТИ О ЖИВОТИМА СВОЈЕ ДЕЦЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић гост је специјалног издања емисије "Усијање" на Курир телевизији, где је говорио о свим најважнијим темама у земљи и свету.

На почетку разговора Вучић је говорио о рату у Украјини и притисцима на Србију.

"Рекао сам да ће Србија трпети последице, као и друге земље Европе. Долази до поремећаја на светском тржишту, набавкама роба, политичким односима, глобална политичка сцена се мења. Понекад ми се чини да не разумемо шта се дешава, ово су тектонске промене", рекао је Вучић.

Рекао је да не можемо да увозимо кокс за Железару из Украјине и гвожђе из Русије.

"То нам ствара проблеме, то људи чак ни не знају. Да не говорим да је скочила цена нафте. За нас је важно да кажем да ће бити довољно хлеба и пшенице за цео регион, то је наше, то је оно што нам даје Војводина. Људи не треба да брину. Постарали смо се да се побринемо за све потрепштине народа", рекао је Вучић и додао да нам недостаје млека у праху и да се ради на његовој набавци.

Када је реч о пшеници, Мађарска је донела одлуку о забрани извоза, а да ће Србија делимично донети такву одлуку наредне недеље.

"Обезбедићемо не само потребе Србије, већ и за Албанију, Северну Македонију, Црну Гору...

 

О паници на пумпама

"То је избило јер је један од произвођача изашао и рекао ја имам губитак јер купује нафту од НИС-а. Људи су некоректни, писали су преко друштвених мрежа да ће доћи до ограничења", рекао је Вучић и напомиње да људи не морају да паниче.

"Не пада ми на памет да било кога лажем, добро обављамо посао по том питању. Немојте куповати со, имамо довољно, шећера, уља, пшенице, свега имамо и више него довољно. Увезли смо и пасуљ, грашак, немамо проблема ни са чим, урадили смо свој посао на најбољи могући начин, као за нафтне деривате", нагласио је Вучић.

 

Србија ће чувати мир, стабилност

Вучић истиче да ће Србија чувати мир и да јој је потребан напредак у економији.

Србија ће чувати мир, стабилност, бринуће о животима своје деце. Када једном неко у будућности буде анализирао све потешкоће с којима смо се суочили, нама сукоби нису потребни, већ да растемо. Наша позиција је веома тешка. Кренуо је воз, кампања, а наше је да се макнемо са те пруге, зато не разумем те људе. У прошлости смо увек себе излагали опасностима, молим људе да схвате да је за нас најважније да се склонимо са те пруге јер воз неће стати. Нема заустављања ни када је реч о захтевима према Србији, јер ће сви да тражити да се иживе на малима, на Србији. Зато код мене нема осмеха, знам колико је тешко. Имао сам никада пријатељскији разговор с Макроном.

 

Макрон је рекао да Украјина неће у Европску унију пре Србије

Вучић је рекао да је Макрон рекао да неће бити ни Украјина ни било ко други пре Србије у Европској унији.

Ово причам да људи знају да држава није играчка. У оваквим ситуацијама када бесни рат, људима морате да покажете много одлучности, али да бринете за људе. Ми Срби волимо да се изјашњавамо и да се питамо, а некад је баш важно да се помиримо и склонимо. Долази много теже време не нашом кривицом. Србија је много богатија и успешнија. Ја не желим да било којој мајци дете вратим у ковчегу док сам председник. Не бих волео да ме било чија политика доведе до тога, а волим слободу, ову земљу, борио сам се за ову земљу јер је волим бескрајно.

Вучић је рекао да сматра да је кључно за Србију очување мира и стабилности. Додаје да су жене далеко одговорније од мушкараца.

"Није мој посао да се улизујем било коме. Слушамо о претњама из региона, и ја ћутим јер су неоствариве и бесмислене, Србија је данас много јача економски и војно", нагласио је Вучић.

 

Проблеми због забране извоза из Русије и Украјине

Нигде не можемо да прођемо, нико не дозвољава извоз из Русије. Треба нам кокс и гвожђе из Украјине, нема нафте из Русије. Сваки дан се Влада Србије и сви ми бавимо тиме. Надам се да нико не жели да то опстане, јер је то таква врста лудила. То није било деведесетих. Воз је кренуо и гази све пред собом и гледам колико је могуће да се измакнемо из тог воза. Да извучемо главу и тело, неће бити лако, јер овако нешто нисам видео. Ни са ким више не можете да разговарате. За разлику од других из региона, разговарам са свим светским лидерима захваљујући снази Србије. Плашим се да је ово тек почетак. Надам се кад прође време да ће бити повољнијих вести. Надам се да ће руско руководство и Путин размислити о свему.

 

О кандидатури за председника и предстојећим изборима

Видећемо сутра како ће ствари да изгледају, сачекаћемо сутра. Не могу да говорим на такав начин јер сам се бавио важнијим стварима о изборима. Одлукама које смо доносили спасавали смо Србију, Србија ми је важнија од било каквих избора.

Када је реч о прозивкама Драгана Ђиласа, Вучић је рекао да је то политички очај када не смете и не можете да се бавите важним проблемима.

Кад ћутите по питању Украјине, Сребренице, а онда вам је једина политика медија које плаћате да смо се вратили у деведесете. Само они жице у деведесетим, не могу да се помере, не виде шта се променило, пруге, путеве, војску, Београд на води, болнице, ништа. Сад предлажу да се укину здравствени доприноси. Да не причам да неће опет бити улагања. Ја сам морао да доносим одлуке које доносе последице и да бринемо о народу, хоћемо ли сачувати фабрике. Ми ћемо за тих 12 одсто повећати плате без експериментисања.

Вучић још једном напомиње да ће се сутра на седници Српске напредне странке донети одлука о кандидату за изборе.

"Право је свакога да се кандидује и да се нада победи. Ако ме победе, честитаћу свакоме. Да ли ће да победе видећемо, јер одлучују грађани Србије. Како ствари стоје, не изгледа ми да су близу велике победе како причају. Свакоме је јасно да Шешељ неће бити у Влади, за мене је најважније да људи разумеју да избори и политика нису играчка. Погледајте како то данас изгледа у свету и региону па нека људи донесу одлуку. Ја своје противнике нећу да вређам", напомиње Вучић.

Вучић је рекао да постоје и они који су годинама били на власти и који су ћутали на најзначајније догађаје у Србији, а да сада држе придике.

Мислим да људи разумеју шта је одговорност и озбиљност. Политика је да се изборите за оно што је могуће, да гурате да се борите. Да нисмо тако гласали у Уједињеним нацијама, воз би био на пола Србије већ и газио би нас. Постоји неко ко брине о свему томе и доноси одлуке које му не иду у прилог у предизборној кампањи. Ја сам донео те одлуке и сваког могу да погледам у очи. Ја знам све слабости наше војске, и шта морамо да радимо у годинама које долазе.

 

О листи Српске напредне странке

"Актуелних министара нема на листи јер неки више неће бити министри, а неки неће бити на извршној власти. Ја нећу бити на челу странке, морате да правите промене, да доводите нову крв, сви причамо о младима. Има 4 или 5 кандидата који би могли да ме наследе, ја ћу предложити председника и заменика и верујем да ће бити добар избор. Бићу обичан члан Српске напредне странке, не мислим да бежим из странке и од ње се ограђујем, мислим да је најснажнија упркос свим проблемима које не крије. Мислим да људи виде да је то странка изванредних људи. Промене су важне и потребне и то је за нас од кључног значаја и верујем да ћемо имати снаге да све то изнесемо после избора", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је био незадовољан резултатима референдума због страначког неангажовања.

"Биће снажна победа озбиљности. Нисам сигуран да ће бити ни близу другог круга. Људи у Србији могу да виде резултате, марљивост, посвећеност, само оне који добацују. Нисам никога понаособ критиковао од председничких кандидата, јер имам веће бриге. Трудим се да пронађем нешто позитивно", рекао је Вучић.

Када је реч о похвали Здравка Поноша за Војску Србије, Вучић је рекао да је то фер али да он и даље није задовољан.

"Нисам се трудио да пронађем довољан разлог да неког нападнем. Мир није нешто што вам је заувек дато и загарантовано, напредак такође. Никада нисмо били успешнији од свих осталих европских земаља. Да ли људи хоће такав наставак уз очување мира и стабилности или да ризикују, нека одлуче", рекао је Вучић.

 

О рођендану

"Ма кога то брига. Добио сам безброј поклона, а имам једну жељу да нас возови не прегазе и да сачувамо Србију и да нам деца буду жива и здрава", рекао је Вучић. Не волим да лажем и обмањујем народ, ствари у свету не иду у добром смеру, али Србија је на добром путу али народ не треба да брине, ту смо ми да бринемо о томе.

 

О родној равноправности

"Не разумем се да говорим то формално-правно, не волим да се додворавам никоме, нисам леп и шармантан. Мислим да жене занима мир и сигурност. Жене су стуб друштва, мислим да су жене те које су одговорније и озбиљније одлучују о будућности наше земље", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Курир