Вести

ВУЧИЋ: СА СЕВЕРНОМ МАКЕДОНИЈОМ И АЛБАНИЈОМ ДОГОВОРЕНЕ СУ ВЕОМА ДОБРЕ И ВАЖНЕ СТВАРИ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је са Охрида, где се одржава састанак лидера Западног Балкана да су са Северном Македонијом и Албанијом договорене веома добре и важне ствари.

Како је Вучић објаснио, то ће значајно унапредити инвестициони амбијент и нагласио је да су он и премијери друге две земље одлучни да "гурају" напред оно што је добро за грађане без обзира на притиске.

Први конкретни кораци ка унапређеној регионалној сарадњи

Само месец дана од покретањa иницијативе за успостављaње региона без баријера, за слободу кретања робе, људи, услуга и капитала између Србије, Северне Македоније и Албаније назиру се први конкретни кораци у том смеру, које су јуче у Охриду договорили председник Александар Вучић и премијери Еди Рама и Зоран Заев.

На Охриду је у току дводневни трилатерални састанак лидера западног Балкана на коме учествују председник Србије Александар Вучић и премијери Северне Македоније и Албаније Зоран Заев и Еди Рама.

Ми то зовемо унапређеном, регионалном сарадњом. Знам да већини људи не значи много, јер не могу да виде конкретну корист за себе. Нисмо се бавили политком, бавили смо се проблемима обичних грађана, рекао је Вучић.

Три земље раде и поштују правила ЕУ, само да овог пута раде сами

Узели смо судбину у своје руке. Сами се договарамо, а да будем искрен иде нам одлично, много лакше него када смо имали посреднике, рекао је Вучић и додао да се не боји притисака на Србију.

Подршка из САД је стигла и хвала им на томе. Ово је засновано на слободи протока робе, услуга, капитала и људи, на ове четири слободе почива ЕУ, рекао је Вучић и додао да не постоји начин да се нападне ова иницијатива и најавио да ће се у Драчу договорити о новим стварима које се тичу ове економске регионалне сарадње.

У сваком тренутку ће моћи да се превози роба од Београда до Тиране и од Тиране до Београда

Вучић је рекао да је толико очигледно какве предности оваква сарадња нуди:

Ми смо на пар састанака донели више одлука него у протеклих шест - седам. Бавили смо се проблемима обичних грађана, рекао је Вучић и додао:

У сваком тренутку ће моћи да се превози роба од Београда до Тиране и од Тиране до Београда. То ће драматично да смањи оперативне трошкове. Одмах крећемо у реализацију тога да радне дозволе из Србије важе и у Албанији и у Македонији, рекао је Вучић и додао да се на тај начин убрзава проток људи, као и да се прави велика привлачност за стране инвестиције.

Вучић се осврнуо на подршку коју Србија има од председника Француске, Емануела Макрона:

Пре свега сам захвалан председнику Макрону. Данас цела Европа прича о Емануелу Макрону и кренула је општа хајка на њега у којој Србија неће да учествује. Он нам је омогућио куповину једног софистицираног наоружања ''Мистрал''. Његове идеје ја не бих ниподаштавао као што то други раде, рекао је Вучић и додао да ће од њега тражити подршку.

Према речима Вучића, ако добијемо ту врсту подршке од Емануела Макрона, економску сарадњу у региону неће бити могуће срушити.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк