Вести

ВУЧИЋ: РЕИНДУСТРИЈАЛИЗАЦИЈА ЈЕ ВАЖНА ЗА ОСТАНАК ГРАЂАНА У СРБИЈИ

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је радове на изградњи нове фабрике компаније "MINTH United Alloy-Tech Europe" у Шапцу и најавио да ће већ за годину и по дана бити завршен ауто-пут Рума-Шабац.

"Већ за годину и по дана, јутрос смо проверавали, биће комплетан ауто-пут Рума-Шабац, а мост ће овде бити готов пре краја године", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је веома велика фабричка хала коју гради "MINTH United Alloy-Tech Europe" у Шапцу и да ће се простирати на 30.000 метара квадратних.

Сазнао је да ће "MINTH United Alloy-Tech Europe" у три фабрике имати 800 радника и истакао да је веома важно што можемо у овом тренутку да отварамо фабрике и размишљамо о развоју земље.

"Хвала кинеским партнерима", поручио је Вучић.

Додао је да не би биле реализоване велике инвестиције у Шапцу да није држава дала велике субвенције.

Вучић је истакао је да је реиндустријализација важна за останак грађана у Србији, али и указао на велику демокрафску кризу, мањак становништва.

"У Лозници кажу имамо 80.000 људи, имамо пријављених, али не и да живе ту. Ако се сагледа дубинско Подриње од Лознице, Љубовије, Малог Зворника, Крупња, Рађевинe, када све саберете можемо да се почастимо са 130.000 људи. То је веома мали број људи", оценио је Вучић.

Вучић је рекао да се обично, у вези демографије, помиње стално проблем на истоку Србије, а заборавља се западна Србија.

"Зато је реиндустријализација важна, јер када имају посла људи остају", подвукао је Вучић.

Вучић се захвалио кинеским партнерима и пренео да Железара у Смедереву и поред проблема набавке сировина на светским тржиштима неће престајати са радом.

"Наши кинески пријатељи ће се понашати одговорно, а то је важно за раст нашег БДП-а", рекао је Вучић.

Захвалио се и компанији "MINTH United Alloy-Tech Europe" за помоћи у развоју Мачванског округа, а домаћини су му пренели да ће радови на погону који је обишао, бити завршени у јуну, а производња почиње у августу.

Истакао је да је све могуће када људи раде, и навео као пример компанију "Bicerba" која се гради а до краја године креће у производњу.

"Кинези су врло ефикасни. Компанија "MINTH United Alloy-Tech Europe" има велики интерес јер снабдева највеће светске произвођаче аутомобила деловима, раде алуминијумске делове за кров, врата. Они у ланцу за велике светске произвођаче играју значајну улогу", подвукао је Вучић додајући да ће све да се извози из овог погона.

Вучић је рекао да Србија још није у стању да направи свој аутомобил.

"Ни много веће нације нису у стању да направе свој аутомобил. Али постали смо седиште светске аутомобилске индустрије. Где год да кренете и отворите хаубу видећете много делова где пише "произведено у Србији". Да сами производимо аутомобил није још време. Зато заузимамо важно место у светској подели посла у аутомобилској индустрији", закључио је Вучић.

Вучић је поразговарао и са радницима који су га дочекали и захвалио им се на напорном раду.

"MINTH United Alloy-Tech Europe" ће производити у Шапцу компоненте за електричне аутомобиле.

У овом производном погону планирано је да се запосли до 200 радника, а рок за завршетак радова је јун ове године.

Фабрика се простире на 11 хектара и цела инвестиција кошта 50 милиона евра. Радови су почели у јулу 2021. године.

То је највеће страно улагање у Шапцу у протекле две деценије.

Ова компанија недавно је купила другу парцелу од још 10 хектара, где планира изградњу нове фабрике, чија је вредност 46 милиона евра.

Долазак "MINTH United Alloy-Tech Europe" у Шабац биће подстицај и за друге стране инвеститоре, а посао у производњи компоненти за електричне аутомобиле у будућности ће допринети заштити животне средине.

Град Шабац има две индустријске зоне, од којих се са северозапада простире на 600 хектара и највећа је у Србији. Ту тренутно послује 35 компанија.

Изградњом брзе саобраћајнице према Лозници и деонице ауто-пута Шабац-Рума биће то најбржа веза са Босном и Херцеговином и Републиком Српском, али и Новим Садом и Београдом.

 

 

 

Извор: Танјуг