Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА БРЗИМ ВОЗОМ ИДЕ У БУДУЋНОСТ

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је, након отварања брзе пруге Београд - Нови Сад, којом је прошао заједно са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном брзим возом "Соко", да Србија на овај начин иде у будућност и да је та пруга симбол напретка наше земље.

 

"На почетку нашег пута налазила се као сабласна препрека парадигма са великим словом П о Србији која стално касни и захвалан сам грађанима Србије што смо имали храбрости да се упутимо на пут будућности и да рушимо такве парадигме стварајући имиџ једне нове и модерне Србије, која ће бити мотор економског развоја овог дела Европе", рекао је Вучић.

 

Такође је рекао да је током вожње брзом пругом договорио са Орбаном, шта год да се догоди у наредном периоду у овој тешкој кризи, да ће Србија бити прва да понуди Мађарској шта год јој буде недостајало и обрнуто, да ће Мађарска прва понудити Србији оно што нама буде недостајало.

 

"Тако се граде пријатељства и на то сам веома поносан", рекао је Вучић пред великим бројем окупљених грађанима.

"Захваљујући вама данас градимо историју", поручио им је Вучић.

 

Вучић је рекао да је после скоро 60 година обновљена железничка станица у Новом Саду, као и да се сада брзим возом може стићи од Београда до Новог Сада за само 33 минута.

"Део наших снова је почео да се остварује", додао је Вучић.

Вучић је рекао да путовање омогућава да обогатимо наше животе новим искуствима и научимо да поштујемо нове културе, као и да успоставимо пријатељства и допринесемо међународној сарадњи и миру широм света.

 

Вучић је рекао да ће заваљујући број прузи Србија наставити да привлачи инвестиције и раднике и пријатеље као што је Виктор Орбан.

Вучић је додао да је видео ред вожње од пре десетак година када се од Београда до Новог Сада путовало сат и 45 минута, ако воз уопште и крене, док данас Србија пушта у саобраћај најмодернију железничку деоницу у Европи, са најбољом опремом и системима.

Истакао је да су је заједно са Србијом градили кинески и руски партнери, надзор спроводили Немци, а возове испоручили Швајцарци, док је све то стабилна и јака Србија поштено платила.

 

Вучић је нагласио да су модерни возови који јуре 200 км на сат будућност Србије и да ће ускоро они ићи не само од Београда до Новог Сада, већ и до Ниша и Суботице.

Напоменуо је да је свет суочен геополитичким превирањима и енергетском кризом која прети да паралише све светске економије, као и да железница има велики значај за снагу привреде сваке земље.

 

Вучић је додао да је железница најбезбеднији, најповољнији и најбољи начин за копнени транспорт људи и робе и захвалио свима који су доприносили развоју железнице и Зорани Михајловић, Синиши Малом, Томиславу Момировићу, Ани Брнабић, Бакију Анђелковићу, Мировићу, Вучевићу, Радојичићу, Весићу и многима другима.

Ако наставимо овим ударничким темпом цела Србија биће у наредних неколико година премрежена најмодернијом пругом, рекао је Вучић и додао да се јасне контуре инфраструктурно заокружене сада прилично јасно виде.

Вучић је скренуо пажњу на то да је Орбан највише допринео за стварање искреног пријатељства Срба и Мађара и посебно истакао улогу Иштвана Пастора и његов велики труд и стварање братских односа два народа.

 

"Увек је било поштовања, али и мало подозривости између Срба и Мађара и тога данас више нема", рекао је Вучић и додао да данас Срби навијају за Мађарску када игра неку утакмицу са неким другим.

Нагласио је да нас Мађари када је тешко и када многи наши пријатељи спусте главу у Бриселу и на другим местим подигну глас за наш народ и земљу.

И зато да покажемо поштовање, поручио је Вучић. "Србија је трајно посвећена миру, сарадњи и просперитету и надам се да ће ова пруга допринети тим трајним људским вредностима", поручио је Вучић.

Нека живи српско - мађарско пријатељство, закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг