Вести

ВУЧИЋ: СА РАЗВОЈЕМ ЈУГА СРБИЈЕ ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ПРОБЛЕМА

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, после обиласка радова на јужном краку Коридора 10 где се недавно обрушила косина, да је важно да пут буде безбедан, а биће, уверен је, и завршен на време, у складу са уговором који је потписан.

Вучић је захвалио грађевинцима који су прихватили да наставе да раде и заврше изузетно захтеван посао на деоници о којој се само причало, а 70 година ништа није учињено.

"Ово је изузетно важан пут, жила куцавица за југ Србије", рекао је Вучић.

Поручио је да верује да ће радови бити успешно завршени, а становницима југа Србије да очекује да ће до краја године моћи да објави да на југ Србије долази и један велики инвеститор, светски позната компанија, те да онда са развојем југа више неће бити проблема.

Кад је реч о радовима, Вучића су грађевинци обавестили, а он пренео новинарима, шта намеравају да раде како би решили проблем косине на тој деоници.

"Брдо иза нас мора да се сруши, то је 300.000 кубних метара земље, постоји и проблем са потпорним зидом који се закачио за гребен, па минери имају проблем", рекао је Вучић.

Показао је геолошки приказ терена, односно клизишта, те рекао да део брда мора да се одсече и пребаци на другу страну.

Рекао је да је један од инжењера имао идеју да топовима руши брдо, али, нашалио се, неће тако радикалне потезе применити.

Ови људи ће, каже, ући у историју јер су покрчили и направили најтежи аутопут кроз Србију, а поређења ради навео је да је 30 километара пута кроз Грделицу као 200 - 250 км кроз Војводину.

"И ово ћемо да савладамо и победимо", рекао је, а по питању рока завршетка приметио да је план до краја године, па ако и не буде, и ако буде до краја јануара, никоме круна с главе неће пасти.

"Најважније је да буде сигурно и да људи могу да рачунају на безбедност, а ми ћемо их држати за реч и у оквирима којима су уговором обавезани", рекао је Вучић.

Последњих 10 дана смо, констатовао је, водили најбруталнију кампању против оних који су овде радили.

"Прво себи пуцамо у обе ноге, па се после сетимо да морамо да радимо", истакао је Вучић и захвалио грађевинцима и путарима на посвећености с којом изводе тешке радове.

Председник је обишао данас радове на јужном краку Коридора 10, на деоници Горње Поље-Царичина Долина, код Предејана.

 

Тешко до договора, а остаће записано шта смо могли да имамо

Вучић је рекао данас да ће бити веома тешко да се дође до споразума о Косову и Метохији, али да му је веома важно да остане записано шта смо могли да имамо и шта смо прокоцкали, као безброј пута до сада.

Исто тако, уверен је, биће јасно и биће записано и то да нема никакве разлике у политици и ставовима између Раде Трајковић, Момчила Трајковића и Рамуша Харадинаја, те да његови претходници, они који су поставили границу између Срба и Срба, на Јарињу, по сваку цену хоће да се избегне да Србија добије нешто.

„Сасвим је јасно да смо веома далеко од било каквог споразума и да ће га тешко бити. Али, страшно је важно шта сам говорио и шта ћу говорити, јер ће то ући у историју, јер ће се знати шта смо могли да имамо и шта смо прокоцкали као безброј пута до сада. Важно је да остане за историју забележено“, подвукао је Вучић.

Вучић је, након обиласка радова на јужном краку Коридора 10, деонице Горње Поље-Царичина Долина, упитан за критичаре који и у емисији ББЦ-а говоре против промене граница и прете сукобима, нагласио да је јако важно да се грађанима Србије каже да нема никакве разлике између Раде Трајковић, Момчила Трајковића, Рамуша Харадинаја и Димитрова, који су учествовали у тој емисији.

„Сви они сматрају да је Косово цело независно. Не мисле они да су то границе Србије, већ сматрају да се ради о границама независне државе Косово. Сматрају и желе да Србија не добије ништа на Косову и да би био злочин да Србија нешто добије“, објаснио је Вучић.

Вучић је нагласио да они неће рећи, као ни поједина свештена лица, које су то границе Косова:

„Можете да узмете чекић и лупате до миле воље, да их будите до зоре, да мучите - не би рекли да је Косово Србија ни за живу главу. Они кажу Косово је целовито и независно“, рекао је Вучић и додао да су за њих непријатељи сви који би, као и он, да сачувају нешто за Србију.

Њега је, каже, баш брига шта причају, а опозицији и критичарима је поручио да треба да прочитају Бриселски споразум, који се састоји само од једне стране.

„Када већ о томе причају, у Бриселском споразуму смо избегли подршку уласку Косова у УН, а избегли смо и подвалу да регионална полиција за Север буде сачињена на основу ''комунистичког округа'', због чега би Албанци имали 70 одсто полицајца, а ми само 30, а данас имамо 98 одсто полицајаца на северу“, објаснио је Вучић.

Вучић је казао да су они ти који су поставили границе Срба и Срба на Јарињу и Брњаку, хапсили оне који су спаљивали те границе, ловили их по целој Србији да би показали како нико њима не сме да се супростави у доношењу таквих одлука.

„Затим су ишли са пресудом Међународног суда правде и дали легитимитет независном Косову. Данас њима смета што би неко да каже „ми смо против граница на Јарињу и Брњаку.“

Не мислимо да постоје границе између Срба и Србије. Пустите да вратимо, барем нешто да добијемо. Они хоће по сваку цену да избегну да Србија добије нешто“, нагласио је Вучић.

Упитан да ли ће се, ако се не постигне решење у дијалогу, Србија вратити у 90-те, Вучић је казао да се нећемо вратити у 90-те, иако би неки да нас врате у много страшнију еру криминала, какве су биле 2000-те.

„Ми нећемо да се вратимо ни у 90-те ни у 2000-те“, уверен је Вучић.

Истакао је да жели да Србија има највећи раст у Европи, а премијерку Ану Брнабић је, каже, позвао и рекао јој да пусти то шта прича ММФ и да идуће године морамо да јуримо раст од 4,5 и 5 одсто.

„Морамо да будемо први у стопи раста, развијамо економију, сачувамо мир. Што неки не разумеју колико је то важно да будемо рационални и одговорни шта да радимо. Покушао сам и говорио тешке ствари које људи у Србији не воле да чују, због чега ћемо вероватно изгубити изборе у Мајданпеку вечераш, од стручњака који формирају свој савез, ваљда да би показали снагу својим бирачима тамо“, указао је Вучић.

Вучић је истакао да нису проблем порази на изборима, већ ако се не уради нешто за Србију и она изгуби.

„Хоћу да Србија победи, важно је шта ће грађани Србије имати у будућности“, рекао је Вучић додајући да је то питање и посао за њега.

На крају је указао ето прилике опозицији да победи у Мајданпеку, још пар сати, да остваре величанствену победу.

„Ја ћу свакако народу увек говорити истину и то је суштина мог посла“, закључио је председник.

 

Мост на Ади као "модел" за пљачку

Вучић је изјавио данас да је мост на Ади, у Београду, модел за пљачку.

Председник је, одговарајући на питање новинара о коментару Драгана Ђиласа да је Жежељев мост скупљи него онај на Ади, навео да је Ђилас, за кога је рекао да је један од три највећа тајкуна у Србији, признао да је на крађу потрошио 300 милиона евра онда када је рекао да је мост преко Аде коштао 161 милион евра.

Како је Вучић навео, мост на Ади је коштао 460 милиона евра, а поводом речи бившег градоначелника Београда да је 300 милиона отишло на саобраћајнице, упитао - које то приступне саобраћајнице коштају 300 милиона евра?

Како је рекао, то је био модел за пљачку.

Лако је, каже, неозбиљним и неодговорним људима да кажу и обећају шта хоће, пошто знају да их народ неће ништа ни питати, јер зна од кога може да очекује резултате.

Приметио је, иронично, да су његови политички противници и данас на изборима у Мајданпеку фаворити, а да се СНС бори да тамо однесе победу за добробит грађана.

Навео је да је у Мајданпеку изашло до 14. часова 35 одсто грађана, да ће бити до краја избора и изнад 50, 55 одсто излазност.

 

Весић и Ђилас - није за поређење

Горан Весић и Драган Ђилас, једноставно, нису за поређење, казао је председник Александар Вучић.

"Претпостављам да Весић није симпатичан никоме, или можда малом броју људи, а са мном је био у сукобу још од студентских дана", приметио је Вучић на питање новинара о Ђиласовом коментару на рачун заменика градоначелника "нисмо сви Весић".

Вучић је следећим речима навео у чему је разлика између Весића и Ђиласа:

"Весић је био члан ДС и борио се за неке своје идеје још од деведесетих, за разлику од Ђиласа који није имао никаквих идеја. Весић није ни тада био богат, а мислим да то није ни данас", рекао је Вучић.

Али, како каже, борио се, "некад чисто, некад прљаво, али се борио", а протерали су га из ДС јер је био близак Ђинђићу, а врх ДС је хтео да се обрачуна с Ђинђићевим наслеђем.

Весић, наставио је, девет година није ушао у ДС, али није ни једну ружну реч о њима рекао.

Кад је улазио у СНС, знао је да многим напредњацима неће бити драго јер су они дошли из СРС, као што им нису били драги ни људи из Г17, одакле је Зорана (Михајловић) дошла, подсетио је Вучић и додао:

"Али, ја сам му рекао да смо ми неке ствари променили, неке нове идеје имамо, ако је он за то, а ја ћу да платим највећу цену због промене плана, и ако му се то допада нека дође. И, он је само пратио оно за чим је ишао, као што је чинио док је био код Ђинђића", каже председник.

На другој страни, додао је, Ђиласу је једина идеја увек била само да пљачка и отима, обогатио се док је био на власти, сам признаје 25 милиона евра, а ко зна шта све није признао, нити пријавио...

"И ви упоређујете Весићево поткровље и то што се он данас бори с Ђиласом? Па, то су ствари које морамо да поштујемо, свиђао ми се Весић или не, а према овом лопову и преваранту... немам шта да додам", поручио је Вучић.

 

О томе какво ће бити повећање пензија

Пензионер који је пре смањења имао пензију од 84.000 или 85.000 динара, сада ће, од октобра, имати 93.000, рекао је председник Александар Вучић, замољен да објасни како ће се пензије повећавати и о којим је односима и цифрама реч.

Упитан да то објасни на примеру пензије веће до 80.000, Вучић је рекао:

"Они који су пре смањења имали 84 и 85 хиљада, а после смањења је то било око 72 хиљаде динара, сада ће имати 93 хиљаде и то је 20 одсто више у односу на оно кад су пензије смањене и значајно више него кад смо ушли у сређивање јавних финансија".

 

 

 

Извор: Танјуг