Вести

ВУЧИЋ: ПОДРШКА МАКРОНА ЗА КОМПРОМИС ЗА КИМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Паризу да је од председника Француске Емануела Макрона добио подршку у проналажењу компромисног решења са Албанцима на Косову.

"Не само да чувамо мир за годину или две, већ трајни мир, да би могли да се сконцентришемо на економски напредак", поручио је Вучић.

Пренео је да су се сагласили да је неопходно да се очува мир и стабилност, да заједнички морамо да тражимо решење и гледамо у будућност, а не само у прошлост.

„Сагласили смо се да морамо да очувамо мир и стабилност, да заједнички морамо да тражимо решење и гледамо у будућност, а не само у прошлост, и у свему томе очекујемо значајну улогу Француске и ЕУ“, поручио је Вучић.

Вучић је истакао да Француска под председником Емануелом Макроном заслужна што Србија и цео наш регион поново гледају у Париз, и што је та земља данас много значајнија за наш регион и целу Европу него што је била у неком ранијем периоду.

„Председнику Макрону хоћу да честитам јер је за кратко време вратио Француску на место које јој припада у свету и Европи“, нагласио је Вучић.

Пренео је да је са Макроном разговарао о будућности Србије и целог региона, да је разговарао о дијалогу Београда и Приштине, као и свих других регионалних односа, и да је са домаћином постигао високи степен сагласности о кључним питањима.

Нагласио је да је српско-француско пријатељство искрено и дуготрајно, које траје вековима, које нико не може да избрише или да се умањи, и додао да ћемо имати много тога заједнички да обележавамо и прослављамо.

Каже и да су се у разговорима ипак сконцентрисали на будућност.

„Наша билатерална сарадња напредује из године у годину, економска напредује све више, и све више француских компанија прави посао у Србији“, рекао је Вучић.

Подсетио је да француска предузећа запошљавају 11.000 радника у Србији, те да из године у годину расте трговинска размена, која ће ове године прећи милијарду евра.

„Од Макрона очекујемо да помогне Србији не само на њеном европском путу и целом нашем региону, свима који испуњавају обавезе и у погледу решавања проблема мигрантске кризе. Посебно се заинтересовао за начине на који ћемо да се боримо за решавање проблема у оквиру мигрантске кризе, и понудили смо му сва уверавања да ћемо ствари држати под контролом и уз највише стандарде третирамо људе“, казао је Вучић.

Осврнуо се и на честитке председника Макрона на победи Ђоковића у Вимблдону, рекавши да је то незванично првенство света, и да се може рећи да су Србија и Француска у истом дану постале светски прваци.

Вучић се на крају обратио и на француском рекавши: "Честитао бих Француској на победи на Светском првенству. Морам рећи да српски народ са вама дели срећу због ове победе. Желим да искористим прилику и да захвалим на топлом пријему".

 

Постоји одређени напредак, очекујем резултат убрзо

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да српске власти воде своју посебну истрагу у случају убиства Оливера Ивановића те да постоји одређени напредак последњих недеља, а да резултате очекује убрзо.

Вучић је подсетио да српске власти немају ефективну власт на Косову и да Србија није спроводила увиђај, нити имала право да води истрагу, већ власти у Приштини.

„На нашу жалост. Ми смо све податке који су од нас тражени доставили приштинским властима. Спремни смо да сарађујемо јер је то за нас од кључног питања. Тражили смо сателитске снимке од страних служби који би открили где су се сакрили починиоци, али смо добили одговор да не могу да покажу ништа јер је тог дана била магла. И поред тога смо замолили да их добијемо, али их нисмо добили“, објаснио је Вучић.

Рекао је да српске власти воде своју посебну истрагу и да не може рећи да је у потпуности завршена, јер још није било хапшења лица за почињено дело.

„Мислим да смо последњих недеља напредовали и да ћемо имати ускоро резултат“, казао је Вучић, поручивши да не постоји савршен злочин.

Казао је да постоји велика нада и потреба да тај злочин буде разрешен.

„Не питамо ко може да нам помогне, иако није извршено на територији под ефективном контролом српске полиције. То је за нас једно од кључних питања“, заључио је Вучић.

 

Реформа ЕУ и проширење нису контрадикторне

Председник Вучић је нагласио да жеља Макрона да се проведу реформе у ЕУ није у контрадикцији са нашом жељом да се приближавамо Европи.

„Сматрамо да ће напори Макрона уродити плодом, зато што је реч о посвећеном раду марљивог човека и зато ће успети у Европи“, уверен је Вучић.

Казао је да Срби морају да разумеју да у овом тренутку, све и да председник Макрон хоће да каже „примиће вас сутра“, неће нас примити док не завршимо реформе у области правног система, владавине права, али пре свега је услов за било шта да решимо наше проблеме са Приштином.

„Да ли ћемо у томе успети, знате да нисам превелики оптимиста, али ћу се борити да то учинимо. Поштујем код Макрона што не воли формалне изјаве које су обично лепе, а не значе ништа“, рекао је Вучић.

Вучић је казао да је боље да се чују стварни проблеми, јер ће се онда суочавати са њима, и знати да ће неко да их решава.

Додао је да је са Макроном разговарао и о регионалној економској зони, за коју, како каже, сматра да је веома важна, и да није стварање никакве нове Југославије, већ јединственог тржишног амбијента и бољих услова за улагаче.

„То је од пресудног значаја за нас. Није замена за ЕУ. А када будемо ми спремни онда ће земље ЕУ доносити одлуку. За нас је важно да имамо Француску као свог пријатеља и савезника“, додао је Вучић.

Вучић је казао да је успео, мучио Макрона да добије обећање да ће доћи у Србију, а не само он у Париз.

„На крају сам успео. Очекујем вас у Београду пуног срца и да то буде што пре“, закључио је Вучић.

 

Надам се што пре

Француски председник Емануел Макрон прихватио је данас позив да дође у Србију, а председник Александар Вучић рекао je да се нада да ће то да буде што пре.

"Ја сам данас успео, мучио сам, мучио председника Макрона да ми обећа да ће да дође у Србију, а не само ја поново у Париз и на крају сам успео и рекао сам да ћу то да кажем српској јавности и да се он не љути због тога", рекао је Вучић и обратио се Макрону речима:

"Ми вас очекујемо пуног срца и да то буде што пре", рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг