Вести

ВУЧИЋ: ПОСЛЕ МНОГО ГОДИНА ОБНАВЉАЈУ СЕ ЗДРАВСТВЕНИ ОБЈЕКТИ У СРБИЈИ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да би до краја маја или најкасније до Видовдана наредне године требало да буде завршена комплетна обнова Клиничко-болничког центра Земун.

Вучић је данас у тој здравственој установи обишао до сада реконструисане и новоопремљене просторије, те приметио да је зграда у којој је смештена педијатрија, а која је под заштитом државе, у очајном стању, и да креће и њена обнова.

Истакао је да се после много година обнављају здравствени објекти у Србији, почев од КЦ Ниш, Ургентног центра КСЦ, али и Клиничко болнички центар Земун.

"Срећан сам због магнетне резонанце која по први пут постоји у земунској болници, због ангио сале... Овде је и зграда, која је прелепа, и под заштитом државе, али је руинирана, у којој се деца лече и сада крећемо у обнову, јер хоћемо боље услове за и здравију децу", рекао је Вучић.

Указао је да ће и та обнова бити финансирана из буџета, захваљујући томе што имамо суфицит.

"Очекујемо до краја маја, најкасније до Видовдана следеће године да комплетна обнова буде завршена", подвукао је председник државе.

Указао је да се у КБЦ Земун годишње лечи 300.000 пацијената.

Рекао је да је град доста новца уложио у обнову фасада, али и приметио да има и даље неуређених фасада у Земуну и замолио да и оне буду што пре уређене.

Вучић је назначио да се сада ради и побољшава здравствени систем у Србији, који је срце нашег друштва, јер има средстава за то, захваљујући спроведеним економским реформама, од 2014. године.

Подсетио је да је Србија друга најбже растућа економија у Европу и земља која најбрже снижава јавни дуг, као и земља ван ЕУ са најнижом стопом незапослености у овом делу Европе, са највише директних страних инвестиција.

"На добром смо путу, зато је важно и на томе инсистирам - на очувању мира и стабилности. Да наставимо реформе, пре свега пореске амдинистрације, да побољшавамо пословни амбијент, да снижавамо доприносе и порезе на зараде и тражимо од иневститора да улажу све више, јер ћемо тако имати и боље домове здравља и клиничке центре", рекао је Вучић.

Како је рекао, много је урађено у српском здравству, али много више мора да буде урађено и то илустровао тиме што је Србија пре неколико година била последња на листи европских здравствених система, док је данас шест земаља иза нас.

"Желимо да унапређујемо систем брже и снажније и верујем да ћемо успети", закључио је Вучић.

 

У Њујорку, на УН, највероватније премијерка

Вучић је рекао данас да ће у Њујорк на Генералну скупштину УН путовати највероватније премијерка Ана Брнабић.

Вучић је рекао да још није сасвим сигуран, али да је вероватније да ће у Њујорк путовати премијерка него он.

„Иако су ми много састанака заказивали, просто желим да будем више у земљи. Уверен сам да ће она обавити добар посао и да ће на једнако добар начин нашу земљу заступати“, рекао је Вучић додајући да ће коначну одлуку донети за два до три дана.

 

Посета Кини једна од најзначајнијих, икада

Вучић је оценио данас да ће његова предстојећа посета Кини бити једна од најзначајнијих посета коју је икада имао, како економски тако и у политичком смислу.

„Поносан сам на чињеницу што ћу се по пети пут састајати са председником Кине Си Ђипингом. То је велика част за нашу земљу. Састаћу се по четврти пут са премијером Ли Кећијангом“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је изузетно срећан због тога, али не зато што је то част лично због њега, већ због наше земље, јер ће током посете бити потписано десет веома важних аранжмана.

С тим у вези је подсетио да треба да буде потписан прелиминарни уговор са Шандонг компанијом око инвестиције од милијарду долара у Зрењанин, као и са Зиђином за РТБ Бор.

Указао је да је Србија због ранијег деловања дошла до 1,1 милијарду минуса у Бору, а да је сада пронађен стратешки партнер који је најмоћнија фабрика.

„Верујем да ћемо тиме решити проблем у Бору, као што смо око Железаре у Смедереву“, нагласио је Вучић.

Вучић је истакао да очекује да ће решити, током посете, и питање Индустријског парка, те најавио да ће бити потписано више разноврсних инфраструктурних пројеката.

„То је једна, у смислу новца о којем причамо, једна од најзначајних посета, коју сам икада имао. Важна је и у политичком смислу ради даљег унапређења сарадње, као и да потврдимо да председник Си убаци Србију, ако може још у овој години, или првој половини идуће, у свој програм путовања. Тада би знао да сам једини председник који је дочекао шефа кинеске државе два пута“, нагласио је Вучић.

 

Немају ни политике, ни поверења, ал' победиће, мржња је великa

Вучић je изјавио данас да од избора не бежи, иако верује да ће његови политички противници победити, јер их покреће огромна снага мржње, иако, истакао је, нити имају политику, нити међусобног поверења.

Вучић је рекао да од избора не бежи, да сматра да је легитимитет нешто од суштинског значаја, али да би неки, у време свеопште мржње, која има велику, мада разарајућу снагу, само власт по сваку цену.

И када имате резултате, раст БДП од 4,9 одсто, суфицит у буџету три године за редом, највише страних инвестиција у региону, најбрже растућу економију, а то су, рекао је Вучић, ваљда најважнији параметри за једну земљу, неки воде само кампању мржње.

Мржња их окупља, не програм и политика, рекао је за своје политичке опоненте и у прилог томе, шалећи се, навео да су унутар опозиционог савеза успели само да науче Бошка Обрадовића да не почиње говоре са "помоз Бог".

"Ми живимо у земљи у којој се славе убице, где се покреће петиција у корист жене која је упуцала човека недужног, па сте онда измислили причу да је реч о неком инвеститору. Да изнесем досије, да видите шта је баба радила и кога је покушавала да убије. Имате људе који су месецима водили капмању против вакцинације, па су ућутали када смо имали не знам колико мртвих. Мржња је страшна ствар", приметио је Вучић.

Опозиција сваку социјалну или персоналну патологију покушава да прикаже као системску грешку и кривицу припише систему, рекао је.

Вучић је казао и да никада никога није назвао страним плаћеником и издајником, иако се о њему свашта говори, а бивши председник Србије назвао га је глупаком и хуљом.

"Не пада ми напамет да их вређам њиховим речником", каже председник и наводи да се на недељном нивоу против њега одштампа 90 страна, пута 20.000 тираж тих новина, каже, па пута четири, то су стотине милиона страница најпрљавије кампање против њега и у којој ништа нема сем мржње.

Додао је да је њихова снага огромна, уз поједине спољне, стране факторе, најмоћније кабловске системе, али, каже, то неће променити његову идеју о пристојној и нормалној Србији.

Поручио је и да нема никакву намеру ни да он ни било ко из његове породице живи ван Србије, да овде остаје да живи, са својим народом за своју земљу. На неким наредним изборима, борићу се, каже Вучић, и наводи да се против такве мржње и патологије бори резултатима, а они, шта год да их питате, не постоји решење.

Причам о садржају, додао је и назначио да су питањем пред МСП Тадић и они са њим ставили и восак и печат на косовску независност.

"То је доказ лоше политике и непостојање аргументације у нашој земљи за било шта", рекао је.

Вучић каже да не види никакву разлику између "љотићевских фашиста и ових других".

 

Многима у региону одговара наставак политичких сукоба БГ и ПР

Вучић је изјавио данас да многима у региону одговара наставак политичких сукоба између Срба и Албанаца.

Они, каже желе, да сви други напредују, осим Срба и Албанаца, а некима се не свиђа ни снага Србије.

"Треба им слаба Србија, која би да ратује", рекао је Вучић тумачећи зашто је његова оцена политике Слободана Милошевића у региону намерно погрешно тумачена.

Говорећи о свом говору у Косовској Митровици пре неколико дана, Вучић је навео да су га у свету људи добро разумели, а у региону да су се правили да нису разумели, или су прећутали.

"Многи у региону желе наставак сталног политичког сукоба, а ко зна и каквог још, између Срба и Албанаца. Некима није право што Србија која је заостајала, данас најбрже спушта јавни дуг, највише напредује, и не свиђа им се снага Србије. Зато им је потребна слаба Србија, која би да ратује, Србија сукоба", рекао је српски председник.

Поновио је да је, у суштинском смислу, поставио линију дисконтинуитета према политици Слободана Милошевића.

"Имао је ретку харизму, највише људи и гласова је могао да скупи, али су резултати били лоши и по Србију и по српски народ. Рекао сам да нећемо ратове и гробове, већ да побеђујемо оловкама и компјутерима и то је било сасвим јасно, само то неко није желео да чује или се правио да не чује", подсетио је на своје обраћање у Косовској Митровици.

Вучић је казао да се разговори са Приштином настављају, "јер без постизања споразума нећемо бити у ситуацији и могућности да наставимо са успешним резултатима".

Нећемо се, каже, никоме додворавати лаким решењима.

"Решења ће бити болна, и за нас и за Албанце. Видели смо како изгледају лака решења пре 2012. године", подсетио је и оценио да нема пречица и лаких решења када је реч о озбиљним питањима.

Говорећи о изборима у БиХ, Вучић је рекао да прати изборну кампању, али да неће да коментарише ништа док се избори не заврше.

Што се тиче изјаве Младена Иванића да Србија не треба да се меша, рекао је да то никада није ни радио, те да би волео да је Иванић придике држао некима другима, који се јесу бавили и који се тиме баве.

 

 

 

Извор: Танјуг