Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА БЕСКРАЈНО ЗАХВАЛНА КИНЕСКИМ ПРИЈАТЕЉИМА

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Смедереву, обраћајући се радницима Железаре, да железара представља будућност за њихове породице и град, а од њих затражио да и даље буду вредни радници.

"Да се захвалим вама, драги радници, не само на томе што сте вредно и марљиво радили, већ на томе што сте, радећи у Железари, показали нашим кинеским пријатељима да ми Срби умемо да будемо добри, вредни радници. То што је ХБИС овде направио добар посао значиће нам да нам кинеске компаније помогну и у неким другим деловима Србије", рекао је Вучић.

Радницима и њиховим породицама је пожелео све најлепше, признавши да зна да људи увек желе више:

"Али, знам да ви данас видите будућност за себе, за своје породице. Као држава радићемо и трудићемо се да помогнемо што је могуће више, а вас молим да једнако добро, достојно и озбиљно репрезентујете нашу земљу, јер данас овде у Железари не представљате само себе, већ и целу Србију, као што сте то чинили и досад".

Град Смедерево од Железаре добија 420 милиона евра, односно 3,7 милиона евра на годишњем нивоу, рекао је Вучић, напоменувши да буквално све у граду живи од Железаре.

"Ви сте ти који дајете тај допринос за ваш град и зато ће живот у Смедереву из године у годину, за једну не може, али за две, три бити све бољи", додаје Вучић.

"Поносан сам и срећан што смо пре две године, уз подршку кинеског председника Си Ђинпинга, покрајине Хебеј и компаније ХБИС, успели да обезбедимо живот и будућност за Железару и за смедеревске раднике", закључио је Вучић.

 

Железара данас доприноси буџету и запошљава људе

Вучић је посетио данас Железару "HBIS Group Serbia" у Смедереву и поручио да она до пре две године није имала перспективу, али да данас доприноси стабилном буџету Смедерева и запошљавању великог броја људи.

"Када су Американци напустили Железару размишљали смо колико новца треба да дамо људима да преживе наредне 2,3 године. Није било никакве перспективе, а данас је то сасвим друга прича", рекао је Вучић приликом обиласка погона Топле ваљаонице.

Вучић је рекао да су Кинези сачували посао за више од 5.200 људи и да им је Србија на томе бескрајно захвална.

Такође, Вучић је пренео и да је кроз разговор са запосленима сазнао да су радници сада задовољни послом и сигурни у себе и бољу будућност Смедерева.

Вучић је рекао и да је производња Железаре данас око 1.700.000 тона, а да очекује да ће она бити и до 2 милиона тона и да ће за две године бити највећа компанија по нивоу производње.

"Само захваљујући том успеху град Смедерево има готово 4 милиона евра у буџету. То је само директан приход од Железаре, а да не говоримо о свим другим кооперантским предузећима".

То је, каже, отворило могућност да се послује на свим нивоима са Кинезима и пренео да је једна кинеска компанија заинтересована за РТБ Бор.

"Очекујемо велика улагања и око Индустријске зоне, да видимо шта Србија треба да уради. То су ствари које пре нису постојале", рекао је Вучић.

Вучић је захвалио кинеском амбасадору и председнику Кине на подршци пруженој Смедереву и Србији.

Вучићу је домаћин у обиласку био директор те компаније Сиха Сонг, а са њима су били и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг и градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић.

Железару Смедерево преузела је у јуну 2016. године кинеска ХБИС група и од тада је у фабрику инвестирано 158 милиона евра.

План је да се у наредне две године у нову опрему и модернизацију постојеће уложи 150 милиона евра.

"ХБИС Србија" обезбедује 5. 000 радних места и сваке године отвара прилику за запослење 200 младих људи из Смедерева и других делова Србије.

Овогодишња производња у смедеревској Железари достићи ће историјски рекорд у компанији, а забележен је и велики напредак када је извоз у питању.

 

Да ли ће нас Срби разумети?

Вучић је поновио данас да Србија води независну политику, да грађани одлучују, али да по питању Косова морамо имати реалан, рационалан и одговоран приступ, да гледамо у будућност и да се изборимо да извучемо највише што можемо за себе.

Вучић је у Смедереву, после обиласка Железаре, рекао да је захвалан српском народу на Косову што је чувао своје огњиште кроз време и своје српско име и презиме.

На питање новинара о томе може ли се Србија супротстављати страним силама, које заступају интересе Приштине, Вучић каже:

"Није питање само суспротстављања неким страним силама. Србија води своју независну политику и на то сам поносан, ниједан амбасадор ме не зове и не говори шта треба да радим, што није био случај неколико година уназад. Грађани одлучују", рекао је Вучић.

Али, истакао је, није то само питање страних сила:

"Морамо да имамо реалан, рационалан и одговоран приступ, да не водимо рачуна само о дневнополитичким интересима. Да ли ће нас Срби разумети? Неће", оценио је Вучић.

Позвао се на то да често нема разумевање за резултате, односно да нико неће да каже да је добро, на пример, што је после 15 година поново отворен Народни музеј.

 

Задовољан сам радом владе, реконструкција није тема сад

Вучић је изјавио данас да је задовољан радом Владе Србије, истичући да су сви показатељи на страни Србије.

“Сматрам да је влада радила врло добро и задовољан сам. Нас су критиковали само за стопу раста, иако сам говорио да то није најважније, као што није најважније висина плате у тренутку ако вам неко каже, имамо више плате, али имамо 30 одсто незапослености” рекао је Вучић и указао да је стопа незапослености у Србији 12 одсто што је најнижи проценат у региону.

“Имамо највиши раст у првом кварталу, имамо суфицит једини у овом региону и шире, значи да смо успели да остваримо резултате реформама и великим променама”, рекао је Вучић и додао да Србија данас захваљући кинеским инвеститорима не издваја 12 милиона евра за Железару.

Вучић је најавио да ће повећање плата и пензија бити од новембра. "Ја влади честитам, Ани (Брнабић) честитам. Она се борила, трудила, честитам министрима, они су се трудили, борили, радили, а за оне за које Ана мисли да се нису довољно борили и трудили, уверен сам да ће ми као председнику и даље највеће странке у Србији то рећи, па ћемо о томе да дносимо одлуке, да покушамо у Србији још неке ствари да решимо од којих су сви бежали деценијама, да решимо оно што је кључно за друштво, ако можемо".

У сваком случају сам задовољан и очекујем још боље резултате у години која је пред нама, истакао је Вучић.

Када је реч о реконструкцији Владе Србије, Вучић је навео да је уверен да ће му премијерка Ана Брнабић као председнику највеће странке рећи за оне за које мисли да се нису довољно трудили, али да реконструкција свакако није тема док не учинимо све што се може на решавању питања које нас је деценијама оптерећивало, питања Косова и Метохије.

 

Крајем лета, почетком јесени сусрет са Сијем у Кини

Вучић је обелоданио данас у Смедереву да ће се крајем лета или почетком јесени у Кини састати са кинеским председником Си Ђинпингом.

"Већ ми је обезбеђен сусрет са председником Шијем крајем лета или почетком јесени у Народној Републици Кини. Ја ћу га опет нешто молити за нашу земљу, а председник Си је увек био велики пријатељ наше земље и до сада кад год смо га молили нешто за Србију он је то учинио", рекао је Вучић.

Припремајући се за разговоре са кинеским званичницима, са кинеским амбасадором састаје се, каже, два пута недељно и чешће.

"Разговараћемо и о другим пројектима, нешто ће од путева опет да граде Кинези, нешто Турци, нешто Американци. Разговарамо и о војно-техничкој сарадњи.

То је за нашу земљу важно, наша земља је војно неутрална и морамо да будемо јачи и чвршћи. О свему томе разговарамо са пријатељима Кинезима", рекао је Вучић.

Ако се Кинези определе за Бор, онда ће Кинези бити од Смедерева до Бора и имаћемо нову тему за разговор, додао је Вучић, подсетивши да су Кинези ушли и у Икарбус.

Како каже, Сија ће да моли "за нешто више".

"А ја знам да Си мене не може да одбије. Ја му кажем:'' Председниче, док ми не обећате да ћете доћи у Србију, ја одавде не идем''. Кад се чује реакција оних око њега, кад почну да се смеју, знам да долази. Тако ћу да га молим за други велики пројекат", каже Вучић.

Како је рекао, "имамо нешто велико за Банат", али то не сме да каже док не буде завршено све.

"Нешто за средњебанатски округ. Били смо у конкуренцији са више земаља, сад смо остали ми и Пољска и боримо се да то буде Зрењанин", рекао је Вучић.

 

Малтретирају људе да би се тукли ко ће да буде лидер

Вучић каже да нема никакав проблем што је председник ПСГ Саша Јанковић најавио да ће покренути иницијативу за његову смену, те да има важнија посла, али је приметио да ће поједини малтретирати људе да би се међусобно тукли ко ће да буде лидер опозиције.

“Шта сад хоће? Да Ђиласа поставим за градоначелника, а њега за премијера? Прикупљаће потписе за шта? Изгледа да га (Јанковића) је страшно заболело то што је из Уставног права на муфте прошао са шестицом, једва, да још није научио како иду све процедуре, а ја немам никакав проблем”, рекао је Вучић.

“Нека они раде свој посао, нека губе време, малтретирају људе да би се они тукли око себе ко ће да им буде лидер за пет, десет и 15 одсто. Ја имам важнија посла којима се бавим”, рекао је Вучић.

Коментаришући критике ДС да је СНС више новца издвојила за расвету у Београду, а смањила за образовање деце, Вучић је поручио да они данас још враћају дугове претходне београдске власти на чијем је челу био Ђилас.

“Ми данас још враћамо дугове родитељима у Београду за вртиће које су наплаћивали двоструко више, све то што им је Ђилас наплаћивао да би био он богатији, да би Јеремић био још богатији, да би Јанковић имао највећу плату у Србији”, указао је Вучић.

Када је реч о расвети, Вучић каже да се нада да ће да улажу још више јер, како каже, Београд привлачи све више туриста.

“То што су они почели да мрзе и свој град, и своју земљу”, приметио је Вучић, наводећи да се број туриста у српској престоници годишње увећава за двоцифрени број, те да сада за разлику од претхнодног периода гости могу да посете два музеја више.

Вучић је рекао и да ће самосталним уметницима којима претходна власт у Београду није уплатила доприносе, сада то решити, а њих, како каже, има 2. 500.

На питање како коментарише изјаву Драгана Ђиласа да је бесмислена и срамна одлука о именовању кошаркаша Партизана и репрезентације Југославије Горана Грбовића за директора Штарк Арене, Вучић је рекао да је срамно да Драган Ђилас о било коме говори и да користи такве речи, а да "придев срамни најпре иде уз његово понашање".

"И најпре би стајало уз његово понашање и пљачку коју је обавио против грађана Србије као и његов страначки пријатељ Јеремић. Сви они заједно су пљачкали и постали једни од најбогатијих људи", рекао је Вучић.

Вучић каже да Ђиласу смета "један поштен човек, легенда Партизана" и да верује да ће Грбовић донети више спортских садржаја на новом радном месту.

"Моја порука Грбовићу је да се не секира, што они о њему говоре, то ће народ више да га воли и то ће људи више да га подржавају на сваком месту", каже Вучић.

 

Готово сам сигуран да ће се открити убица Оливера Ивановића

Вучић је изјавио данас да је готово сигуран да ће убиство Оливера Ивановића бити откривено.

"Не знам колико је времена потребно, али готово сам сигуран да то злодело неће бити неоткривено", рекао је Вучић у Смедереву одговарајући на питања новинара у вези са јучерашњом конференцијом за штампу продукције "Рикошет", која ради на серијалу о убиству Оливера Ивановића.

Вучић каже да је нешто о томе данас видео у новинама, али није имао времена да чита тако да нема никакву информацију.

 

 

Извор: Танјуг