Вести

Вучић: Следи тежак посао, али до Божића 2015. биће срећнија Србија

Први потпредседник Владе и лидер СНС-а отворено о испуњеним обећањима и послу који тек предстоји да се уради у Србији, о ванредним изборима и бољем животу за грађане Србије

Лидера Српске напредне странке Александра Вучића срели смо у централи његове странке како са својим партијским сарадницима по свим верским обичајима обележава Бадњи дан и спрема се да дочека најрадоснији хришћански празник Божић са радосним вестима за грађане Србије јер је после дужег периода смањена незапосленост, напредује борба против корупције и организованог криминала, добијен је датум за отпочињање преговора са ЕУ и ствара се један, по један предуслов за бољи живот грађана. 

Телеграф интервју : Година 2014. је почела вестима да се у Србији смањила стопа незапослености, што је било једно од Ваших првих обећања приликом формирања Владе Србије, шта су следећи кораци на којима ћете инсистирати?

- Мислим да сам на Бадњи дан изнео најважније податке за Србију, када се формирала Влада Србије рекли смо да је циљ да стабилизујемо незапосленост на 20 одсто и ево остварили смо то. После много година, по званичним резултатима Статистичклог завода, Србија је зауставила даљи скок незапослености, и чак смањила незапосленост. Желео бих да нагласим да је то огроман резултат и успех који смо постигли. Био сам међу реткима који је говорио супротно од оних који су тврдили да се незапосленост у држави повећава и показало се да сам био управу. Овај фантастичан резултат остварен је пре свега захваљујући инвестицијама у аутомобилској индустрији и у пољопривреди, а оно што нам је страшно важно да радимо у наредном периоду је базирање на прехрамбеној и прерађивачкој индустрији, а и под хитно морамо да подигнемо грађевинарство, зато су нам пројекти у том пољу јако важни пре свега ту мислим на “Београд на води” и то су приоритети Србије. Да ли су ово кораци од 7. миља…Нису, увек може брже и боље, али ја, морам да кажем да сам поносан на моје сараднике, који нису штедели себе, а марљиво су и предано радили и суботом и недељом, нажалост тавих није много. 

Телеграф интервју : Значи ли то да грађани Србије већ до краја ове године могу да очекују бољитак?

- Управо тако. Уверен сам да ће до следећег Божића бољи живот осетити сви грађани, а не само политичари и тајкуни, а Србија бити срећнија земља у којој ће се боље и сигурније живети. Радимо на томе, то је наш превасходни циљ и ја тврдим да ћемо у томе и успети. Уверен сам да ћемо у наредној години постићи још боље резултате. Од запослених у државној служби затражићу да покажу боље резултате, да раде марљивије, да не прође седам дана да дође до решавања проблема, као што је било у Ужицу. По свим показатељима, не само домаћим, већ и ЕУ, у свакој сфери друштвеног живота, економији, европским интеграцијама, борби против корупције…постоји напредак.

Телеграф интервју : Познати сте као “радохолик”, али и човек који не воли да се без разлога смеје, како то коментаришете?

- Истина је да волим свој посао и веома сам задовољан када ујутру дођем у Владу. Знам да ме чека напоран, али диван дан, на крају ког ћу моћи да кажем да сам бар један проблем решио. Нисам, неко ко прича бајке и ко их уопште воли, чак не знам ни да се осмехујем, а што би рекла моја ћерка, понекад сам и намћор.

Телеграф интервју : Све су гласније приче о ванредним изборима, хоће ли их бити?

- Да је та одлука лака, већ бих је саопштио. Члан сам Српске напредне страннке, бескрајно волим ову странку и све што знамо, волимо и умемо моји сарадници и ја уложили смо у њу и ја зато не волим да се бавим страначким питањима сем на партијским телима и могу само да кажем да ћемо о томе донети одлуку на Председништву и ГО. Ми радимо конкретне ствари, решавамо проблеме грађана, а да ли ће бити избора одлучићемо у најкраћем року и ако их буде биће то опција са најкраћом могућом кампањом, па нека људи одлуче ко ће их водити, а ако их и не буде настављамо са марљивим радом. Ја мислим да то није најважније питање на кугли земаљској.

Телеграф интервју : Да ли би ванредни избори, уколико до њих дође могли да зауставе позитивне тенденције, ствари и реформе које су започете у држави?

- Ако ме питате да ли се тога прибојавам, рећићу вам да се не плашим. Не страхујем ни од чега, зато што верујем у Србију и у нас. Знате онога ко вредно и марљиво ради 14 сати дневно не може да победи онај што ради 4 сата.

Телеграф интервју : Да ли министар привреде Саша Радуловић и дале има вашу подршку?

- Свако има моју подршку ко ради у интересу грађана Србије. Саша Радуловић у највећем делу има добре идеје, а оно што је сада највише важно је да ми заједно са синдикатима пронађемо најбољи модус када је у питању Закон о раду, који мора да се мења.

Телеграф интервју : Борба против нарко-дилера се наставља?

- Наравно, и удараће их на местима где се не надају. Тим људима предстоји пакао и кад сам то рекао, мислио сам у правом смислу те речи. Изненадили бисте се за које је све дане планиран наставак. Држава је показала да се ниједног од тих људи не плаши и то је важно. Нису могли да пронађу ниједно име, а да ми нисмо покуцали на његову адресу.

Телеграф интервју : Најрадоснији празник – Божић провешћете на Косову и Метохији, са какавом поруком идте у Грачаницу?

- На Косово путујем са поруком мира и то свим грађанима који живе на Косову и Метохији. У Грачаници ћу се пре свега обратити обратити Србима јер они данас са великом дозом самопоуздања могу да одлучују о својој будућности на другачији и бољи начин. На северу покрајине кренуло се са инвестицијама, запослено је око 200 људи, а до јула ће бити још 1.000 људи, а то за нас велике и добре вести. Увек ћемо помагати нашем народу, али и говорити да је све најбоље да чинимо у миру – да имају добре односе са комшијама Албанцима. Нећемо слати никакве поруке сукоба, покличе са заставама Албаније у приштинској локалној самоуправи. Ми смо људи који размишљамо о будућности целе наше отаџбине, о економском просперитету, а не са неким да опробавамо своје мишиће, доста смо то радили у претходном периоду.

Телеграф интервју : Добили сте награду “Личност године” и у Бањалуци и у Сарајеву, како то коментаришете?

- Веома сам захвалан што сам добио такве награде у Босни и Херцеговини. Када добијете награду у Бањалуци и Сарајеву, то само може да вам прија и говори да неки људи споља умеју да цене нечији рад, труд и ангажман. Покушао бих за одговор на ово питање да цитирам Теодора Рузвелта који каже да нису они који критикују ти на које се можете ослонити, већ се може рачунати на оне који раде, а ја никоме не признајем да је радио више од мене.

 

Извор : Телеграф