Вести

ВУЧИЋ: ПОСАО НАМ ЈЕ УПРАВО ДА ГРАДИМО МОСТОВЕ

Нисам ни сањао какву лепотицу градимо, рекао је данас председник Србије Александар Вучић у обраћању по отварању новог Жежељевог моста у Новом Саду за комплетан саобраћај.

"Нисам ни веровао да је то могуће. И зато хоћу да се захвалим нашем госту комесару Хану", рекао је Вучић обраћајући се европском комесару Јоханесу Хану, који је, заједно са српским председником, отворио мост.

Вучић је рекао да није срећан и поносан само због завршетка посла, већ да му је јасно да се сав посао који се ради своди управо на изградњу мостова.

"Када станем овде и погледам овај предивни мост, више него икада ми је јасно да се цео посао своди на грађење мостова. Мостови су увек тамо где се укрштају људске потребе. Ка будућности, ка циљевима, успешним и вредним људима", рекао је Вучић.

Они су нам данас итекако потребни, преко свих наших разлика, а Србија их је пуна, каже председник.

Преко мостова се стиже тамо где се кренуло, додао је и навео да су мостови једини и прави пут од сваког могућег амбиса.

Како је рекао, када је прављен стари Жежељев мост, многи нису веровали у његову издржљивост и стабилност, али је тај мост, 38 година касније, у НАТО агресији 12 пута гађан док се није срушио, колико је јак био.

Подсетио је и да су тада срушена још два моста у Новом Саду, болнице, пруге и много наших вредности, оних којима се граде мостови, бачено је у провалију у том ужасном рату.

Вучић је рекао да су у изградњи моста учествовали и Србија и Војводина и Нови Сад, а понајвише Европа, ка којој се овај мост, каже, пружа поново.

Поручио је да без мостова не можемо нигде ни да одемо, ни да се вратимо, а да без њих нема ни нашег пута ка ЕУ, ка просперитету, стандарду, сигурности и бољитку који и Нови Сад и наша земља заслужују.

Како је рекао веома је срећан што може да види нове возове који су купљени од Швајцараца.

"Данас видимо да се рад, труд и марљивост увек исплате", приметио је Вучић.

Председник је приметио и да се неретко чини да не поштујемо довољно новац и помоћ европских партнера, зог чега је он данас имао потребу да посебно захвали тим партнерима, али и комесару Хану, али и европским престоницама које су, како је навео, 2014. стотинама милиона евра помогле да Србију учинимо сигурнијом у будућности.

"Хвала за новац без којег не бисмо могли да опоравимо земљу и на инвестицијама које дају наду нашем народу", рекао је Вучић.

Показујући на воз који се налази на мосту, рекао је да он достиже брзину од 160 километара, али да ми треба да још више пожуримо да стигнемо Европу.

И, како је навео, као што многи нису веровали у то раније, данас могу да виде да се рад, труд и марљивост исплате.

Вучић је томе додао да велику захвалност Србија дугује и својим руским и кинеским пријатељима с којима градимо пруге ка Европи, те поновио да ми сасвим сигурно идемо ка Европи, али да се не одричемо наших пријатеља и "свима у лице говоримо шта је српска политика".

С том ћемо политиком наставити, поручио је.

"А овим мостом премостили смо велику историјску неправду, а свима који су градили остаје жеља да наставимо с градњом мостова. Бићемо тако ближи другима и биће јасније где путујемо".

Иначе, како је навео, из приче о Жежељевом мосту видимо да и најчвршћи бетон може бити срушен кад се удруже најгоре политике - и њихова и наша.

"Али исто тако видимо и како се гради добрим политикама - и нашом и њиховом", поручио је.

Трећи смо у Европи по стопи раста, коначно брзо напредујемо, рекао је Вучић, али и додао да су деценије потребне да стигнемо развијену Европу.

"Али смо коначно на добром путу", закључио је.

Поновио је и да Србија има највише директних страних инвестиција, као и да је 80 одсто из земаља ЕУ, али је додао и да "хоћемо више и да морамо још боље".

"Смањујемо и јавни дуг, кад сам постао премијер био је 79 одсто, а до краја године очекујемо да буде 49 одсто", рекао је председник.

Каже и да зна да су многи и даље сиромашни, да немају колико им треба, али поручује да је сигуран да људи виде да смо на добром путу и што је још важније, да "нећемо красти од сопствене деце, нећемо да им оставимо да враћају што смо ми потрошили, оставићемо им сигурну и уређену касу".

Председник је рекао и да је још много проблема пред Србијом, те да их решавамо након деценија нерада, али и да истовремено у томе имамо подршку пријатеља из света и Европе.

"Али морамо на себе да се ослонимо, да раскстимо с лошим из прошлости и окренемо се будућности. Ми смо емотиван народ, неко би рекао можда и ирационалан, али то је добро, јер страст одликује добре људе. Али више него раније морамо да одлуке доносимо главом, разумом рационалним делом нас и да размишљамо о будућности", поручио је.

Грађанима је захвалио на подршци за оно што ради и поновио речи Борислава Пекића - да треба да љубимо земљу наше деце, а не дедова.

 

Радујте се, и добићемо - ништа

Све је јасније да ћемо тешко доћи до решења за Косово и Метохију, рекао је данас председник Александар Вучић и додао да они који траже ништа, а радују се да добијемо "велико ништа", могу да наставе да ликују и да се радују, јер све иде у правцу да Србија не добије ништа.

Вучић је рекао да они у Србији, који се радују изјавама из Европе и Приштине да неће бити промене границе Косова, не кажу грађанима да и Европа и Приштина кад то кажу мисле на границе независног Косова.

„Очекивао сам да ће наши политички противници у Србији организовати славље. Добили су изјаве да се неће мењати границе. Рекли су то из Европе, Албанци и други. Заборавили су само да кажу нашем народу да се ту говори о томе да се не мењају границе независног Косова", рекао је Вучић.

"Обмањивали су наш народ", приметио је и додао да није истина оно што говоре његови политички противници када кажу "Качаник је српски и биће заувек српски“.

Вучић је казао да су ти и такви намерно радили на целовитости Косова, а да су се само правили да штите наше националне интересе.

Казао је да је све јасније да ће бити тешко доћи до решења, али да ће Србија наставити да буде спремна на компромисе и тражи шта је правично, рационално за српску државу.

„Они који траже ништа, а радују се да добијемо велико ништа, нека наставе да се радују, све иде у правцу да Србија не добије ништа“, рекао је председник.

Вучић је казао да су нас они довели дотле тиме што су ћутали 2008, када је Косово признато, што су то питање 2009. избацили из УН, и ишли 2010. на срамну представу у Међународном суду правде, где су дали легитимитет косовској независности, а 2011. поставили царине и полицијске пунктове између Срба и Срба на Јарињу и Брњаку.

„Данас кажу да то треба да се сачува ,да не треба да се сруши. Не разумем оне који су добронамерни, како су могли да поверују у те приче“, додао је Вучић.

Вучић је истакао да је, када се погледа за шта се залажу Пленковић и Звиздић, свима јасно ко се у ствари залаже и бори за очување наших нациналних и државних интереса.

 

За четврти мост у НС имамо пара, али да проценимо...

Много је важно што имамо овакав раст привреде, рекао је данас председник Александар Вучић, јер, додао је, то значи да имамо новца и да можемо даље да улажемо, али морамо да знамо и зашто то чинимо и шта ћемо тиме добити.

Вучић је рекао да ћемо градити још мостова али да претходно морамо имати прецизне планове.

"Морају да кажу колико ће да кошта и шта би то значило, не само Новосађанима, мора своје да каже и Покрајина, и Министарство, да видимо шта се тиме добија, а није проблем, градићемо још много мостова", поручио је председник.

Објаснио је да нам то омогућава раст од пет одсто, јер то значи да је на наш укупни БДП од 40 милијарди динара, пет одсто две милијарде, а то даље значи да те две милијарде могу да се троше, а да то задужи земљу, нити повећава јавни дуг.

"Зато је важно да такав раст подржавамо, а то ћемо чинити даљим улагањем у инфраструктуру, то су и путеви и мостови, болнице, али и станови за војнике и полицајце, касније ће бити и за професоре, лекаре, медицинске сестре...", навео је председник.

Тако ради економија, имаћемо новца али морамо да имамо прецизне планове, поновио је Вучић.

Председник је рекао и да смо до сада научили на успехе у спорту, али нисмо научили да имамо успехе у економији.

"Први пут Србија се налази на трећем месту по стопи раста у првих шест месеци. Верујем да ћемо задржати своју позицију у првих пет европских земаља до краја године и не само у овој години већ желимо да будмео у првих три, четири земље најуспешније по стопи раста и у наредних десет година", рекао је Вучић.

Како је приметио, када је о томе говорио пре извесног времена многи су говорили како су то његове "лакрдијашке приче" и како у томе нема ни трунке истине, а сада се, додао је, види да је говорио истину.

"То се догодило зато што смо донели флексибилан и озбиљан Закон у раду који је привукао многе стране инвеститоре да дођу да улажу у нашу земљу, спровели тешку пензиону реформу, урадили мере фискалне консолидације и без обзира на чињеницу што су нам расходи огромни, приходи су све већи и имамо здрав систем и суфицит у буџету, све нижу стопу незапослености", навео је Вучић.

Додао је да се истовремено јавни дуг смањује, а инфраструктурни објекти раде и граде огромном брзином.

Вучић је захвалио огромном броју људи који су дошли на отварање моста и који се, додао је, радују успесима Србије.

 

Кинески партнер за РТБ Бор - изузетан резултат

Вучић је изјавио данас да је проналажење стратешког партнера за РТБ Бор изузетан резултат, да је тај резултат постигнут у првом покушају, док су "неки четири пута покушавали да продају РТБ Бор" и у томе нису успели, јер је све лоше функционисало и у том предузећу и у држави када су је они водили.

Вучић је рекао да је прво веома срећан због грађана и тог града и Мајданпека, Зајечара, Кладова, Бољевца...и честитао грађанима на величанственој инвестицији.

Упитао је и како неко може уопште и шта може да критикује, уз подсећање да су ти који критикују четири пута покушавали да продају рударски басен, а да се нико није јављао, јер је стање било лоше и држава лоше функционисала.

"Ми једном, и направили изузетан резултат" рекао је Вучић.

Указао је да велике проблеме правило то предузеће и да дугове које је то предузеће правило више нећемо имати.

Према његовим речима, Кинези су најмоћнији и контролишу увелико светско тржиште бакра, а вест о стратешком партнеру је велика ствар за читав Исток Србије.

Каже и да се нада да ће то зауставити одлазак живља из тих крајева па чак и повратак оних који су раније отишли.

Нагласио је и да је то толико дивна вест да се и не осврће на глупости оних који су поред осталог хтели и да укидају рудник бакра.

 

 

 

Извор: Танјуг